• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyanetten vize; Evlilik teknolojik olabilir
02 Haziran 2010 Çarşamba 12:15

Diyanetten vize; Evlilik teknolojik olabilir

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, dinin öngördüğü bütün şartlar yerine getirilmesi durumunda, 3G'li nikahın, MSN'le boşanmanın "caiz" olduğunu söyledi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, dinin öngördüğü bütün şartlar yerine getirilmesi durumunda, 3G'li nikahın, MSN'le boşanmanın "caiz" olduğunu söyledi.

Aktan, teknolojinin kullanımı konusunda yaşanan problemlere ilişkin sorularını yanıtlarken, komşunun internetini kullanmanın, korsan film ve müzik indirmenin, başkalarına ait şifreleri kırmanın dinen caiz olmadığını söyledi.
MSN'de kimliklerini gizleyen, kendilerini başka biri olarak tanıtan, mesleklerini ve yaşadıkları yerleri değiştirenlerin de karşılarındakileri aldattıklarını belirten Aktan, yalan söylemenin ve aldatmanın dinen günah olduğunu kaydetti. 
Aktan, cep telefonuyla rızası olmadan kişilerin görüntülerinin çekilmesini ve internet üzerinde paylaşılmasını kişilik haklarına tecavüz olarak değerlendirerek, caiz olmadığını ifade etti. 

3G İLE NİKAH KIYMAK, MSN İLE BOŞANMAK
Hamza Aktan, 3G'li telefon kullanarak dini nikah kıyılıp kıyılmayacağı yönündeki bir soruyu, ''dinin öngördüğü bütün şartların, yaptırımlarıyla yerine getirilme imkanı sağlansa olur deriz'' şeklinde yanıtladı.   
Ancak medeni nikah kıyma imkanı varken başka yollara başvurulmasının doğru olmadığına dikkati çeken Aktan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Medeni nikah kıyma imkanı varken, buna yanaşmayıp da sadece dini nikah kıyma yolu seçilmişse mutlaka burada bir kaçamak vardır. Sorumluluktan kaçmak vardır. Çok evlilik veyahut da bir süre beraber olup, ondan sonra ayrılmak fikri vardır. Dini nikahın bu tür kötü niyetlere alet edilmemesi açısından biz Diyanet olarak resmi nikah olmadan dini nikah kıymıyoruz.''  
Aktan, MSN ya da telefon kullanarak boşanma konusunda ise resmi nikahla yapılan evliliklerin yine aynı prosedürle bitirilmesi gerektiğini söyledi. 
İslam dinine göre kişinin evliliğini bitirmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi gerektiğine işaret eden Aktan, bu kararın önceden düşünülerek, bilinçli bir şekilde alınması ve öfkeyle bir anda söylenmiş olmaması gerektiğini vurguladı. 
Bu kararın alınmasının ardından belli bir süre eşler arasında karı-koca ilişkisinin yaşanmaması gerektiğini dile getiren Aktan, ''Bu şartlar yerine getirildikten sonra kişi, karısına 'ben seni boşadım' sözünü isterse normal telefonla ister görüntülü telefonla söylesin, ister MSN yoluyla bunu yapsın, onun fıkhen ve dinen boşanmış olduğunu söylüyoruz'' dedi. 

KURBAN VEKALETİNİ 3G İLE VERMEK
Kurban vekaleti verirken 3G'li telefonlardan yararlanılabileceğini belirten Aktan, ''Kurban alanla satan arasında daha sonra anlaşmazlığa ya da bir tarafın mağduriyetine neden olacak bir şey kalmamış ise caizdir'' dedi.
Sanal mezarlık ziyaretlerini de olumlu değerlendiren Aktan, kişinin yakını için dua etmek, affedilmesini istemek için bizzat mezarlığa gitme imkanı bulamıyorsa sanal mezarlık ziyareti yapabileceğini söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA