• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyanetten Ramazan sloganı
19 Ağustos 2009 Çarşamba 14:34

Diyanet'ten Ramazan sloganı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu,Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda, başkanlığın ramazan hazırlıklarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi
Ramazanın ilk gününün 21 Ağustos Cuma günü idrak edileceğini hatırlatan Bardakoğlu, ramazanın sadece bir oruç zamanı, ibadet mevsimi olmadığını belirtti. Bardakoğlu, ramazanı, ''bir anda kendisine dönme, kendini fark etme ve Allah'ın lütfu ve inayeti altında yaşadığının farkında olma fırsatı'' olarak niteledi.

Orucun, dinin temel ibadetlerinden biri olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, ''Oruç bir aç kalma ibadeti değildir. Aç kalma, işin sadece ilk basamağıdır ve maddi kısmıdır. Onun daha ötesinde bütün bedenimizle, duygularımızla, benliğimizle orucu tutabilmek önemlidir. Oruçta asıl amaç; dilimizin, gönlümüzün, kulaklarımızın, tefekkür dünyamızın oruçla bütünleşmesi ve niçin oruç tuttuğumuzu fark ederek Rabbıyla buluşmasıdır'' diye konuştu.

Herkesin, ömrünü bir koşuşturmayla geçirdiğini, hayatın akışının insanı sürüklediğini ifade eden Bardakoğlu, ramazanın koşuşturma içerisinde yitirdiğimiz değerleri, insanın kendisini fark etmesinin zamanı olduğuna işaret etti. Bu koşuşturma içinde insanın kendisini fark etme imkanı bulamadığını belirten Bardakoğlu, bu nedenle Allah'ın, belli zaman dilimlerinde duraklayıp insanın kendisini sorgulama zamanları lütfettiğini anlattı. Ramazanı da böyle algıladığını kaydeden Bardakoğlu, ''Ramazanda en büyük ibadet tefekkürdür, Kur'an ile buluşmadır'' dedi. Kur'an'ın insanın hayatını aydınlatan ilahi bir kelam olduğunu söyleyen Bardakoğlu, Kur'an ile buluşmanın da insanlar için bir imtiyaz olduğuna dikkati çekti.

-''PAYLAŞMAK GÜZELDİR''-

Bu yılki ramazanda ''Paylaşmak Güzeldir'' temasıyla kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini kaydeden Bardakoğlu, her ramazanda orucun, ibadetin anlamı üzerine bir tema işleyeceklerini anlattı.

Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık günümüzde bireysellik, çıkar ilişkileri hayli ön plana çıkmış ve adeta dünyevileşme, maddileşme bütün hayatımızı belirleyici hale gelmiştir. Öyle bir koşuşturma, dünyevileşme ve maddileşme içinde yaşıyoruz ki artık birbirimizi göremez olduk. Birbirimizi fark edemez olduk. Yanı başımızdakinin elini tutamaz olduk ve yanı başımızdakiyle paylaşamaz olduk. Biz dünyaya, mal ve servete hükmedecekken dünya, mal ve servet bize hükmetmeye başladı. Sınırsız dünyevileşme, maddileşme, hırs ve ihtiras bizi bizden uzaklaştırdı, ahlaki ve manevi değerlerimizi erozyona uğrattı ve biz paylaşmayı unuttuk. Hayatı, barışı, sevgiyi, umudu, duayı paylaşmayı unuttuk. Yanı başımızdakini görmeyi bıraktık.

İftar ve sahur sofraları bize küçük bir hatırlatma yapıyor. Elimizdeki ekmeği, kabımızdaki çorbayı, dilimizdeki duayı aynı sofrada bulunanlar olarak paylaşmayı bize öğretiyor.''

-''DİNLER BİLE ULUSLARARASI HESAPLARIN ARACI HALİNE GELDİ''-

Bilgi, sevgi ve umudun paylaşılmasının da önemine işaret eden Bardakoğlu, dünyanın son 10 yıllarda yaşadığı kaosların, insanların umudunu tükettiğini belirtti.

Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Şiddet, terör, ülkelerin işgali, ülkelerin, insanoğlunun acımasızlığı, sosyal dengenin alt üst olması, maddi değerlerin hep öne çıkması, hazzın en üst sıraya oturması, insanın umudunu tüketti. Dinler bile bu hengamede stratejik araçların, yayılmacılığın, uluslararası hesapların en genel geçer aracı haline geldi. Bütün bunlara direnmesi gereken ve bütün bunlara karşı insanı diri tutması gereken din bile bu dünyevileşme ve hırs yarışında adeta araç olarak kullanılmaya başlandı ve bütün bunlar bizim değerlerimizi, bizi ve umutlarımızı tüketti. Bu hengamede biz paylaşmayı tekrar hatırlayalım arzu ettik. Paylaştıkça zengin oluruz, çoğalır ancak tek elimizde tuttukça fakirleşiriz. en büyük fakirlik de gönül, duygu fakirliğidir.

Birlikte kılınan namazların sevabının fazla olması bize ortak duyguyu, coşkuyu, paylaşmayı anlatıyor. Her rekatta okunan Fatiha Suresi'nde 'ben' diye dua edilmez 'biz' diye dua edilir. Artık benden geçip bize yükselebilen, biz idrakinde bir toplum olmamıza ihtiyaç vardır. 'Öteki' kavramını sözlüğümüzden silip, yanı başımızdaki ve uzağımızdaki herkesi bizim bir parçamız olarak görmeye ihtiyaç vardır. 'Hepimiz Adem'in çocuklarıyız, hepimiz topraktanız'. Hz. Muhammed'in bu veciz sözleri aslında bütün insanlığın kaderini ve ufkunu çiziyor.''

Ramazanın, toplumun bütün kesimlerinin coşku ile kutladığı paylaşma şöleni olmasını istediklerini ifade eden Bardakoğlu, ''Camilerimizde gençlerimiz, çocuklarımız koşuştursunlar. Artık kadınlarımız camilerin izbe yerlerinde namaz kılmasınlar. Cemaatin asli unsuru olarak katılsınlar, iştirak etsinler'' çağrısında bulundu.

Orucun, sahurun, iftarın, bayramın paylaşma ihtiyacını hatırlattığına işaret eden Bardakoğlu, bu nedenle başkanlık olarak ''Paylaşmak Güzeldir'' temasını işlediklerini ifade etti. Bardakoğlu, vaaz ve hutbelerde de bu konuyu ele alacaklarını, radyo ve televizyon programları yapacaklarını, TRT Avaz'daki iftar ve sahur programlarını başkanlığın hazırlayacağını, yazılı ve görsel materyaller ile insanları düşünmeye iteceklerini kaydetti.

Başkanlığın, bu ramazanda bir dizi ramazan tedbiri aldığını hatırlatan Bardakoğlu, Anadolu'daki pek çok televizyona paket programlar hazırladıklarını söyledi.

Hilal ayının yarın Atlas Okyanusu'ndan itibaren görülmeye başlayacağını kaydeden Bardakoğlu, bu nedenle İslam ülkelerinin ortaklaşa aldığı karar gereğince hilal ayının görülmesinden sonraki gün oruca başlanacağını bildirdi. Bardakoğlu, Din İşleri Yüksek Kurulunun bu konuda en gelişmiş teknolojiyi kullandığını, vatandaşların bu konuda hiçbir tereddüt içinde olmaması gerektiğini vurguladı.

Hac konusunda alınan tedbirlere de değinen Bardakoğlu, hac konusunda herhangi bir risk ve tartışmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Her konunun Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilgili kurumların kontrolünde yürütüldüğünü ifade eden Bardakoğlu, ''Gereken tedbirler alınmıştır ve alınacaktır'' dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA