• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlundan İrana güvence
24 Aralık 2011 Cumartesi 16:25

Davutoğlu'ndan İran'a güvence

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin İran'a karşı hiçbir yabancı müdahalenin yanında ve içinde yer almayacağını söyledi
TRT1 kanalında "Enine Boyuna" programında soruları yanıtlayan Davutoğlu,Fransa Meclisi’nde kabul edilen "Ermeni teklifi"nin Akdeniz havzasındaki nüfuzmücadelesinin bir yansıması olup olmadığının sorulması üzerine, Libya’daTürkiye’nin Fransa ile ayrı düştüğünü ve bunun çok açık görülen birşey olduğunusöyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Tunus’ta da ayrı düştük, o bilinmiyor. Tunus’ta Fransa, Bin Ali’ninarkasında durdu. O yüksek Fransız değerleri Tunus’ta iflas etti. Sonra Mısır’dada Mübarek’in arkasında durdular. Biz Tunus’ta ve Mısır’da çok net bir şekildehalkın yanında yer alırken ve Fransız devriminin getirdiği değerleri savunurkenFransa bunların karşısında durdu. Onların oluşturduğu suçluluk psikolojisiyle, Libya’da daha BM kararı vebir takım gelişmeler uluslararası meşruiyet zeminine oturmadan, tek taraflımüdahaleye kalkıştı. Biz de bir taraftan Libya halkını savunurken bir taraftan datek taraflı Fransız müdahalesine karşı çıktık. Bu müdahaleyi NATO bünyesinealmamızın sebeplerinden biri budur. Akdeniz ortak bir deniz, kimsenin ortak birhegemonik alanı değil."
Türkiye’nin çizdiği ilkesel yolda devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu,"Ama, ’Birileri, Türkiye’nin yükselen gücünden rahatsız oluyor mu?’ diyesoruyorsanız. Evet, oluyorlar. Ama onların rahatsızlığı bizim ne tempomuzu neilkemizi değiştirir. Bu rahatsızlığın da değişik diplomatik zeminlerde nasılifade edildiğini biliyoruz. Bütün bilgiler elimizde. Bingazi’de de nasıl ifadeedildiğini biliyoruz. İstihbarat raporları elimizde" diye konuştu.

BÖLGEDE YENİ SOĞUK SAVAŞ

Suriye ve Irak’taki mezhep farklılıklarının çatışma olasılığını artırmasıihtimali hakkındaki bir soruyu yanıtlarken Davutoğlu, Türkiye’nin dışpolitikasında mezhepçilik konusunun olmadığını ve olmayacağını vurguladı.

Irak’taki taraflar ve ilgili yabancı devlet yetkilileriyle yaptığıgörüşmeleri anlatan Davutoğlu, "Bizim şu anda bütün çabamız bölgede yeni soğuksavaş şartlarının oluşmamasıdır. Sünni-Şii bloklar şeklinde bir soğuk savaşortamı, gerginliği, bölgesel ölçekli bir soğuk savaştan bahsediyorum, fiili birçatışmaya dönmese bile, bölgenin entegrasyonuna, bütün Ortadoğu bölgesinin iç içegeçmesine ve birlikte bir geleceğe hazırlanmasına engel olacak" diye konuştu.
Bir başka soru üzerine, Suriye muhalefetinin Türkiye’de toplanmasınıntenkit edildiğini hatırlatan Davutoğlu, "Irak muhalefetinin başka ülkelerdetoplanmasının bedelini daha sonraki Irak politikalarında biz ödedik. Irak’latoplumsal ilişkileri geliştirmemiz 2005’ten sonra zaman aldı" dedi. Davutoğlu,şöyle devam etti: "Bir müdahale için yapmıyoruz bunu. Ben Sayın Beşşar Esad’a da söyledim.’Siz demokrasiye geçmek istiyorsanız, bunda samimiyseniz, muhalefetin Türkiye’detoplanması sizin için büyük bir değerdir. Çünkü böyle bir süreç başladığındabizden size zarar gelmeyeceğini en iyi siz biliyorsunuz.’

Bu problem alanlarının yaşanıyor olması Türkiye’nin coğrafyasının,tarihinin doğası gereği. Varsa bir suçumuz, eksiğimiz, ’Türkiye’nin potansiyeliniharekete geçirdik. Çevrede beklentileri yükselttik.’ Ama bu da yapılması gerekenbirşeydi. Bunu yapmamış olsaydık, Türkiye’deki psikolojik paradigma değişimiyaşanmayacaktı. Türkiye’nin önemli bir ülke olduğu ve bütün olaylarda etkinolabileceği ile ilgili inancı yerleştiremeyecektik."

İRAN POLİTİKASI
Türkiye-İran ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, kendisininson dönemde en fazla görüştüğü Dışişleri Bakanı’nın İran Dışişleri Bakanıolduğuna işaret ederek, görüşmelerin son derece samimi ve açık sözlü bir şekildegeçtiğini ifade etti.
Son dokuz yılda, hangi ölçü alınırsa alınsın, Türk-İran ilişkilerinin eniyi döneminin yaşandığını ifade eden Davutoğlu, görüş ayrılıkları olmasına rağmenortak tutumların görüş ayrılıklarından fazla olduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Bizİran’a karşı hiçbir yabancı müdahalenin yanında ve içinde yer almayız. Bunu çoknet söylüyorum" dedi.

İran nükleer programı konusunda en fazla çaba sarf eden ülkenin Türkiyeolduğuna dikkati çeken Davutoğlu, çünkü bunun doğuracağı sakıncaları en fazlaTürkiye’nin hissedeceğini söyledi.
Davutoğlu, "Geçen sene İran’a yaptırımlar konusunda, Brezilya ilebirlikte ’hayır’ oyu verirken ne kadar bağımsız ve kendimize ait davranmışsak,radar sistemi konusunda da aynı şekilde bağımsız kararımızı aldık" dedi.


FİLİSTİN İÇİN AKTİF KATKI
 
Filistin konusundaki son gelişmelerle ilgili bir soru üzerine Davutoğlu,Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşmaya "Türkiye’nin çok aktif katkı sağladığını" söyledi. Davutoğlu, "Bence son dönemlerin en önemli ve en olumlu olayıdır.Filistin’in tek bir otorite altında birleşmesi. Filistin Kurtuluş Örgütü’nünbütün Filistin’i temsil eden bir nitelik kazanması. Bu konudaki çabalarımızı artıracağız" dedi.

Böyle bir yapının ortaya çıkmasıyla Gazze ablukasının temel mantığının da ortadan kalktığına dikkati çeken Davutoğlu, "Filistin Kurtuluş Örgütü içine Hamasentegre olmuşsa ve Filistinliler tek bir otorite altında birleşmişse, Batı Şeriave Gazze, İsrail’in elindeki en önemli argüman alınmış oluyor" diye konuştu.

Davutoğlu, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşının büyük bir fırsatolduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini de kaydetti. AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA