• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diz protezi yerine eklem koruyucu yöntemle yürüdü
20 Ocak 2018 Cumartesi 15:32

Diz protezi yerine "eklem koruyucu" yöntemle yürüdü

Konya'da dizinde şekil bozukluğu bulunan hasta proteze gerek kalmadan implant sistemlerindeki gelişmeler sayesinde gerçekleştirilen eklem koruyucu yöntemle ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.

Yaptığı iş nedeniyle dizindeki kemikte şekil bozukluğu gelişen hasta, uygulanan eklem koruyucu cerrahi yöntemle kıkırdağın tekrar canlanması sayesinde kısa sürede yürümeye başladı.

Dizindeki ağrılar sebebiyle Niğde'den Konya'ya tedavi için gelen 49 yaşındaki inşaat işçisi Sinan Eren, Farabi Hastanesi ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Arazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür operasyonların yaygınlaşmasının, protez kullanımını azaltabileceğini söyledi.

Hastanın şiddetli ağrı, diz bükememe ve işinde aktif çalışamama şikayetiyle geldiğini ifade eden Arazi, "Hastamız yaklaşık 4 yıldır ağrılarının olduğunu söyledi. Sol dizindeki kemikte şekil bozukluğu olduğunu gördük. Dizi içe doğru eğilmiş ve kemiklerde asimetrik bir yüklenme vardı. Bunun neticesinde ise eklemin fazla basan tarafında hiç kıkırdak kalmamıştı." dedi.

Arazi, bu tür hastalıkların ileri yaşlarda sıklıkla görüldüğünü, hastalara genellikle diz protezi yapıldığını belirtti.

Genç bir hastaya protez yapmak yerine eklemi kurtarmanın daha önemli olduğunu vurgulayan Arazi, "Protez yapılırken, eklemin iç kısmı operasyonla çıkarılıp, yerine yapay eklem konuluyor. Bu operasyonda ise hastamızın kendi eklemini ve kıkırdağını çıkarmadan dizdeki eksen bozukluğunu düzelterek simetrik hale getirdik. Hastamızın ameliyat olmasının üzerinden 48 saat geçmesine rağmen ayağının üzerine rahatlıkla basabiliyor." diye konuştu.

- "Özellikle genç hastalarda uygulanmalı"

Arazi, hastanın diz protezi takılarak tedavi edilmesi yerine eklem koruyucu cerrahi yöntemle düzeltme yapılarak yürümesini sağladıklarını anlattı.

Hastanın 2-3 gün içerisinde hiç ameliyat olmamış gibi ayağının üzerine basabildiğini aktaran Arazi, şöyle devam etti:

"Bu tip eklem bozukluklarında, protez uygulanmadan yapılan ameliyatlar özellikle genç hastalarda uygulanmalıdır. Son yıllarda yeni geliştirilen implant sistemleri sayesinde sağlam tespitler yapabiliyoruz. Bu da hastamızın erken dönemde ayağının üzerine basabilmesine katkı sağlıyor. Hastamız, ameliyatın ardından simetrik şekilde yere bastığında kaybolan kıkırdağın yerinde, eklem kıkırdağına benzer bir dokunun yavaş yavaş oluştuğunu tespit ettik. Dolayısıyla bu ameliyat, kemik bozulmasından kaynaklı kaybolan kıkırdağın tekrar canlanmasını sağlaması bakımından da önemli bir yaklaşımdır."

- "Bu ameliyat yöntemi proteze çok ciddi bir rakip"

Prof. Dr. Arazi, özellikle beden gücüyle çalışanlarda bu tip ameliyat yapmayı tercih ettiklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Diz ekleminde fazla bir kemik deformasyonu yapılmadığı için iyileşmesi daha kısa sürüyor. Bu ameliyat yöntemi proteze çok ciddi bir rakip. Özellikle bu durumdan şikayetçi olup ameliyat olan hastaların en büyük isteği diz çökebilmek. Bu yöntemle yapılan ameliyatta hastalarımızın diz çökebilmesi de mümkün hale geliyor."

Hasta Sinan Eren ise 4 yıldır devam eden ağrılarından kurtulduğu için çok mutlu olduğunu vurguladı.

Operasyon sonrası ağrısının kalmadığını anlatan Eren, "Ağır iş yapmam sebebiyle bir süre sonra ayakta duramamaya başladım. Ameliyattan iki gün sonra yavaş yavaş yürümeye başladım. Bir an önce iyileşip işime geri dönmeyi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA