• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Davutoğlu, Esedin firari generali ile görüştü
26 Temmuz 2012 Perşembe 21:50

Davutoğlu, Esed'in firari generali ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminden ayrıldığını açıklayan General Menaf Tlas'la Ankara'da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, muhaliflerin safına geçen Suriyeli General Menaf Tlas'ı, Ankara'da kabul etti.

Davutoğlu ile Tlas, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Davutoğlu ve Tlas birlikte iftar yaptı.

Muhalif kaynaklar, Hafız Esed döneminin Savunma Bakanı Mustafa Abdulkadir Tlas'ın oğlu, Cumhuriyet Muhafız Birliği 105. Alay Komutanı Tuğgeneral Menaf Tlas'ın, temmuz başında birliğinden ayrılarak ülkeyi terk ettiğini bildirmişti.

Tlas, sivillerin zarar görmemesi için Harasta ve Duma'da rejim güçleri ve muhalifler arasında arabuluculuk yaparak her iki silahlı gücün bölgeden ayrılmasını sağlamıştı.

En güvendiği adamdı

Manaf Tlas, Suriye’nin en köklü Sünni ailelerinden birisinin oğlu. 48 yaşındaki tümgeneral Tlas, Hafız Esed’ın 2000 yılında ölümünden sonra Beşar Esed’ın sağ kolu oldu. Suriye eski savunma bakanlarından Mustafa Tlas’ın oğlu olan Manaf, Beşar Esed’le çocukluk yıllarından tanışıyor. Beşar Esed ile Manaf Tlas arasındaki karşılıklı güven, Tlas’ın Suriye Cumhuriyet Muhafızları komutanlığına yütselmesini sağladı. Beşar Esed, alacağı kararlar öncesi son olarak hep Tlas’a danışıyordu.

Esed'i reform için bir şans olarak görüyordu

Tlas, Beşar Esed’ı Suriye’de reform sürecinin başlatılması için bir şans olarak gördü. Ancak Tlas, Beşer Esad rejiminin halka yönelik askeri operasyonlarına bir süre sonra isyan etti ve Temmuz başında beraberinde 23 askerle Türkiye’ye kaçtı. Türkiye üzerinden Paris’e giden ve orada yaşayan ailesiyle biraraya gelen Tlas’ın bir süredir Suudi Arabistan’da olduğu ve bu ülkeden Ankara’ya geldiği öğrenildi.

Suriye'de devlet değil, rejim yıkılmalı

Manaf Tlas, Suriye muhalefetinin Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında birleşmesini ve Suriye’de devletin değil, rejimin yıkılması gerektiğini savunuyor. Suriye’nin geleceği için devlet geleneğinin devam etmesine önem veren Tlas, ülkenin Esed sonrası geçiçi dönemin devlet başkanı olabilecek isimler arasında yer alıyor. Manaf Tlas’in ailesinden bir kesim muhalefette yer alırken, bir kesim de halen Esed rejimini destekliyor.

Fidan ve eski büyükelçi de yemekte

Davutoğlu'nun Tlas'a verdiği iftar yemeğine MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri'nin Ortadoğu'dan sorumlu müsteşar yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik de katılıyor. Büyükelçi Çevik, Tlas'ı Şam'da büyükelçilik yaptığı dönemden tanıyor. İftar yemeğinin yendiği, Çankaya Köşkü'nün karşısında olan Kırlangıç Sokak'daki Dışişleri Konutu'nun etrafında çok sıkı güvenlik önlemi alınması dikkat çekiyor

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA