• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlu Konya ile Kazakistanı bağladı
09 Nisan 2010 Cuma 19:06

Davutoğlu Konya ile Kazakistan'ı bağladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin artık herkes tarafından fark edilen dünya ölçeğinde bir stratejisi bulunduğunu belirterek, ''Tarihe iz bırakmaya kararlıyız'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin artık herkes tarafından fark edilen dünya ölçeğinde bir stratejisi bulunduğunu belirterek, ''Tarihe iz bırakmaya kararlıyız'' dedi.
    

Davutoğlu, Kazakistan'ın Konya fahri konsolosluğunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın Türkiye için önemli ve özel bir ülke olduğunu belirterek, bu nedenle bugün Konya'da özel bir gün yaşandığını kaydetti.
    

Kazakistan'ın Türkiye için herhangi bir ülke olmadığını söyleyen Davutoğlu, en son Şubat ayında Kazakistan'a gittiklerini ve gece eksi 40'lara varan soğuklara rağmen Kazaklar tarafından büyük ilgiyle karşılandıklarını belirtti.
    

Davutoğlu, Türkiye ile Kazakistan arasında büyük bir stratejik ortaklık da bulunduğunu kaydederek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in bu ortaklığın mimarlarından olduğunu bildirdi.
    

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün Nazarbayev ile, kendisinin de dün Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile telefonda görüştüğünü belirten Davutoğlu, Kazak Dışişleri Bakanı ile Kırgızistan'ın geleceğini konuştuklarını, çünkü kardeşlerin sıkıntıda olduğu bir durumda kendilerinin rahat olamayacağını söyledi.
    

Ahmet Davutoğlu, konuşmasında ayrıca Hoca Ahmed Yesevi ile Mevlana arasındaki bağın ebediyen yaşayacağını belirterek, bu konsolosluğun açılmasının iki ülke arasındaki köklü bağların bir yansıması olduğunu ifade etti.
    

Davutoğlu Kazakistan'ın istediği her yerde konsolosluk açabileceğini söyleyerek, ''Çünkü Türkiye'nin her köşesi sizindir'' dedi.
    

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin artık herkes tarafından fark edilen dünya ölçeğinde bir stratejisi bulunduğunu belirterek, ''Bir iddia taşıyoruz. Tarihe iz bırakmaya kararlıyız. Hangi zorlukla karşılaşırsak karşılaşalım, bu zorluğu aşmamıza vesile olacak yegane gücün özgüvenimiz olduğunu biliyoruz. Köklü kültür ve tarihimizle aşamayacağımız engel yok'' dedi.
    

Davutoğlu, sadace Afrika'da geçen yıl 15 yeni büyükelçilik açma kararı aldıklarını hatırlatarak, kendisiyle görüşen Avrupalı diplomatların bu konudaki şaşkınlıklarını dile getirdiklerini, ekonomik kriz ortamında Türkiye'nin bunu nasıl başardığını sorduklarını aktardı. Bunun nedeninin Türkiye'nin cihanşümul bir misyonu olması olduğunu söyleyen Davutoğlu, özellikle Avrasya coğrafyası olmak üzere her yerde iz bırakmak istediklerini kaydetti.
    

Türk milletinin Kazakistan'dan Makedonya'ya uzanan bir kuşakta hep nöbet tuttuğunu kaydeden Davutoğlu, insanlığa bir mesajları ve iddiaları olduğunu ve misyonu taşımaya devam edeceklerini belirtti.
    

Davuoğlu, akademik çalışmaları sırasında da Türkiye'nin konumunun ''ok ile yaya'' benzettiğini kaydederek, ''bu yay Asya'nın içlerine ne kadar çok gerilirse, okun o kadar çok Batı'ya gideceğini'' ifade etti.
    

Türkiye'nin misyonunun bu olduğunu belirten Davutoğlu, gelecek nesillere aktarılması gereken bu misyonu taşımaktan gururlu olduklarını kaydetti.
    

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Bağdat Amreyev de, fahri konsolosluğun açılması nedeniyle çok mutlu olduklarını belirterek, Konya'nın Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu ve böyle bir konsolosluğun açılmasının da Türk hükümetinin Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği desteğin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
    

Kazakistan'ın Konya Fahri Konsolosu Recep Konuk ise konuşmasında, bu görevi kabul etmesinin iki sebebi bulunduğunu, bunlardan ilkinin devletlerarası yürütülen politikalara katkı verme isteği olduğunu kaydetti. İki ülke arasında kültürel ve tarihi birliktelik bulunduğunu de belirten Konuk, ikinci sebep olarak da iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliğinin artırma amacını gösterdi.
    

Açılış töreninde Ahmed Yesevi Üniversitesi'nden Yesevi Sanat Topluluğu üyeleri de çeşitli dans gösterileri düzenlediler. Reform izleme grubu toplantısı için Konya'da bulunan bakanlar, bu törenden önce AK Parti Konya il başkanlığını ziyaret etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA