• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlundan diasporaya uyarı
29 Eylül 2010 Çarşamba 10:10

Davutoğlu'ndan diasporaya uyarı

Dünyanın en prestijli okullarından Harvard Üniversitesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'ı ve diasporadaki Ermenileri uyardı. Bakan Davutoğlu, "Kapıları kapamayın, suçlamayın ve aynı zamanda da dinleyin" dedi.
Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurul çalışması için geldiği ABD'dekitemaslarının son durağı Boston'da bulunan Davutoğlu, burada eğitim alanTürk öğrenciler ve Türkiye hakkında çalışan Harvard Üniversitesi öğretim görevlileri ile biraraya geldi. Üniversite camiası ile yaptığı gün boyu görüşmelerin ardından Davutoğlu, Harvard Üniversitesi'ne bağlı John F.Kennedy School'da konuşma yaptı. Türkiye'nin Ermenistan ile olansorunlarını çözebilmek için attığı adımları özetleyen Bakan Davutoğlu,bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Tarih Komisyonukurulması' önerisi ile imzalanan protokolü hatırlattı.

Bakan Davutoğlu, 2007 yılında İsviçre'de Ermenistan ile yürütülengörüşmelere de atıfta bulunarak, ''Nihayet geçen yıl Ermenistan ile birprotokol imzaladık. Protokol hala geçerli'' diye konuştu. Protokolünimzalanmasından dolayı hem Ermeni, hem de Türk tarafının bazı politiksıkıntıları göğüslemek zorunda kaldığına işaret eden Bakan Davutoğlu,Türkiye'de Ermenistan ve Kıbrıs konusunda statükonun olduğunu ancakkendilerinin bunu kırdığını söyledi. Davutoğlu, ülke içinde statükolarla mücadele etmenin de siyasi bir risk olduğunu anımsattı.

ABD'nin en entellektüel şehri olarak bilinen Boston'da bugün Türk veBalkan dernekleri ile bir araya gelecek olan Davutoğlu, yarın NewYork'tan normal sefer sayılı yolcu uçağı ile Türkiye'ye dönecek.

Harvard Üniversitesi'nde 200'den fazla akademisyen ve öğrenciye hitapeden Bakan Davutoğlu, burada önce Türk dış politikasını genel hatlarıile anlattıktan sonra soruları yanıtladı. Ermenistan konusunda, var olan statükoyu değiştirmedeki amaçlarının Kafkaslar'da ve Ermenistan ileolan ilişkilerde yeni bir ortam oluşmasını sağlamak olarak açıklayanBakan, ''Bizim ilişkilerimizde 3 seviyeli normalleşme olmasıamacındaydık. Birincisi; Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşmeyi dünyanın her tarafından sağlamak. Sadece Türkiye-Ermenistan arasındadeğil, Boston'da, California'da, Arjantin, Paris gibi her nerede Türk ve Ermeniler yaşıyorsa'' dedi.

Türk-Ermeni ilişkilerinde yalnızca belirli bir döneme takılıkalınmamasını isteyen Bakan Davutoğlu, iki milletin bin yıl süresincebir arada yaşadıklarına dikkat çekti. İki millet arasında hiç bir sorunyaşanmadığını söylemediklerini aktaran Davutoğlu, ''Bu iki millet 4.yüzyıldan itibaren birlikte yaşamaya başlamıştır. Bu iki millet arasında bir ırk ayrımı olduğunu göremezsiniz. 19. yüzyıla kadar. Hiçbir Türkşehrinde Ermeni Gettoları göremezsiniz'' şeklinde konuştu.

Ermeni - Türk geçmişi ile Avrupa'daki Yahudilerin yaşadıkları arasındabir benzerlik kurulamayacağını savunan Davutoğlu, ''Öncelikle Ermenilerbizim kapı komşumuzdur'' şeklinde konuştu. 1915'de yaşananları 'trajedi' olarak tanımlayan Bakan Davutoğlu şöyle konuştu: ''Evet, biz bir acıyaşadık. Ve biz bu acıyı paylaşmaya hazırız. Ancak birileri bizisoykırım ile suçlar ya da 100 yıldır inkar etmekle itham ederse, aynıyıllarda Türklerin, Kafkaslarda ve Balkanlar'da yaşamış oldukları nedir? Bugün neden Türkiye'de Boşnak, Gürcü, Arnavut var kendi ülkelerindenolduğundan daha fazla? Çünkü onlar da aynı şeyleri yaşadıkları içinTürkiye'ye göç etmek zorunda kaldılar. Ancak biz bugün Balkanmilletlerini suçlamıyoruz, biz bugün Rusları Kafkaslar'da Abazalara,Çeçenlere neden baskı yaptınız diye suçlamıyoruz Türkiye'yegelmelerinden dolayı. Tüm Ahıska Türkleri Stalin döneminde vatanlarından sürgün edildi. Ancak biz Rusları soykırım yapmakla suçlamadık, çünkübunlar geçti ve biz bugün bu sıkıntıları paylaşmaya hazırız. Buradakikritik şey, sadece hatıralar.''

''KAPILARI KAPATMAYIN VE DİNLEYİN''

Kendilerinin 1915 olaylarını tartışmaya, konuşmaya hazır olduklarınıifade eden Davutoğlu, ''Olayın yalnızca bir taraftan hikayesinianlatmayın. Bu olayda iki tarafın da hikayesini dinleyin. Fakat,kapıları kapamayın, suçlamayın. Dinleyin aynı zamanda'' şeklindekonuştu.

Türk - Ermeni ilişkilerinde Suriye ile olduğu gibi bir yenidenyapılanmayı hedeflediklerini belirten Davutoğlu, soğuk savaş dönemindeTürkiye'nin güney komşusu ile olan sıkıntılarının Ermenistan ile olandan daha fazla olduğunu anımsattı. ''Ermenistan her geçen gün daha dafakirleşiyor'' diye konuşan Bakan, ancak kendilerinin komşuları olanErmenilerle birlikte çalışmayı arzuladıklarını anlattı. YeniKafkaslar'nın olabilmesi ve normalleşmenin sürdürülebilme şartınınkarşılıklı saygı ve anlayışla mümkün olacağını dile getiren Davutoğlu,Azeriler ile Ermenistan arasında da normalleşmenin şart olduğunukaydetti. Davutoğlu, ''Herkes birbirinin bölgesine saygı göstermeli,Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerinin de normalleşmesi gerekiyor. Buiki millet arasında normalleşme sağlanamaz ise bir ayaklı iş birliğiolmuş olur'' diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde barışı tesis etmek için çaba sarf ettiğini,İsrail-Suriye ilişkilerini düzeltebilmek için üç yılda her iki ülkeye30'dan fazla seyahat ettiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:''Görüşmeleri ben yürütüyordum. Herşey çok iyi gidiyordu. Ancak bir günİsrail Gazze'ye saldırınca herşey değişti. Suriye - İsrailgörüşmelerinde Gazze konu değildi. Ne İsrail Suriye'ye ne de Suriyeİsrail'e saldırmıştı. Ancak bir sorun bir diğer sorunu etkiledi. Eğerbarışı tesis edecek isek bölgede tüm diğer etkenleri de kontrol etmekzorundayız.''

Hayallerinden birisinin, Kars'tan yola çıkan bir arabanın Erivan'a,oradan da Bakü'ye gitmesi olduğunu anlatan Davutoğlu, Türk - Ermeniilişkilerinde sıfır problem arzuladığını kaydetti. Bakan, ''Ermenistanbölgede barışı tesis etmek istiyorsa eğer Azerbaycan ile barış yapmalı.Yüzde 20 işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkmalı'' diye konuştu.

"GAZZE AÇIK HAPİSHANE"

Bir öğrencinin, ''Biz Amerikalılar sizin ve Sayın Başbakanın (RecepTayyip Erdoğan) Gazze'ye gönderilen gemiler için çabalarınızdan çokmemnunuz. Gazze'de acı çeken Filistinliler sorunuyla alakalı olarak Türk dış politikası bundan sonra ve gelecekte nasıl bir yol takip edecek''şeklindeki sorusuna Bakan Davutoğlu, ''Bilmeliler ki (İsrail'i kastediyor) Filistin insanı yeterince acı çekti. Bugün Gazze'dekiFilistinlilerin sayısı 1 milyon 500 bin civarında. Bu insanlar açıkhapishanede yaşıyor" dedi. İsrail'in Gazze'ye saldırısında çocukcesetleri gördüğüne dikkat çeken Davutoğlu, İsrail askerinin fosforsilahı kullandığını hatırlattı. ''Bu kabul edilemez'' diyen BakanDavutoğlu, hiçbir demokratik ülkenin sivil toplum kuruluşuna yapacağıyardımlar konusunda yasak getiremeyeceğini ifade etti. Filistin halkının çekmiş olduğu acılar için "Yeter artık" diyen Bakan Davutoğlu,''Filistin çıkmazı dünyadaki tüm sorunları etkiliyor. Bu sorunununmutlaka çözümü olmalı. Bu çözüm ise iki devletli çözümdür'' şeklindekonuştu.

Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimlerinin yasal olmadığından bahsedenDavutoğlu, bunun için moratoryum verilmesini eleştirdi. Pakistan ileilgili soruya ise Bakan Davutoğlu, ''Pakistan'ın acısı bizim acımızdır.Pakistan halkına hizmet etmek kendi milletimize hizmet etmektir bizimiçin'' dedi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA