• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dışişleri Bakanı Davutoğlu öğrencilerle buluştu
16 Ekim 2013 Çarşamba 12:23

Dışişleri Bakanı Davutoğlu öğrencilerle buluştu

Davutoğlu, bir vakıf tarafından düzenlenen bayramlaşma programında, 34 ülkeden Konya'ya gelen 700'den fazla öğrenciyle bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir vakıf tarafından düzenlenen programda, 34 ülkeden Konya'ya gelen 700'den fazla öğrenciyle bayramlaştı.

Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfının (SADAV) düzenlediği, 34 ülkeden 700'den fazla öğrencinin katıldığı  bayramlaşma programına katılan Davutoğlu, öğrencilerle sohbet etti.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, ilim için yola çıkanların attıkları her adımda hem dünya hem de ahiret saadeti kazandıklarını söyledi.

Hiçbir faaliyetin kendisini, dünyanın her bir köşesinden bir araya gelen öğrencilerle buluşmaktan daha mutlu etmediğini vurgulayan Davutoğlu, yurt dışında öğretim üyeliği görevinde bulunduğu sırada birçok öğrenci yetiştirdiğini belirtti. Davutoğlu, "Keşke vaktim olsaydı da sizlerle ders yapabilseydim. Keşke vaktim olsaydı da sizleri geleceğe hazırlamak için gece gündüz aynı o öğrenciler gibi beraber çalışabilseydik. Çünkü bundan daha aziz, bundan daha önemli, bundan daha fazla gurur verici bir faaliyet olamaz ama madem ki bu aşkla bir masa etrafındayız, madem ki bu şevkle bu azimle gönüllerimizi birbirimize açmışız, bundan sonra ben sizin her birinizi manevi öğrencim olarak kabul ediyorum" dedi.

Öğrencilerin ilim yolculuğu için denizler, kıtalar aşarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Her bir Gazzeli her bir Filistinli bilsin ki bizim yüreğimizde her Filistinli'nin ayrı bir yeri var. Her bir Suriyeli bilsin ki geride bıraktığı vatan topraklarının her zerresi için gözyaşı döken 75 milyonluk aziz millet var. İlim yolunda yapılan faaliyetlerin hepsi güzeldir ama bazı faaliyetler var ki bazı mekanlara çok yakışır. İşte böyle bir faaliyetin en fazla yakışacağı mekan Konya'dır. Konya, tarih boyunca ilmin, irfanın, ahlakın, edebin ve Hz. Mevlana'nın derin gönül zenginliğiyle gönül zengininin mekanı olmuştur. Konya'yı, Türkiye'yi hiç unutmayın. Konyalılar sizlere burada sadece bir muhacir, bir ensar ilişkisi içinde bakmıyor, evlatları olarak sizleri bağrına basıyor."

Öğrencilere ülkeleriyle ilgili gelecek vizyonu geliştirmelerini tavsye eden Davutoğlu, ülkeleriyle ilgili ideallerini büyütmeleri ve hiçbir zaman ideallerinin önüne sınır koymamaları gerektiğinin altını çizdi.

Birilerinin, Türkiye'nin ideallerinin çıtasının yüksek olmasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar gençlik döneminde, uykular harap edilerek kurulan ideallerdir. Konya ve Türkiye'den istifade edin. Kendi ülkelerinizle Türkiye arasında köprü olmanın yanında, ülkelerinizle ilgili bir ideali yüreklerinizde besleyip, büyütün. Çünkü o ideal büyüdükçe siz de büyüyeceksiniz. O idealler yok olursa siz de yok olursunuz. İster Kamerun'dan gelmiş olun, ister iç savaş şartlarından yeni çıkan Mali'den gelmiş olun, ister şu anda büyük ızdıraplar yaşayan Suriye'den, isterse esaret altında inleyen Filistin'den gelmiş olun, her birinizin gönlünde bir aslan yatsın. Bu aslanın adı da bağımsızlık, özgürlük, onur aslanı olsun."

- "Türkiye ile bulunduğunuz ülkeler arasında köprü olun"

Öğrencilere, ülkelerini onurlu bir şekilde yüceltmek için çalışmalar yapmaları gerektiğini anlatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Siz büyük bir ailesiniz. Birbirinizle ilişkilerinizi sağlam tutun. Dünyada kaç Kamerunlunun Afganistanlı arkadaşı olabilir? Ya da kaç Somalilinin Sancak'ta bir evi olabilir? Ya da kaç Malili Kazakistan'a gittiğinde 'benim aynı sofrada yemek yediğim bir Kazak kardeşim var' diyebilir? Kaç Gürcünün Kosova'da evi olabilir? Bunlar, işte burada kuracağınız dostluklarla olacak. Kaç yıl kalacaksanız dostluklarınızı pekiştirin, networklar kurun. Bilgisayar ortamında kulüpler oluyor, whatsapp'lar oluşuyor. Birbirinizle böyle kulüpler oluşturun. Her bir renkten, her bir ırktan, her bir ülkeden güzel dostluklar kurun. 20, 30 yıl sonra şunu farkedeceksiniz ki bu dostlukların üzerinde dünyada bir muhabbet topluluğu oluşmuş. Her bir kardeşimiz için en uzak ülke neresiyse oradan bir dostluk bir kardeşlik ahdi yapın. Ta ki   Afganistan'daki bir kardeşimin burnu kanadığında Kamerunlu hissedebilsin. Ta ki Fas'ta birine bir şey olduğunda Zimbabveli duyabilsin. Ta ki Malezya'da bir çığlık yükseldiğinde Suriyeli o çığlığı hissetsin. Mezuniyet grupları kuralım. Mevlana aşıkları, Konya mezunları cemiyeti dünyada bir kardeşlik bağı oluştursun. Böyle bağlarla bir sürü fesadı veya kötülüğü teşvik eden çevrelerin karşısında daha güçlü bağlarla küresel bir network oluşturalım. Türkiye ile bulunduğunuz ülkeler arasında köprü olun."

"Bize hiçbir borcunuz yok. Ne Konya'ya ne Türkiye'ye hiçbir şekilde kendinizi borçlu hissetmeyin" diyen Davutoğlu, "Bir tek borcunuz var. Sizin bize bizim size karşılıklı borcumuzdur bu; muhabbet, muhabbet, muhabbet... Sadece bulunduğunuz kıtalarda değil evrensel bir barışı gerçekleştirebilmek için bütün dünyada birlikte çalışan bir topluluk olacaksınız. Siz bunları yaptığınızda Allah'ın izniyle dünyada daha az zulüm olur, daha az göz yaşı olur ve geleceğe sizin çocuklarınız çok daha ümitle güvenle bakar" diye konuştu. AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA