• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlundan hodri meydan
05 Mart 2010 Cuma 11:45

Davutoğlu'ndan hodri meydan

Ermeni tasarısı Bakan Davutoğlu'nu kızdırdı. Kameralar karşısına geçen bakan, Ermenistan ve ABD yönetimini uyardı.
Ermesi tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sert tepki gösterdi.

Gelin yüz yüze konuşalım

Davutoğlu Ermeni tarafına "Parlamentolar üzerinden tarihi yargılamak yerine gelin yüz yüze konuşalım. Arşivlerimizi paylaşalım" diye seslendi.

ABD'nin Ankara büyükelçisi Jeffrey Dışişleri'ne çağrıldı. Davutoğlu, "Parlamentolar üzerinden Türkiyle üzerinde baskı olmaya çalışırsanız Türkiye'ye tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında kalmaz" diye konuştu.

Dişişleri Bakanlığı'nda kameralar karşısına geçen Davutoğlu hem ABD yönetimine hem de Ermenistan'a mesajlar yolladı.. İşte Davutoğlu'nun konuşması:

ABD gibi küresel gücün parlamentosunda böyle bir tablonun çıkması çok üzücüdür. Bu millet hakkında hüküm verilmiştir. Bu oylamaya katılanların bu olayla ilgili ne kadar fikir sahibi oldukları da dün gece takındıkları tavırlarla ortaya çıkmıştır.

1915 bizim için Çanakkale

1915'te ne yaşanmıştır bunları en iyi o dönemde yaşayanlar bilir. Ermeniler için 1915 tehcir olabilir, bizim için Çanakkale'dir. Anadolu'da büyük acılar yaşanmıştır ama o yıllarda Balkanlar'dan 2 milyon insanımız göç etmiştir, Kafkasya'dan göçler yaşanmıştır. Büyük bir kaos yaşanmıştır. Biz bu acıları paylaşmayı her zaman bildik. Bunların siyasi değil insani acılar çıkarmayı bildik.

Tarih böyle ele alınabilir mi?

1 asır birlikte yaşadığımız Ermenileri ortak millet olarak telakki ediyoruz. Sultan Fatih Ermeni patriğini bizzat kurdurmuşur. Bütün Ermenilere sesleniyorum, gayri ciddi oylamanın meselenin ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir oy, diğer tarafta olmuş olsaydı, tarihin akışı değişmiş olacaktı Ve bir danışman, bir temsilci üyesine "yes" değil "no" demiş olsaydı, tarih farklı çıkacaktı. Tarih böyle ele alınabilir mi? Böyle basite indirgenebilir mi?

Türkiye'yi tanımamışsınız demektir

Ortak tarih çalışmasını çağırımızı yineliyoruz. Parlamentolar üzerinden tarihi yargılamak yerine gelin yüzyüze konuşalım. Arşivlerimizi paylaşalım. Bunu yapmaz parlamentolar üzerinden Türkiyle üzerinde baskı olmaya çalışırsanız Türkiye'ye tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında kalmaz.

Süreç akamete uğrar

ABD parlamentosuna sesleniyonum. Her gayri ciddi karar büyük tarihi barışı engellemektedir. Bu şekilde davrandığınız takdirde birçok iyiniyetli adımın, sürecin akamete uğrayabileceğini bilmelisiniz Sevindiren en önemli gelişme ise 22 üyenin meseleye stratejik-vizyon perspektifinden bakmasıdır.

Birazdan ABD büyükelçisini çağıracağız. Umut ediyorum böylesi bir stratejik vizyon eksiklik tekrar gösterilmez. Ümit ederiz bu konu daha iyi algılanır. Güzel günleri de acı anıları da paylaşmaya hazırız. Konudan bihaber parlamentoyla kesinlikle tartışmayız.

Yönetimden etkin çaba bekliyoruz

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için herkes sağduyulu olmalı. ABD yönetiminin bundan sonra etkin bir çaba göstermesini bekliyoruz.

Biz 10 günde Ermenistan 4 ayda

10 günde yaptığımız sevki Ermenistan 4 ayı aşın sürede yaptı. Protokoller Türkiye tarafından yavaşlatılıyor görüntüsü doğru değil. Protokol ne zaman onaylanır? Bu Meclis'in takdirinde. Hiçbir zaman baskı altında karar almadık almayacağız.

Büyükelçinin istişaresi uzun sürebilir

Sayın büyükelçimiz bugün itibariyle Amerika'dan ayrılacak. Pazar akşamına kadar üç ayrı ülkede meşgul olacağım. Bakanlar ve büyükelçi ile istişarelerde bulunacağım. İstişareler uzun sürebilir.

Sayın Obama'nın barış vizyonuna ve erdemine mutmain olmuş bir insanım. Krizi daha da büyütecek bir açıklamanın yapılmamasını bekliyoruz. Basiretle davranılacağına inanıyoruz.

Normalleşme istiyoruz

Kafkaslar'da Rusya ile ortak çalışmaya hazırız. Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesini istiyoruz. Tek ayaklı barış mümkün değil. Biz Azeri ve Ermeni barışının da sağlanmasını istiyoruz. "

Protokolleri müzekere ederken üç şey istedik ulus devlet olarak normalleşme istiyoruz. Türklerin ve Ermenilerin her yerde ilişkilerinin normalleşmesini istedik. Dünkü karar buna büyük bir darbe vurdu. Güney Kafkasya'da Kalıcı barışı artırması yönünde ivme kazanması.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA