• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlundan Kırgızistan politikası
15 Haziran 2010 Salı 17:09

Davutoğlu'ndan Kırgızistan politikası

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'ya odaklanarak Orta Asya'yı ihmal ettiği iddialarının temelsiz olduğunu söyledi
Norveç'te Türk gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, Kırgızistan'da olaylar çıkar çıkmaz en aktif tavır alan ülkelerden biri olduklarını ifade etti. Bakan Davutoğlu, bu konudaki izledikleri temkinli politikaya, "Kardeş bir ülkede, her birisi soydaşımız olan, kardeşimiz olan gruplar arasında çıkan çatışmada tabii ki Türkiye'nin çok daha dikkatli davranması gerekir." ifadeleriyle açıklık getirdi.

Kırgızistan'daki olayların ardından yaptıkları çalışmaları anlatan Davutoğlu, hemen bir kriz masası kurarak tahliye için gerekli çalışmaları başlattıklarını ifade etti. "Bişkek'te, Oş'ta ve Celalabad'da alınabilecek bütün tedbirleri aldık." diyen Davutoğlu, bölgede çok sayıda Türk bulunmasına rağmen çıkan kaos içerisinde bir tek Türk vatandaşının yaralandığını belirtti. Davutoğlu, Kırgızistan'daki kaosun giderilmesi için uluslararası toplumu harekete geçirdiklerini ve bu yöndeki çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

"Türkiye aynı anda en az 3-5 bölgede 5-10 olayı takip etmek gibi bir özel sorumlulukla karşı karşıyadır. Türkiye'nin bir bölgeye olan ilgisi diğer bölgeye olan ilgisini azaltmamaktadır." diyen Davutoğlu, özellikle Orta Asya bölgesine olan yoğun ilgilerinin sürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin Orta Asya ve Türk dünyasını ihmal ettiği iddialarının temelsiz olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bir yandan 'eksen kayması', Asya'ya doğru kayıyor muyuz? Diye tenkit ediliyorsunuz. Diğer yandan Asya'ya niye ilgi göstermiyorsunuz diye tenkit ediliyorsunuz. Bunları bir araya getirmek mümkün değil. Türk politikasında Asya ile Avrupa ayrılmaz. Orta Asya ise Türk politikasının en asli unsurudur." ifadelerini kullandı.

BARIŞ İÇİN NORVEÇ - TÜRK İŞBİRLİĞİ

Norveç - Türkiye ilişkilerine de değinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO üyesi her iki ülkenin AB'ye üye olmadığına dikkat çekti. Norveç'i 'Türkiye'nin çok yakın ilişkide olduğu en önemli müttefik ülkelerden biri' olarak nitelendiren Davutoğlu, bu ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini söyledi.

"Norveç'in uluslararası alanda yumuşak bir güç olarak Türkiye'nin son dönemde takip ettiği takip ettiği dış politikayla son derece uyumlu bir geçmişe sahip bir ülke olması hasebiyle istişarelerimizi artırmak istiyoruz." diyen Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu ve diğer alanlarda olsun Norveç - Türk işbirliği barışa katkı yapıcı çok ciddi etki yapacağını ifade etti. Davutoğlu, Oslo ile 'ortak bir dış politika perspektifi geliştireceklerini' söyledi. Bakan Davutoğlu, Norveç'in enerji alanında elde ettirdiği tecrübeyi de Türkiye'ye taşımak istediklerini dile getirdi.

Demokratik açılımlar kapsamında Irak'ın kuzeyindeki bazı terör örgütü üyelerinin Norveç'e gönderileceği yönünde geçmişte basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Teröre karşı işbirliği var ama bahsettiğiniz bir konu gündemde değil." karşılığını verdi
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA