• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyarbakırın asil kimliği Müslümanlıktır
17 Kasım 2013 Pazar 11:59

Diyarbakır'ın asil kimliği Müslümanlıktır

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Diyarbakırlılar ilim, Kur'an, Peygamber ve İslam söz konusu olduğunda çok hassas insanlardır, Diyarbakır'ın asil kimliği Müslümanlıktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakır'da tarihi Zinciriye Medresesi'nde açılan "Mukaddes Miras Sergisi"ni gezdi.

Beraberinde Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile tarihi Ulu Cami yanındaki Diyarbakır Zinciriye Medresesi Mezopotamya Uluslararası Kur'an Araştırma Merkezine gelen Arınç, burada Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde, İslam Kültür ve Sanat Platformu öncülüğünde geçen hafta açılan "Mukaddes Miras Sergisi"ndeki eserleri inceledi.

Serginin Diyarbakır'da hazırlanmasına katkı sunan AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Vahdettin Bahadır, sergilenen eserler hakkında Arınç'a bilgi verdi.

Burada konuşan Arınç, tarihi medresede sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerimleri görmek için geldiklerini söyledi. Diyarbakır Ulu Camisi'nin yanınıda Mesudiye ve Zinciriye olmak üzere 2 büyük medresenin yer aldığını, bunlardan Zinciriye Medresesi'nin restorasyonunun tamamlandığını hatırlatan Arınç, Mesudiye Medresesi'nin restorasyonun ise sürdüğünü kaydetti.

12 yüzyıldan kalan Zinciriye Medresesi'nin çok özel bir medrese olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

"12 yüzyıldan kalma medresede büyük ilimler tahsil edilmiş. İlim şehri olan Diyarbakır'da bu medresenin çok önemli fonksiyonlarının olduğunu biliyoruz. Önemli bir vakfımız, daha önce İstanbul'da sergilenen ve eşi benzeri olmayan, yüzyıllar öncesinden kalma Kur'an-ı Kerimleri bir araya getirdi. Halkımızın ilgisine ve takdirlerine sundu. Bir hafta, 10 günden bu yana serginin açık olduğunu biliyorum, gelmişken bizzat görmek istedim. Şimdiye kadar 20-25 bin kişinin ziyaret ettiğini söylüyorlar."

"Bütün Türkiye'yi dolaşarak herkesin dikkatine sunulmasını arzu ediyorum"

"Diyarbakırlılar ilim, Kur'an, Peygamber ve İslam söz konusu olduğunda çok hassas insanlardır, Diyarbakır'ın asil kimliği Müslümanlıktır" diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Kur'an-ı Kerim ve Mushaf-ı Şeriflere karşı çok büyük ilgi göstereceklerini düşünüyorum. İnşallah gelecek arkadaşlarımız geçmişte göz nuruyla yazılan ve bir eşi olmayan bu güzellikleri görmeleri gerekiyor. Düzenleyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kur'an-ı Kerimleri çok kıymetlidir, bunlar ayrıca muhafaza ediliyorlar. Teşhir için de çok teknolojik imkanlar kullanılmış. Bu serginin mümkün olursa bütün Türkiye'yi dolaşarak herkesin dikkatine sunulmasını arzu ediyorum. Sabah saatlerinde olmasına rağmen sergiye büyük ilgi var."

Tarihi Ulu Camideki restorasyon

Başbakan Yardımcısı Arınç, Ulu Camisi'nin Hanifiler bölümünün restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Şafiiler bölümü de tamamlanmak üzeredir. 2014 başlarında Şafiiler bölümünü de kısmet olursa açmış olacağız. Bütün tarih ve kültür varlıklarımızın, vakıf eserlerimizin ayağa kalkması, tekrar insanlığa mal olması için büyük bir gayretle çalışıyoruz" dedi.

Daha sonra Bahadır, Arınç'a üzerinde el işlemesi figürler olan bakır sürahi hediye etti.

Buradan Ulu Camisi'ne geçerek restorasyon çalışmaları inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Arınç'a çıkışta karşılaştığı vatandaşlar, büyük ilgi gösterdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA