• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyanet sınavı için en etkin kitap
27 Şubat 2012 Pazartesi 11:11

Diyanet sınavı için en etkin kitap

Geçtiğimiz ay okurlarıyla buluşan kitap, kısa sürede büyük beğeni kazandı. Sınava hazırlık kitapları için bu durum pek yaygın değil. Kitabın çok satmasını ve diğerlerinden farkını 4. baskıyı yapan

Bekir KARABIYIK ve Yunus Emre SAYAN’la, çok satan 2012 Diyanet YETERLİK SINAVI Kaynak Kitabı üzerine…
Geçtiğimiz ay okurlarıyla buluşan kitap, kısa sürede büyük beğeni kazandı. Sınava hazırlık kitapları için bu durum pek yaygın değil. Kitabın çok satmasını ve diğerlerinden farkını 4. baskıyı yapan kitabın yazarlarıyla konuştuk.

Bekir KARABIYIK Konyalı. 12 yıldır öğretmenlik yapıyor. Konya Hocacihan Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde. Yunus Emre SAYAN, Konyalı. 10 yıldır öğretmenlik yapıyor. Aksaray Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde görevine devam ediyor. Birikimlerini birleştirmişler ve hem konu anlatımlı hem soruları içeren kapsamlı, faydalı bir esere imza atmışlar.

 Neden Sınava Kaynak Kitabı? Sınav hayatın gerçeği. İnsanın kendisi bizzat sınavda zaten. Dünyada var oluşumuz, Allah’a iyi bir kul olma sınavıdır bir anlamda. Rabbimiz bu sınavda başarılı olmamız için akıl, vahiy (Kitap-peygamber) nimetinde bulunmuş. Dünya sınavında başarı için kul olarak bizler, Rabbimizin mesajını, Kur’ân’ı ne kadar okur, bu mesajın yaşam örneği Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellemi ne kadar tanır ve hayatımızı ona benzetirsek bu kulluk sınavında başarılı oluruz. Bunun ödülü de Allah’ın rızâsı ve cennettir. İnsan bu gerçeğin yanında dünyada farklı sınav konularıyla da karşılaşıyor. Ahiretteki kariyer planlaması yanında dünyada da değişik sınavlara hazırlanıyor. Bunlardan biri de din eğitimi alanıdır. Gerek Milli Eğitim gerek Diyanet gerekse STK’lar değişik amaçlarla sınavlar, yarışmalar yapıyor. Bu alanlarda kapsamlı bir çalışma bulunmuyordu. Ayrıca, öğretmenlerimizin İHL’lerde meslek derslerine yönelik öğrenciler için her derse ait ünite testi olarak kullanılabilecekleri bir kitap yoktu.

Kitap nasıl çıktı? İHL meslek derslerinde ve öğrencilerimizi 2011 Diyanet yeterlik sınavına hazırlanırken, kaynak sıkıntısı yaşadık. Araştırmalarımızda birkaç kitaba ulaştık. Ancak, bunlar ihtiyacı tam olarak karşılamıyordu. Biz yeterlik sınavına hazırlarken, ağırlık verdiğimiz konuların ve kullandığımız soruların sınavlarda çıktığını görünce, arkadaşlarımızın da teşviki ile çalışmalarımızı birleştirdik. Puntolarla oynayıp, çok sayfa göstermek yerine yeterli bilgiyi esas aldık. Son 5 yılın tüm sınavlarını inceledik. Konularını, sorularını değerlendirerek, sınavda faydalı olacak şekilde kısa konu özetlerine yer verdik. Yaklaşık 2300 çıkmış sorudan faydalandık. Kendimiz de sınav konularının önemine göre, çıkmış sorular ayarında, çıkabileceğini düşündüğümüz 2424 soru hazırladık. Toplam 4724 soru oldu. İstatistikî olarak hangi konuda kaç soru sorulduğunu belirledik. Kitabın kullanım alanını, faydasını yaygınlaştırmak, etkinliğini artırmak için İHL ders kitaplarına, müfredat konularına, ünitelere göre konu ve soru tasnifi yaptık. Bu alanda başka hiçbir kitapta böylesi bulunmuyor.
Diyanet ve MEB sınavlarına yönelik bu türde ne kadar eser var? Kitabınızın farkı nedir?
Bu alanda 2011 yılına kadar sadece birkaç kitap vardı. Onlar da kendi dönemlerinde sadece Diyanet sınavlarında işe yaradı. 2011 yeterlik-mbsts sınavları sonunda patlama yaşandı. Kitabımız baskıya girmeden yaklaşık onbeşe yakın yeni kitabı gördük. İncelemelerimizde kitabımızın farklı, orijinal olduğunu düşündük ve baskıya girdik. Şunu ifade eldim, her çalışma/kitap bir şekilde faydalıdır. Ancak, bu tür kitaplarda hedef çok bilgiye yer vermek olmamalıdır. Çok kaynak taramak, çok bilgi yerine, Diyanet’in ve MEB’in sorduğu sorular ve önemsediği konularla ve kaynaklarla yetindik. Sınavda işe yarayacak bilgi yer almalıdır. Kitabımızla âlim yetiştirmek gibi bir iddiamız yok. Ama gerek MEB gerekse Diyanet’in yapacağı sınavlarda önemli kaynak olacağına inanıyoruz. Bazı konuları konu özeti dışında sorularla öğretmeye çalışarak farklı bir tarz ortaya koyduk. Çok bilen, fakat soru tekniği bilmeyen kimse, sınavda başarısız olabilir. Diyanet, 2011 Aralık’ta yeni sınav yönetmeliği yayımladı. 2012 sınav takvimini ilan etti. Şu an bu sınavlarda istenenleri kitabımız birebir barındırıyor. MEB’in din eğitimi merkezli sınavlarına da içerik olarak yer verdik. Her bölümün hangi sınavda ne kadar değer taşıdığını işledik. Adaylara sınav stratejileri de önemli bir ayrıntı.
Kitabınızın kalitesini nasıl test etmeyi düşünüyorsunuz? Bu tür kitapların başarısı sınavlardan sonra ortaya çıkar. Geçtiğimiz günlerde yapılan açık lise sınavlarında büyük başarı sağladık. Diyanet’in ilk sınavı 11 Mart 2012’de. Özellikle yeterlik ve mbsts sınavları sonrası çoğu kitap yarış dışı kalacaktır. Bu konuda kendimize güveniyoruz. İHL müfredatı ile uyumluluğu kitabın cazibesini ayrıca artırıyor. Etkinliğini, İHL’lerde de artarak devam ettireceğini düşünüyoruz.

Diyanetin yeni sınav stratejisi konusunda ne düşünüyorsunuz? Diyanet, yıllardır personel alım ve teşkilat içi değişik amaçlarla sınav yapıyor. 2011’de Diyanet’te ciddi bir yenilik başladı. İlk kez, beklediği Teşkilat Yasası’na kavuştu. 2012’nin bu yasa çerçevesinde Diyanet Teşkilatında birçok yeniliğe kapı aralayacağını düşünüyoruz. Teşkilat yasasını iyi okursanız Diyanet’i nelerin beklediğini çıkarabilirsiniz. 2011’in son günlerinde Diyanet, yeni sınav yönetmeliği yayımlandı. Ayrıca, Diyanet’i de alkışlamak gerek, kurumsal olarak tarihinde ilk kez 2012 sınav takvimini önceden –yılbaşında- ilan etti. Hemen her ay sınav var. Yeni sınav sistemi adayların daha sistematik çalışmasını gerektirecek çapta. Geçmiş tecrübelerden hareketle, hem ilk defa gireceklere hem de teşkilat içerisinde gerek seviye tespit, gerek kariyer, gerekse hac, yurt dışı, eğitim merkezleri sınavlarına yönelik tespitlerimizde tam isabet ettik. Kitabımız bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Kitabımızın baskısından sonra, bu alanda önceki birçok yayın değişime uğradı, bizden sonra yeni baskılarında bizim kullandığımız ifadelere yer vermeye başladı. Bizdeki ilkleri bünyesine uyarladı. İlham kaynağı olduk. Bu bile kitabımızın değerini ortaya koymakta, izlendiğini, takdir edildiğini göstermektedir.

Kitabın Diyanet dışında muhatap kitlesi var mı? Kitabımız, Diyanet teşkilatının 2012’de yapacağı tüm sınavları yanında, Milli Eğitim’de ilköğretimde SBS –din kültürü- dâhil, özellikle açık lise, açık imam hatip lisesi derslerinde de kaynaktır. Ayrıca, bugünlerde başvurusu yapılan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ile her tür Anadolu lisesine öğretmen seçme sınavlarında da özellikle Din Kültürü ve İHL Meslek Dersleri branşlarında alan soruları ile tüm adayların Türkçe, İnkılâp Tarihi konularında da fayda sağlayacaktır. Sivil Toplum Kuruluşları da yapacakları yarışmalarda, etkinliklerde değerlendirebileceklerdir.

Gerek Diyanet, gerek MEB’de sınava hazırlananlara tavsiyeleriniz nedir? Sınav stresini, “güven”le aşabilirler. Güven için de “yeterli” olduklarına inanmalılar. Bunun için “sistemli bir okuma/çalışma” planlamalı, hangi alanda sınava girecekler, hangi konulara ne kadar çalışacaklarını belirleyerek bir yol haritası çizmeliler. Hangi kaynaktan hazırlanırlarsa hazırlansınlar, ama mutlaka Diyanet’in İslâm ilmihalini okusunlar. Biz 2 ciltlik ilmihalden sonra kitabımızın okunmasıyla adayların sınava hazırlıkta büyük bir aşama kaydedeceklerini söyleyebiliriz. Hiçbir sınava hazırlık kitabı ilmihalsiz yeterli olmaz.

Hedef kaç baskı, devamı gelecek mi? Böyle bir derdimiz yok. Faydalı olmayı daha çok önemsiyoruz. Kitabımız bunu sağladığı oranda da okurların teveccühü ile zirvedeki yerini koruyacaktır. Bu kalitede, bu kapsamda, bu ücretle bir başka kitap ancak bu olur diye düşünüyoruz. Okurlara faydalı olduğumuza inandığımız sürece de çalışmalarımız devam edecek inşallah.
Son sözünüz: Tüm adaylara dünya-âhiret sınavlarında başarılar diler, tüm dostlardan cennet dualarını bekleriz!
Adaylara başarılar diliyoruz. Hüner yayınlarından çıkan kitabı 0 332 350 91 05’ten ve seçkin kitapçılardan temin edebilirsiniz… 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA