• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyanetten türbe ziyaretleri uyarısı
24 Ağustos 2009 Pazartesi 11:07

Diyanet'ten türbe ziyaretleri uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Yiğit,yaptığı açıklamada, Ramazan ayı ile birlikte türbe ziyaretlerinin arttığına dikkat çekti
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Yaşar Yiğit, kabir ziyaretlerinin dünyanın ebedi olmadığı düşüncesini diri tutma adına yapıldığını belirterek, türbelere adakta bulunmak, mum yakmak, şifa beklemek, ev-çocuk gibi isteklerde bulunmak, taş yapıştırmak, taşların yapışması halinde de dileğin kabul edileceğine inanmak, türbelerde kurban kesmek gibi hareketlerin de kesinlikle doğru olmadığını söyledi.
Dr. Yaşar Yiğit, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı ile birlikte türbe ziyaretlerinin arttığına dikkat çekti. İslâm dininde sadece bir olan Allah'a ibadet edildiği, istem ve yardım taleplerinin yalnızca Allah'a yapıldığını vurgulayan Yiğit, “İslâm'da esas olan, Allah'tan başka ilah tanımama ve O'ndan başka hiçbir varlıktan yardım talep etmemedir. Talebin içeriği dinî ya da başka konularda olabilir. Yardım yalnızca Allah'tan talep edilir” dedi.

“DİNİN TASVİP ETMEYECEĞİ DAVRANIŞLARDAN KAÇININ”

Kabir ziyaretlerinin dünyanın ebedi olmadığı düşüncesini diri tutma adına yapıldığına dikkat çeken Yiğit, “Bu ilkeler çerçevesinde kimi önemli şahsiyetlerin kabirleri bizim geleneğimizde de ziyaret ediliyor. Ancak bu ziyaretler sırasında zaman zaman nahoş, dinin kabul etmeyeceği hareketler görüyoruz. Mesela insanların oralara para atmaları, çaput gibi bazı şeyler bağlamaları, evlenirken oralara gitmeleri, oraya gidip kendilerini heder edercesine hırpalamaları... Bunlar dinin tasvip edeceği şeyler değil” diye konuştu.

“İSTİSMARCILARA FIRSAT VERMEYİN”

Yiğit, türbelere adakta bulunmak, mum yakmak, şifa beklemek, ev-çocuk gibi isteklerde bulunmak, taş yapıştırmak, taşların yapışması halinde de dileğin kabul edileceğine inanmak, türbelerde kurban kesmek gibi hareketlerin de kesinlikle doğru olmadığını vurguladı. Yiğit, “Türbelerde, ‘şu kadar Yasin okudum, şu kadar para verirseniz, hediye ederim’ gibi söylemlerde bulunan, dinî duyguları istismar eden kişilere de fırsat verilmemeli” diye konuştu.

Birtakım dileklerin gerçekleşmesi için yapılan türbe ziyaretlerinde taş yapıştırmanın, bez parçaları bağlamanın İslâm’da olmadığını belirten uzmanlar, kabir ziyaretlerinin dinimizin ölçüleri içerisinde yapılması gerektiğini tavsiye ettiler.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA