• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konyada
27 Temmuz 2012 Cuma 21:32

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya'da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Halep'teki gelişmelerin kaygı verici olduğunu, çok ciddi ağır silahlarla ve en önemlisi de hava kuvvetleri kullanımıyla Halep üzerindeki baskının artırıldığını...
 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Halep'teki gelişmelerin kaygı verici olduğunu, çok ciddi ağır silahlarla ve en önemlisi de hava kuvvetleri kullanımıyla Halep üzerindeki baskının artırıldığını belirterek, ''Hava kuvvetlerinin sivil bir yerleşim merkezine yönelik olarak kullanılıyor olması, bunu açıkçası uluslararası bir suç haline dönüştürür'' dedi.
     Bir dizi programa katılmak üzere Konya'ya gelen Davutoğlu, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'nu makamında ziyaret etti.
     Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, Suriye-Ürdün sınırında çıkan çatışmaya ilişkin bir soru üzerine, Ürdün Dışişleri Bakanı'yla bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
     Dün Ürdün'de yaşanan olayları yakından takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Ürdün-Suriye sınırındaki gelişmeleri, son durumla ilgili bilgi aktardı. Dün Suriye'den saldırılardan kaçan sivil Suriye vatandaşlarına dönük olarak Suriye askerlerinin ateş açması söz konusu oldu. Bir çocuk hayatını kaybetti. Ürdün Dışişleri Bakanı da bunu teyit etti. Bir Ürdün askeri hafif şekilde yaralandı. Dışişleri Bakanı, Ürdün sınırında şu anda durumun sakin olduğunu ifade etti'' diye konuştu.
     Ürdün Dışişleri Bakanı'nın kendisine, ülkelerinde büyük bir mülteci kampının hazırlıklarına başladıklarını ifade ettiğini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:
     ''Yoğun bir mülteci akını söz konusu. Ürdün'e giden mülteci sayısı 140 bini aştı. Bunlar şimdiye kadar kamplarda değil evlerde barınıyordu. Bizdeki gibi düzenli bir kamp düzeni sağlanamamıştı. Şimdi bu konudaki adımları atacaklarını ifade ettiler. En kısa zamanda da karşılıklı bir ziyaretle durumu gözden geçireceğiz. Zaten krizin başlamasından bu yana Ürdün'le Türkiye arasında yakın bir koordinasyon vardı. Bu koordinasyonu devam ettirmek üzere bir araya geleceğiz.''
     Davutoğlu, Ürdün'e gidip gitmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine de ''Bugünlerde bir programımız yok ama en kısa zamanda ya o buraya gelecek ya ben gideceğim. Zaten sürekli işleyen bir istişare mekanizması vardı'' dedi.
    
     -''Halep'teki gelişmeler kaygı verici''-
    
     Esed rejiminin Halep'te de bir katliam hazırlığında olduğu yönündeki bir soru üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:
     ''Biraz önce de sayın Başbakanımızla Londra'dan görüştük. Gerçekten Halep'teki gelişmeler kaygı verici. Maalesef çok ciddi bir ağır silahlarla ve en önemlisi de hava kuvvetleri kullanımıyla Halep üzerindeki baskı artırılıyor. Hava kuvvetlerinin sivil bir yerleşim merkezine yönelik olarak kullanılıyor olması, bunu açıkçası uluslararası bir suç haline dönüştürür. Şu ana kadar da kullanılıyordu ama Halep'e dönük olarak yoğun bir yığınak yapıldığı istihbari bilgisini alıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde bu anlamda Halep'te maalesef insani kayıpları artıracak gelişmeler olmasından kaygılıyız. Bu konuda da ben BM Genel Sekreteri'yle de bir görüşme yapmayı planlıyorum. Zaten kendisinin de bu konuda uyarıcı mesajları vardı. Diğer ilgili ülkelerle de yakın temas halindeyiz. Böyle bir saldırı hem büyük bir göç başlatır hem de tabii Halep gibi büyük bir ekonomik ve ticari merkezin böylesine tahrip edilmesi Suriye'nin can damarının kesilmesi anlamına gelir. Bir yönetimin kendi ülkesini böyle hoyratça tahrip etmesi gerçekten artık bir insanlık suçu haline dönüşmekte. Bu konuda da biz gerekli girişimlerde bulunacağız. Atılması gereken adımları da atacağız. Yakından takip ediyoruz. Türkiye ile Halep arasındaki bölgedeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Halep'in istikrar içinde yeni bir döneme hazırlanması bizim için hayati öneme haizdir. Bütün güney sınırlarımızda Halep'in özel bir önemi var. Onun için dün yaptığımız koordinasyon toplantısında da en temel konulardan birisi Halep'teki gelişmelerdi.''
     Kuzey Irak'a Salı ya da Çarşamba günü gideceğini dile getiren Davutoğlu, ''Barzani birkaç ay önce buradaydı. Bütün gelişmeleri ele almıştık. Yeni durumu gözden geçirecek şekilde bir istişare olacak. Ayrıca terörle mücadele bağlamında yürütülen faaliyetleri de ele alacağız. Suriye ve bölgedeki gelişmeleri de gözden geçireceğiz. Önümüzdeki hafta içinde büyük ihtimalle Çarşamba günü bu görüşme olacak'' diye konuştu.
    
     -Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet olayları-
    
     Davutoğlu, gazetecilerin, Myanmar Dışişleri bakanı ile bir görüşmesinin olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine de saat farkı dolayısıyla bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.
     Geçtiğimiz hafta Myanmar Dışişleri Bakanı'na bir mektupla durumu ifade ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, ''İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bir girişim başlattık. Ayrıca ASEAN bölgesel örgütü, biz de ona diyalog ortağıyız. Onlarla da diyaloğumuz, temaslarımız sürüyor. Bangladeş'le de görüşmelerimiz sürüyor. Myanmar Dışişleri Bakanı'yla da en kısa zamanda görüşeceğim'' diye konuştu.
     Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Myanmar için bir yardım kampanyasının başlatıldığını anlatan Davutoğlu, bu yardımların Myanmar'a iletilmesi için ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA