• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlu Libyanın yanındayız
21 Mart 2011 Pazartesi 16:24

Davutoğlu 'Libya'nın yanındayız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya yapılan müdahaleye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu ayrıca Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya yapılan müdahaleye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu ayrıca Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu müdahale konusunda yaptığı açıklama da; Amaç Irak yada Afganistan'daki gibi geniş değil. Başbakan Erdoğan dün İngiltere Başbakanı ile görüştü bugün ABD Başkanı Obama ile de görüşecek. Libya'nın yanında olmaya devam edeceğiz' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini açıkladı.

Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Konutunda Türk-Amerikan İş Konseyi üyelerini kabul eden Bakan Davutoğlu burada Libya konusunda açıklamalarda bulundu. Libya'da akan kana razı olamayacaklarını söyleyen Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi kararının alındığı gün Ulusal Konsey temsilcilerini ağırladık. Yoğun müzakereler gerçekleştirdik. Herhangi bir operasyona, (BM Güvenlik Konseyi kararına gerek kalmadan) kanın durması için netice almaya çalıştık." diye konuştu. 'Libya Libyalılarındır' sözünü ortaya koyduklarını belirten Davutoğlu, "Bu ülkeye müdahalenin kaynakların paylaşımı şeklinde olmaması gerektiğini belirttik. Libya'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini BM'de savunduk." diye konuştu.

BM kararına desteğin insani yardım noktasında olduğunu ve daha fazla can kaybının yaşanmaması için silah amborgosunun konulmasını savunmak olduğunu belirten Davutoğlu, "Libya'nın Irak'a benzer bir operasyona maruz kalmamasına özen gösterdik, bu yönde telkinlerde bulunduk." dedi. Paris'teki zirvede de bu kanaatlerini ifade ettiklerini bildiren Davutoğlu, "Bir koalisyonun oluşması için uluslararası hukukta prosedür vardır. Biz bu prosedüre yeterince uyulduğu kanaatinde değiliz. Bir karar alındı ve operasyon başladı. Operasyon sürürken de bütün taraflara, Libya halkının barış ve esenliğinin korunması yönündeki arzumuzu ilettik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son dönemde Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde yaşanan hadiseleri çok yakından takip ettiğini bildiren Davutoğlu, tüm yaşanan olaylara karşı ülkenin kararlı ve ilkeli bir duruş sergilediğini belirtti. Bu ülkelerde insan hakları ve demokrasinin geliştirilmesi ile daha iyi bir yönetim anlayışlarını dile getirdiklerini vurgulayan Davutoğlu, Libya'daki gelişmelerin diğer ülkelerdekinden farklılık arzettiğini ve çok sayıda can kaybı yaşandığını söyledi. Bu can kayıplarını hiçbir şekilde arzu etmediklerini kaydeden Davutoğlu, 25 bin vatandaşın tahliyesini başarıyla yürüttükleri anımsatarak, Libya'da 10 bin Türk kaldı şeklindeki haberleri yalanladı. Davutoğlu, Libya'da hem hükümet hem de Bingazi'deki taraflarla görüştüklerini söyleyerek, 1 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mumammer Kaddafi'ye çekilmesi yönünde telkinde bulunduğunu ancak bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydetti. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA