• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dizi filmler organ bağışını artırdı
08 Şubat 2013 Cuma 12:52

Dizi filmler organ bağışını artırdı

Uzmanlar, ünlü kişilerin organ bağışını işleyen rolleri ile medyanın yaptığı olumlu haberlerin, büyük kitleleri organ bağışı konusunda harekete geçirdiğini bildirdi.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Fatma Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışının artmasında dizilerin ve medyanın rolünün büyük olduğunun altını çizdi.

Eren, şunları söyledi:
''Basında yer alan organ nakliyle ilgili iyi haberler, büyük kitleleri harekete geçiriyor, geçirdi de. Türkiye'de organ naklinde büyük bir artış var. Bunun daha da artacağını düşünüyorum. Tabii ki medyanın bu işte çok büyük katkısı var. Bazen olumsuz katkıları da olabiliyor ama olumlu katkısı çok fazla. Bu kesinlikle inkar edilemez. Çünkü biz burada 3-5 kişiye ulaşabiliyoruz. Ama ünlü birisi organ nakliyle ilgili program yaptığında ya da sahnede sergilediği bir gösteri, insanların bu olaya bakışını bir şekilde değiştiriyor. Organ bağışı daha olumlu hale geliyor.''

Doğu Anadolu'da az Karadeniz'de yüksek

Kadavradan organ bağışının Doğu Anadolu Bölgesi'nde az, Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olduğunu belirten Eren, şunları kaydetti:
''Bölgemizde daha çok canlı ağırlıklı nakiller yapmaktayız. Karaciğer ve böbrek nakli bölgede hızla arttı. Türkiye genelinde beyin ölümünden sonra aile izinlerinin ve organ bağışlarının arttığıyla ilgili çalışma var, ama bunu bizim bölgeye yayamıyoruz. Bölgemizde canlıdayken insanlar hiç düşünmeden böbreğinin birini eşine, yakınına verebiliyor. Ya da karaciğerinin yarısını verebiliyor. Ama öldüğünde yakınının organını bağışlamıyor. Sanki bizim ölülerimiz, canlılarımızdan daha değerliymiş gibi duruyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş birisinin organlarıyla dışarıda yaşayacak sayısız insanımız var.''

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA