• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğludan Konyaya büyük müjde!
25 Şubat 2016 Perşembe 09:03

Davutoğlu'dan Konya'ya büyük müjde!

Davutoğlu KTO, KSO, KTB, SGK VE Konya Vergi Dairesi'nin ortaklaşa düzenlediği programda konuştu. Başbakan Konya'daki projelere ilişkin açıklamalasında önemli müjdeler verdi.

"100 bin hemşerimize istihdam sunulacak"

Başbakan Davutoğlu, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek için ekonomik kalkınmışlık seviyelerini gözeterek bazı şehirlere istihdam yatırım teşvikleri sağladıklarına dikkati çekti.

Davutoğlu, "2002 yılında Türkiye'de sadece 36 milyar dolar ihracat vardı. 2015 yılında 143,9 milyar dolara ulaştırdık. Tüm çevredeki krizlere rağmen, küçük bir düşme trendine rağmen bu rakama ulaştık. 2003 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiyi 800 milyar dolar düzeyine çıkardık ve şu anda dünyada yüzde 4 ile bizim için küçük gibi gelen bir rakam ama Çin ve Hindistan ile en fazla büyüyen ülke durumuna geldik. Böylece 2002'de düşük gelir düzeyinden devraldığımız Türkiye'yi üst orta gelir düzeyine taşıdık" diye konuştu.

Türkiye küresel bir güç olarak yükselirken Konya'nın da yükseldiğini, daha da yükseleceğini vurgulayan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Son 14 yılda birçok şehrimizde olduğu gibi Konya'da da bir destan yazdık. Hem milli iradenin destanı yazıldı bu şehirde, hem de kalkınmanın destanı yazıldı. Konya, derviş ruhlu bir şehirdir. Herbir Konyalı bir anlamda gönlü geniş bir derviştir. Mana değerlerimizin üretiminde zirve şehirlerden biridir ama aynı zamanda bileğin, alınterinin, üretimin, istihdamın da şehridir Konya. Biz tevazuyla günlük hayatımızda ne kadar dervişsek, çalıştığımız anda da vakarımızla, enerjimizle o kadar kendimizden emin ve öz güvenimiz tamdır. Bu itibarla Ankara'da Konya'nın medeniyet tasavvurumuzdaki yeri ve önemini müdrik bir kadro olarak başta ben olmak üzere Konya ve Türkiye'nin hizmetindeyiz. Bu kadro Konya'nın hak ettiği kalkınma hamlesi için gereken neyse yapıyor, yapmaya da devam edecek."

Davutoğlu, 17 bin metre uzunluğundaki Mavi Tünel'i tamamlayarak 2. Abdülhamit Han'ın rüyasını gerçekleştirdiklerini belirterek, Bağbaşı Barajı'nı tamamlamanın da kendilerine nasip nasip olduğunu bildirdi.

Bozkır Barajı'nın bitmek üzere olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Afşar Barajı'nın yapımına da hızla devam ediyoruz. Son 13 yılda 678 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Geniş ovalara sahip Konya'mızın bereketi daha da arttı. Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde ile birlikte KonyaOvası Projesi'nin de gelişimine merkezlik yaptı ve toplam 1,1 milyon hektar arazi KOP bölgesinde su ile buluşuyor. Böylece milli ekonomiye yılda 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak. Bu 4 ilde yaşayan 100 bin hemşerimize doğrudan istihdam sunulucak" diye konuştu.

"Konya ile Karaman arası 40 dakikaya düşecek"

Konya'yı 2003'te AK Parti iktidarlarının daha ilk yılında doğalgaz ile tanıştırdıklarını belirten Davutoğlu, 2008'de Karapınar-Ayrancı bölgesinde 1,8 milyar tonluk kömür rezervi bulunduğunu, böylece Konya'nın büyük bir enerji üssü haline geldiğine değindi.

Kömür havzasının yanına 5 bin megawattlık termik santral inşa edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, Karapınar'da Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuracaklarını, yenilenebilir enerji kaynak alanı ilan ettikleri bölgenin zengin güneş potansiyelini ülkeye kazandıracaklarını söyledi.

İlde 797 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını aktaran Davutoğlu, Konya'yı Afyonkarahisar, Ankara, Mersin, Niğde, Karaman ve Aksaray'a bölünmüş yollarla bağladıklarını bildirdi. Davutoğlu, Konya farklı noktalarda 25 ayrı yol çalışması yaptıklarını, çevre yolu inşaatının hızlandırılacağını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Alacabel ve Tınaztepe tünelleriyle Torosların bir eteğindekiKonya'yı diğer eteğindeki Antalya'ya dağları delerek bağlayacağız. Kuş yuvası denilen, herkesin ürkerek geçtiği, Antalya'ya gidenler, Taşkent üzerinden Alanya'ya inenler bilirler Kaf Dağı gibi yerdir. Ama azim olunca tüm bunları aşarak Konya-Antalya arasını Alanya üzerinden birbirine yaklaştırıyoruz. 2011'de Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattını, 2014 yılında da Konya-İstanbul hızlı tren hattını hizmete aldık. Konya-İstanbul arası şimdi sadece 4 saat 15 dakika. Konya-Karaman hızlı tren projesini başlattık. Oradan da Mersin'e ineceğiz. Antalya'dan Konya'ya, Konya'dan Kayseri'ye kadar tren hattını da tamamlıyozur. Konya ile Karaman arası 73 dakikadan 40 dakikaya düşecek."

Şehir içi ulaşımı kolaylaştırmak için 45 kilometrelik metro hattı yaptıklarını belirten Davutoğlu, tarihi şehirlerin hepsinde yapmak istedikleri, trafiği şehrin altına alma projesini ilk olarak Konya'da gerçekleştireceklerini veKonya'nın metroya sahip olacağını aktardı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Konya'nın tarihi karekterinin hiçbir şekilde bozulmasına izin vermeyeceğiz. Gelenler Konya'da hem Selçuklu başkentini görecekler, hem tarihi İpek Yolu'nun kültürünü alacaklar hem de çağdaş Konya'yı büyük bir enerji, ulaşım ve sanayi merkezi olan Konya'yı da görecekler."

İlde 2003'te toplam 76 bin olan yolcu sayısının, geçen yıl 1 milyon 67 bine yükseldiğine işaret eden Davutoğlu, geçen ay şehrin uçak yolcu sayısının 83 bin olduğunu ve 2003'ün tamamındaki yolcu sayısını geride bıraktığını bildirdi. Davutoğlu, "Bir şehrin büyüdüğünün, bir ülkenin yol aldığının bundan daha iyi göstergesi olur mu?" dedi.

Davutoğlu, şehre 14 yılda 27 milyar lira yatırım ve destek sağladıklarını, 5 bin 600 derslik yaptıklarını anlattı. İşadamlarından derslik desteklerinin devamını isteyen Davutoğlu, Konya'nın, en iyi derslikler ve en kaliteli eğitimin bulunduğu il olma niteliğini koruması gerektiğine işaret etti.

Konya'ya 72 sağlık, 49 spor, 19 atık su arıtma tesisi ile 15 bin konut inşa ettiklerini, 42 bin seyircilik stadyumu hizmete aldıklarını ve ildeki ilk milli maç heyecanının yaşandığına değinen Davutoğlu, "Fatih Terim Hoca 'Hep Konya'da maç yapalım' diyor. Çünkü Konya'da kaybetmek mümkün değil. Konya'yı sırtına alan kaybetmez. Konya'ya güvenenin kaybettiği görülmemiş. Konya'dan bir şekilde destek alanın boynunun öne eğildiği görülmemiştir" ifadesini kullandı.

İldeki yaklaşık 200 eseri restore ettiklerini aktaran Davutoğlu, en az bin yataklı şehir hastanesinin de arasında olduğu 25 sağlık tesisi ve 7 bin konut yapacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Böylece manevi bereketin bu velut şehri mamur bir şehir oldu. Daha da olacak. Bereketlendi, daha da bereketlenecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'den önce şehirde 3 olan organize sanayi bölgelerini 7'ye, buralarda çalışan sayısını 7 binden 36 bine çıkardıklarına dikkati çekti. 

Konya'ya 4 üniversite daha açıldığını ve ilin 5 üniversiteyle en çok üniversiteye sahip 4. il haline geldiğini belirten Davutoğlu, "Konya'ya da bu yakışır. İlim diyarı dedik ya, en büyük bilim merkezini de yine ilk örnek olarak Konya'da açtık. Raporlarını alıyorum, çok büyük bir ilgi olduğunu biliyorum. Konya Bilim Merkezi, Türkiye'deki diğer bilim merkezlerine örnek olan prototip niteliğinde. Konya, tarihte nasıl ilim merkezi olmuşsa, bu dönemde de ilim merkezi, irfan merkezi olma diyarını koruyacak" diye konuştu. 

"Konya'nın ihracatı 10 kat arttı" 

Davutoğlu, Konya'dan 2002'de 130 milyon dolar olan ihracatın, 2014'te 1 milyar 490 milyon dolara çıktığına işaret etti. Çevrede yaşanan krizler nedeniyle ihracat piyasalarındaki daralmaya rağmen, çalışkan Konyalının geçen yıl da 1 milyar 354 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Yani Konya'nın ihracatı 13 yılda 10 kart arttı ve bir aylık ihracat şimdi, 2003'teki bir yıllık ihracattan fazla hale geldi. 130 milyon dolar neresi, 1 buçuk milyar dolar neresi? Bu yetmez. İnşallah biz bir gün Konya'nın 5 milyar dolarını da göreceğiz, 10 milyar dolarını da göreceğiz. Ben size güveniyorum." 

Davutoğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002'de Konya için yüzde 80 olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi: 

"Yani, ihracat, ithalatın yüzde 80'ini karşılayabiliyordu. Yani her 100 dolarlık ithalata karşı, 80 dolarlık ihracatımız vardı Konya'dan. 2015'te, bu hepsiyle gurur duyduğum aziz hemşehrilerim, bereketli elleriyle, azimleriyle, kararlılıklarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 111'e çıkardı. Yani bu, şu demek, Konya ithal ettiğinden daha fazla ihracat eden, Türkiye'ye net ihraç fazlası sağlayan bir ilimiz. Teşekkür ediyorum. 2002'de her 100 dolarlık ithalata karşı 80 dolar ihracat yaparken, şimdi her 100 dolarlık ithalata karşı 111 dolar ihracat yapıyoruz. Konya, bereket diyarı dedik ya, Allah bereketlendirsin, emeklerimizin karşılığını versin. Rızkımız bol olsun. 

Konya'nın geldiği seviyeyi, ihracat yapan firma sayılarında da görüyoruz. 2002'de Konya'da sadece 517 ihracatçı firma vardı. 2015'te bu sayı bin 543. 2002'de İSO ilk 500 Listesinde Konya'dan sadece 5 firma vardı, 2015'te Konyamızın 10 firması bu listenin içinde. Türkiye ekonomisi yükselişe geçer de Allah aşkına Türkiye'nin ilk başkenti Konya durur mu? Konya, Türkiye ortalamasından daha da hızlı koşarak Türkiye'nin çıtasını yukarıya çekmeye devam edecek. Konyalı, güçlenen Türkiye'nin gücüne güç katar, yatırım yapar, çalışır, üretir, bereketlendirir. Girişimcidir. 'Gelsin, hazırda para kazanayım', diye beklemez. Koşar, üretimin, ticaretin, kazanmanın yollarını bizzat arar. Hem çoluğunun çocuğunun nafakasını temin eder hem ülkesine katkı sağlar. Konyalı hemşehrilerim bilir ki milletin gücü de devletin gücü de çalışmaktan gelir." 

"Her kuruşu harcarken..." 

Başbakan Davutoğlu, 2016 Bütçe görüşmelerinin 26 Şubat Cuma TBMM Genel Kurulunda başlayacağını belirtti. 

Türkiye'de 2002'de 119.6 milyar lira merkezi yönetim bütçe gideri olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu yıl ise bunun 570.5 milyar lira olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Şimdi neredeyse eğitime ayrılan kaynağın Türkiye'nin 2002 bütçesinin tümü kadar olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2002'de 79.4 milyar lira olan bütçe gelirlerinin bu yıl 540.8 milyar lira olmasının planlandığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, 2016 bütçesinin, 2002 bütçesinin 4.7 katı büyüklüğünde olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Artık daha geniş imkanları olan, bu imkanları etkin kullanan, mali disiplini sağlam bir yönetim var. Çünkü biz bütün bu kaynakların bize değil, millete ait olduğunu biliyoruz. Bütün bu kaynakların şahsi mülkümüz, şahsi hesabımız değil, hem de sadece bugün yaşayan milletimizin değil, bu milletimizin çocuklarının, torunlarının mülkü ve sahibi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla her bir kuruşunu harcarken, kendi bütçemizden yaptığımız harcamalardan çok daha titiz, çok daha dikkatli kullanıyoruz. Bütün bu imkanları işte bugün, burada ödüllerini verdiklerimiz gibi çalışkan, ülkesini seven girişimcilerimiz ve kıymetli çalışanlarımızın vergileriyle mümkün oluyor. Bütün bu imkanları emeğinizle elde ettiğiniz, bize ödediğiniz vergilerle yapıyoruz. Onun için her bir verginizin en doğru yere gittiği konusunda sadece ve sadece size hesap veririz. Bizden başka kimse hesap soramaz. Allah hesap sorar, millet hesap sorar, tarih hesap sorar. Başka kimseye hesap vermeyiz."

Davutoğlu, alınterinin değerini, müteşebbisin aldığı riskleri, karşılaştıkları zorlukları iyi bildiklerini söyledi. Vergileri en ince hesapların ardından milletin hizmetine sunduklarını belirten Davutoğlu, vergileriyle ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bütün çalışanlara ve işadamlarına teşekkür etti.

Konya'nın son 13 yıldaki atılımın pozitif etkilerinin iş gücü piyasasında da görüldüğünü vurgulayan Davutoğlu, ilde 2002'de yüzde 9.8 olan işsizliğin 2014'te yüzde 5.6'ya düştüğüne ve bu oranın, Türkiye ortalamasının çok gerisinde olduğuna işaret etti. 

Davutoğlu, "Yatırımlarıyla bu istihdamı sağlayan Konyalı işverenlere, tüm Konyalılar adına teşekkürü borç biliyorum" dedi. 

"Hepimiz için gurur vesilesi" 

İş adamlarının, çalışanların, çiftçilerin azmini gördükçe devlet olarak ellerinden gelen desteği sürdürdüklerini belirten Davutoğlu, 2002'de ile sadece 106 milyon lira kamu yatırımı yapıldığına değindi. Bunun, 2014'te ise 910 milyon lira olduğunu anımsatan Davutoğlu, 2004'te Konya'ya 149, geçen yıl 251 yatırım teşvik belgesi verildiğini anlattı.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Konya'nın bu yükselişinin bir göstergesi de bu geceki ödül töreni manzarasıdır. Hem Konya'nın hem Türkiye'nin ekonomisine büyük katkılar yapan işadamlarımız burada. Her birinizle gurur duyuyoruz. Onların ürettikleri değerler, o değerlerin maddi karşılıkları, artan istihdam, yükselen cirolar, hepimiz için gurur vesilesi. Ben bu vesileyle Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı ile SGK Konya İl Müdürlüğüne ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geleneksel hale getirilen bu ödüllerin, Konyalı girişimcileri teşvik ettiğini görüyorum. Siz böyle ürettikçe bilin ki bundan sonra her sene ödül törenlerine katılıp sizleri teşvik etmeye devam edeceğim. Marifet iltifata tabidir prensibince bu geceki ödüller bir sonraki ödüllerin adaylarını motive edecektir." 

Davutoğlu, Konyalı işadamlarının başarılarının artmasını temenni ederek, hükümetinin yatırım yapan, üreten, ihracat yapan tüm işadamlarının yanında olduklarını vurguladı. 

"Emekleriyle buradalar" 

"Ülkemizin değerine kim değer katarsa, hemen yanı başında hemen omuzlarının sağ ve sol tarafında bizi görecek" diyen Davutoğlu, ödül alan iş adamlarını, çalışanlarını ve ailelerini tebrik etti. 

Davutoğlu, "Eğer sizler bu ödülleri alıyorsanız, bugün ödül vereceğimiz firmaların bütün emekçilerini, işçilerini toplasaydık herhalde Konya Stadı da almazdı. Onlar burada değillerse de emekleriyle buradalar. Ödülü aldıktan sonra aile fertlerinize benim adıma teşekkür edin. Çünkü sizin başarınız onların eseridir aynı zamanda. Ama, fabrikalarınıza girdiğinizde onlara topluca hitap etme imkanı varsa, selamımı iletiniz ve her bir işçimizin terli alınlarından öptüğümü kendilerine ifade edin" ifadesini kullandı. 

Davutoğlu, sözlerini, "Dedemin güzel bir duasıyla bitiriyorum. Allah bize öyle bir feyzi kanaat versin ki değil namerde, merde dahi bizi muhtaç eylemesin" diyerek tamamladı. 

Konuşmaların ardından Davutoğlu, Konya Ekonomi Ödülleri'ni almaya hak kazanan bazı firmalara ödüllerini takdim etti. 

Törene Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA