• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğludan Konyalılara önemli mesaj
10 Temmuz 2010 Cumartesi 05:58

Davutoğlu'dan Konyalılara önemli mesaj

Davutoğlu, Türkiye'nin ilkesel bir dış politika izlediğini belirterek "Ortadoğu her şeyden önce bizim coğrafyamızdır.
KONTV'de yayınlanan Rota programına konuk olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son yıllarda önemli bir gelişim trendi yakalayan Konya'nın örnek bir şehir olacağını belirtti.
Konya'ya iki günlük bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KONTV'de yayınlanan ROTA Programında Ahmet Akbıyık ile Yaşar Toy'un sorularını cevaplandırdı. İlk olarak son dönemde gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendiren Davutoğlu, Türkiye'nin ilkesel bir dış politika izlediğini belirterek "Ortadoğu her şeyden önce bizim coğrafyamızdır. Bütün bu coğrafya bizim kendi tarihi havzamızdır. Biz burada kalıcı bir barışı temin etmek istiyoruz. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrasında Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler gerildi. O günden buyana biz hep uluslar arası arenada Gazze’nin sözcüsü olduk. Son olarak yardım konvoyuna İsrail’in saldırması ve 9 kardeşimizin şehit edilmesinin ardından yoğun bir çalışma içine girdik. İsrail tarihinde ilk defa bu kadar yalnızlaştı ve bu kadar kınamalar aldı. Yine tarihinde ilk defa BM’den ilk kez bu kadar yoğun bir kınama aldı. Türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu gözetecek kudrete sahiptir. İsrail tazminat ödemezse ilişkiler düzelmez, anlaşmaların hepsi gözden geçirilir" dedi.

 

Programda eksen kayması tartışmalarına da değinen Bakan Davutoğlu, Ankara'nın AB hedefinden asla bir sapma olmadığını kaydetti. Davutoğlu "Avrupa Birliği'nden siyasi nitelikli engellerle karşılaşıyoruz. Bütün çifte standartlara rağmen hükümetimiz AB hedefinden sapmadı. Son olarak gıda güvenliği faslını açtık. Teknik zor da olsa Türkiye üzerine düşeni yapıyor ama konu siyasal olunca süreç yavaşlıyor. Bu Türkiye’nin değil, AB’nin sorunudur" şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusunda verdiği kararı da değerlendiren Ahmet Davutoğlu "Türkiye en kapsamlı sivil Anayasa değişikliğini gerçekleştirmiştir. Bütün dünyadaki meclislerin vazgeçemeyeceği yetki anayasa yapma yetkisidir. Anayasa değişikliğinin mahkemeye götürülmesi zaten yanlıştı. Anayasa Mahkemesi şekil bakımından konuyu inceleyebilirdi. Ama maalesef bazı maddelerde esasa da girildi. Anayasa Mahkemesinin son aldığı karar Anayasa hukuku ve geleneği bakımından doğru değildir. Mahkeme esasa giremez. Maalesef Anayasa Mahkemesi detaylara girerek maddelerin içeriğini değiştirmeye yönelik bir tutum izlemiştir. Şu anda halkımıza düşen görev meclisimize sahip çıkmaktır. Çok büyük bir oranla referandumda 'evet' oyu çıkacağını düşünüyorum" dedi.
 
Programın sonunda Konya'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'nın çok önemli özelliklerinin olduğunu, Anadolu'nun ortasında yer alan şehrin konumunun bu özelliklerden biri olduğunu belirtti. Anadolu'nun kalbindeki Konya'nın ulaşım bakımından olağanüstü bir konumunun olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, son yıllarda bu konuda çok önemli adımların atıldığını, Hızlı Tren Projesinin devam ettiğini, duble yollar konusunda da büyük bir mesafenin kat edildiğini kaydetti. 
 
Konya'nın diğer bir özelliğinin ise 'tahıl ambarı' özelliği olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, şehrin tarımın en üst teknolojiyle yapıldığı bir tarım havzası haline gelmesi gerektiğini, bunun içinde gerekli adımların atıldığını belirtti. Mavi Tünel Projesinin aynı Hızlı Tren projesinde olduğu gibi süratle devam ettiğini ifade eden Davutoğlu, her iki projede de ödenek probleminin olmadığının altını çizdi.
 
Konya'nın önemli zenginliklerinden birinin de tarihi ve kültürel konumu olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni açılan üniversitelerin de şehre çok büyük kazınımlarının olacağını söyledi. Davutoğlu, "Konya'da daha önce bir üniversite vardı. Ancak şimdi Mevlana ve Karatay Üniversiteleri de açıldı. Yakında şehirde ikinci bir devlet üniversitesi daha kurulacak. Ayrıca Tarım Teknolojileri Üniversitesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını biliyorum. Yani kentimizde yakın bir zamanda 5 üniversite olacak. Bu çok önemli bir kazanım. Çok sayıda bilim adamı buraya yerleşecek. Konya'nın uluslar arası tanınmışlığı artacak. Konya örnek bir şehir olacak. İnşallah bende bir gün Konya'da üniversite öğrencilerine ders vermeye gelirim" dedi
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA