• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dişlerini fırçalayan bunamaktan kurtuluyor
03 Ekim 2012 Çarşamba 12:45

Dişlerini fırçalayan bunamaktan kurtuluyor

Yapılan araştırma, düzenli diş fırçalama alışkanlığı olanlarda bunama sıklığının azaldığını gösterdi.
Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin eğitim, sağlık gibi temel konulardaki toplumsal durumu ile belirlenebileceğine dikkat çeken Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, “Biz dişhekimleri sürekli diş fırçalamanın önemini vurguluyoruz. Aslında gerçekten ne kadar da önemli ve bir o kadar da basit bir önlemin insan sağlığı ve belki de hayatı üzerinde önemi üzerinde de durmalıyız. Dişeti iltihabının kalp sağlığı ve şeker hastalığı gibi önemli sistemik hastalıklarla ilişkisini biliyoruz… Peki ya beynimiz?” diyerek son araştırma hakkında bilgi verdi.
Yalçın, “ABD de California Üniversitesi’nde, 5500 ileri yaşta birey üzerinde yaklaşık 18 yıl süren bir çalışmanın sonuçlarına göre, dişlerini düzenli fırçalama alışkanlığı olmayan kişilerde % 65 oranında daha fazla bunama olduğu tespit edilmiş. Elbette ki yaşlılıkta beyin fonksiyonlarını etkileyen çok sayıda faktör var. Ağız diş sağlığı ile bunama arasında bir bağlantı bulunması aslında yüz güldürücü. Beyin fonksiyonlarımızı korumak için çaresiz değiliz, en azından, yarın diş fırçalayarak geleceğe yatırım yapabiliriz” dedi.
DİŞTEKİ BAKTERİ BEYİN DOKUSUNA NÜFUZ EDİYOR
Bunamanın en sık görülen türü olan Alzheimer hastalığı üzerinde yapılan araştırmalarda, bu hastalığın görüldüğü kişilerin beyinlerinde, dişeti hastalığı (iltihabı) ile ilişkili bakterilere rastlandığını belirten Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, “Dişeti iltihabına sebep olan bakteriler, beyin dokusuna nüfuz ederek iltihaplanmaya ve beyin dokusunda tahribata sebep olmaktadır. Bu yazıya konu olan önemli çalışma, Paganini-Hill ve arkadaşları tarafından, Amerika’da çoğu beyaz ırktan ve iyi eğitim almış, 5468 kişi üzerinde 1992-2010 yılları arasında sürdürülmüştür. 18 yılsonunda orijinal gruptaki 1145 kişide bunama tespit edilmiştir. Demansın günde 1 ya da daha fazla diş fırçalayan kişilerde belirgin oranda az rastlandığına dikkat çekilmiştir” şeklinde konuştu.
Araştırmada cinsiyet farklılığının da vurgulandığını belirten Yalçın şöyle devam etti: “Kadınların estetik ve hijyenik konulardaki hassasiyetleri bir kere daha ispatlanmış oldu. Kadınlardaki bu uzun dönem takip sonuçları erkeklere göre daha iyi görünüyor. Muhtemelen kadınlar protezlerini daha düzenli kullanıyor, dişlerini daha düzenli fırçalıyor ve diş hekimi kontrolüne daha sık gidiyorlar.”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA