• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Devlet borçları silecek 80 milyar kasaya girecek
08 Haziran 2014 Pazar 12:34

Devlet borçları silecek 80 milyar kasaya girecek

Torba yasa ile 10 milyon vatandaşın borçları yapılandırılırken 80 milyar devletin kasasına girecek, binlerce kişi emekli olacak.

Türkiye tarihinin en büyük afflarından biri gerçekleşiyor. 10 milyon vatandaşın 160 milyar liralık borcu yapılandırılıyor. Uzmanlar, "Yarısı kasaya girer." derken Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarı ile 10 milyon vatandaşın bugüne kadar ödemekte zorlandığı borçları yapılandırılacak binlerce kişi emekli olabilecek.

36 AYDA ÖDENEBİLECEK

Trafik cezasından vergi borcuna, Bağkur priminden Genel Sağlık Sigortası primine kadar vatandaşın devlete ödeyemediği tüm borçlar kapsam içine alınacak. Bu borçların bir çoğununfaizleri silinerek kalan miktar 18 eşit taksit olmak üzere, 36 ayda ödenecek.

 

ÖDEMELER DAHA KISA SÜREDE YAPILABİLECEK

Vatandaşlar 18 taksit yaptırırlarsa her iki ayda bir ödeyecekleri için borcun bitmesi 36 ayı bulacak. İsteyen vatandaş borcunu daha kısa sürede de kapatabilecek.

"BİNLERCE KİŞİ EMEKLİ OLACAK"

Toplam borç miktarının ise 75 milyar lirası Maliye'ye, 85 milyar lirası ise Sosyal GüvenlikKurumu'na olmak üzere160 milyar lirayı bulması bekleniyor. Daha önceki afta vatandaşlar borçların yüzde 40'ını yapılandırmışlardı. Uzmanlar bu yapılandırmada oranın daha da yukarı çıkabileceğini belirterek, "En yaz yüzde 50 olması bekleniyor. Bu da 80 milyar liralık borç demek. Bu para devletin kasasına girerken vatandaş da büyük bir yükten kurtulacak. Hastanehizmetleri yeniden başlayacak, binlerce insan emekli olacak" dedi.

AF HERKESE YARAYACAK

30 Nisan itibarıyla kesinleştiği halde ödenmeyen vergi, resim, harçlar ile faiz, cezai faiz, gecikme faizleri ve gecikme zamları, askerlik, nüfus, trafik para cezaları ile köprü ve otoyol kaçak geçiş, seçim para cezası bu kapsamda. Yine SSK primi Bağkur primi ve çalışanemeklilerden alınan Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları ile Genel Sağlık Sigortası ödemeleride affa girecek.

 

TAKSİTLER 2 AYLIK DÖNEMDE ÖDENECEK

Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1.05, 9 taksit için yüzde 1.07, 12 taksit için yüzde 1.10, 18 taksit için yüzde 1.15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2 aylık dönemler halinde ödenecek.

 

 

Kaynak: Takvim

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA