• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dişiniz ağrıyorsa ne yapabilirsiniz?
16 Mart 2010 Salı 07:59

Dişiniz ağrıyorsa ne yapabilirsiniz?

Diş ağrısı çektiğinizde evde yapabilecekleriniz neler? Dişe rakı, kolonya, aspirin koymak işe yarar mı?
Diş ağrısı hiç beklenmedik bir zamanda başlar. Aksilik bu ya, genelde bir seyahatte, akşamları veya hafta sonları olur… Diş doktoruna gitme imkanımız yoktur. İşte bu tür durumlarda diş ağrısına karşı kendi kendimize önlem almamız gerekir.

Diş ağrısı neden olur? Çene ağrısı neden olur? Ağrının karakterine göre nedenini anlayabilir miyiz? Diş hassasiyetine karşı ne yapmalıyız? Diş ağrısıyla ilgili merak ettiklerimizi Diş Hekimi Asaf Murat Güzelce anlatıyor…

Dişimiz ağrıyorsa evde neler yapabiliriz?

Bir ağrı kesici almak ve en kısa sürede bir diş hekimine gitmek gerekir.

Eğer uykudan uyandıran bir ağrı varsa ve hemen diş hekimine gitmek mümkün değilse, yapabilecekleriniz de vardır: Ağrı, kan basıncından dolayı olduğu için ve yattığınız zaman kan basıncı daha çok baş bölgesine geldiği için pozisyonu değiştirmek gerekir. Biraz kaykılarak, mideye kanın inebileceği pozisyonda yatmak, ağrıyı hafifletebilir. Tabii aynı zamanda ağrı kesici de almak gerekir.

Eğer yemekten sonra oluşan bir ağrı varsa dişleri fırçalamak bir çare olabilir. Sıcak-soğuk hassasiyetinde, ılık gıdalarla beslenip en yakın zamanda doktora gitmek gerekir.

Bazen kanal tedavisinin bir önceki safhasında sinirler iltihaplandığı için, sıcaktan ciddi anlamda etkilenebilir. Bu ağrıyı soğuk tedavisiyle kesmek mümkündür.

Hangi durumlarda diş ağrısı ile birlikte şişme olur?

Şişmenin sebebi enfeksiyonun çıkamamasıdır. Kemikteki ya da diş etindeki iltihap dış ortama açılamadığında, kendine ilk bulduğu yoldan boşluğa doğru gider ve bundan dolayı ağzın herhangi bir yerinde şişme olur.

Birinci sebep; çürük sinirlere çok ilerlemiştir ve kök ucunda oluşan iltihap kemik içinde ilerleyip ilk bulduğu yerden yüzeye çıkmıştır.

İkinci sebep, diş etlerindeki iltihaptır. Çok ihmal edildiği takdirde bu iltihap, yüz üzerinde herhangi bir yerden de çıkabilir.

Diş ağrısında dişe aspirin, kolonya, rakı vb. koymak işe yarar mı?

Bunlar ciddi anlamda kimyasal yanık meydana getirirler. Belki dişin ağrısı bir şekilde azalır ama bunun sebebi dişin sinirlerinin ölmüş olmasıdır. Yani kendi elinizle dişinizi çekime doğru götürebilirsiniz. Daha sonra diş ağrısı ve diş etinin yanmasından kaynaklanan ağrı yaşarsınız.

Rakı, kanı sulandırıp ağrının daha fazla artmasına neden olur. En doğru seçenek, ağrı kesici içmektir.

Diş sorunları hangi durumlarda çene ağrısına sebep olur?
  • 20’li yaş dişleri
  • Diş gıcırdatma
  • Kemik kaybı çene ağrısına neden olur.

    20’li yaş dişleri çıkarken, alt çene kemiğinden kulağa yansıyan ağrı yapabilir. Üst 20’li yaş dişleri çıkıyorsa, göz ve şakak bölgesinde ağrı oluşturabilir.

    Çene kemiğinde kayıp meydana gelmişse, diş desteğini kaybetmişse, çenenin içinden gelen bir ağrı gibi hissedilebilir.

    Hareketli protez kullanan insanlarda, çene kemiği çok aşınmışsa, protez, diş sinirlerinin çıktığı noktalara baskı yapar, bu baskıdan kaynaklanan ağrılar meydana gelir.

    Hangi tür diş ağrılarında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir?

    Diş, soğuktan sızlamaya başlamışsa veya diş etlerinde kanama varsa, hemen diş hekimine başvurmak gerekir. İlk sızlama hissettiğimizde erken müdahale edilmesi için doktora gidersek ucuza, ağrısız ve kısa süreli tedavi yaptırma şansımız olur.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA