• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyarbakır buluşmasına ABden övgü
22 Kasım 2013 Cuma 10:17

Diyarbakır buluşmasına AB'den övgü

Erdoğan-Barzani görüşmesi Avrupa Birliği'nde de büyük yankı buldu. AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton hükümetin reformcu adımlarından övgüyle bahsetti.
Erdoğan-Barzani görüşmesi için AB Dış İlişkiler, Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton "Hükümetin Kürtlere yönelik başlattığı barış süreci güçlü bir karşılık buluyor. Memnunuz ve destekliyoruz" dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Lideri Mesut Barzani'nin Diyarbakır'da buluşmasına Avrupa Birliği'nden (AB) övgü geldi. Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarihe geçen çözüm zirveyi Akşam'dan Emre Öztürk'e değerlendirdi. Türkiye'nin barış sürecini desteklediğini belirten Ashton şöyle konuştu: "Diyarbakır toplantısını son derece memnuniyetle karşıladık. Türk hükümetinin Kürtlere yönelik başlattığı barış süreci güçlü bir karşılık buluyor. Bu sürecin hem Türkiye'de hem de bölgede son derece belirgin sonuçları var. AB, Türkiye'nin Kürt meselesine ilişkin attığı adımları memnuniyetle karşılıyor. Hükümetin özellikle ilk adımları Kürtlerin kültürel hakları noktasında atmış olması ve meselenin diğer yönlerini de ele alması memnuniyet vericidir."
 
GÜVENİ ARTIRACAKTIR
Ashton sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çabaların devamının sağlanması, hükümetle Kürtler arasında güvenin daha kuvvetli sağlanması ve bu sürece toplumsal destek sağlanması son derece önemlidir. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat'a ziyareti ve Barzani'nin Diyarbakır ziyareti sadece Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin değil, aynı zamanda Türkiye ile Irak merkezi yönetiminin de karşılıklı ilişkileri geliştirme çabasının sonucunu yansıtmaktadır. Bu ortak çabaları AB olarak destekliyoruz ve önemsiyoruz."
 
OLUMLU KARŞILIK BULUR
Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin makamından yapılan resmi açıklamada AB'nin bir sonraki ilerleme raporuna ilişkin çarpıcı bir ipucu verildi. Açıklamada Komisyon'un ülkelerin katılım sürecine ilişkin tüm alanlardaki gelişmeleri değerlendirdiği, "İyi Komşuluk İlişkileri" başlığının da bu değerlendirmelerden birisi olduğunun altı çizildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA