• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Darulhadis dersleri yeniden canlandı
12 Mayıs 2014 Pazartesi 09:44

Darulhadis dersleri yeniden canlandı

İnce Minare Medresesi’nde Selçuklular Dönemi’nde ‘Hadis okutulan yer’ anlamına gelen ve hadis eğitimlerinin verildiği Darulhadis dersleri bilinmektedir. Geleneği yaşatmak amacıyla İnce Minare Darulhadis dersleri yeniden canlandırılarak hadis eğitimi verilmeye başlandı. 

 

Selçuklular Dönemi’nde İslam’a verilen değer tarihçiler tarafından ortaya koyulmuş, İslam’ın izleri Selçuklu eserlerine yansımıştır. Dönemin eğitim birimleri olan medreselerin bir kısmı yapı olarak halen korunmaktadır. Selçuklu döneminde bazı medreselerde Hadis dersleri verilerek İslam’ın ve İslam’ın Peygamberi Hz. Muhammed’i öğrenebilmek için ışık tutuluyordu. Bu öğretimlerin yapıldığı Darulhadis diye adlandırılan müesseseler yapılmaya başlandı. Konya’da da Selçuklu eseri olan ve günümüze kadar gelen Konya İnce Minare, Darulhadis olarak kullanılıp hadis dersleri verilen bir yer olarak tarihteki yerini aldı. Bazı kaynaklar Anadolu’da kurulan ilk Darulhadisin Konya İnce Minare Darulhadis’i olduğunu iddia ederken Prof. Dr. Ali Yardım Çankırı Dârulhadisi’nin İnce Minare’den 35 yıl önce kurulduğunu ortaya çıkarmıştır.

TARİH YENİDEN CANLANDIRILDI

Selçuklular dönemindeki darulhadis ders geleneği günümüzde yeniden canlandırılmaya başlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Valiliği İl Kültür Müdürlüğü’nün yaptığı protokol çerçevesinde İnce Minare’nin Mescid bölümü, Medresenin Vakfıyesine uygun olarak Darulhadis derslerine ev sahipliği yapmaya başladı. Şubat ayından itibaren başlayan Darulhadis Derslerinde  ilk olarak İstanbul’dan Prof. Dr. Zekeriya Güler (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) tarafından  ‘Hadis İlminin Önemi’  konusu işlendi. İnce Minare Sohbetleri doğrultusunda ikinci olarak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de ‘Hadisler Işığında İslam’ başlığı altında bir sohbette bulundu. Belli tarihler belirlenerek yapılan programlar ışığında, Hadis sohbetleri ve aylık konferanslar verilmeye başlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden alınan bilgilere göre, Darulhadis dersleri Konya’nın dışında İstanbul’da da veriliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Yüksek Lisans ve Doktora derslerinin bir kısmı da sembolik olarak İnce Minare’nin Mescid bölümünde darulhadis dersleri ışığında işlenmeye başlandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen sohbetler, NEÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve çeşitli uzman kişilerin katılımıyla farklı konu ve başlıklarla devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Perşembe günü Akademisyen – Yazar Yusuf Kaplan tarafından ‘Medeniyet İnşası ve Hadis Eğitimi’ konulu konferans verildi. Hadis derslerinin ve konferansların Mayıs ve Haziran programının da belirlendiği ve bu program ışığında devam edeceği bildirildi.

DÂRÜLHADİS NEDİR?

 Dâr kelimesi, ‘yer, mekân, ev, yurd’ gibi anlamlara gelmektedir. Dârü’l-hadis, ‘Hadis okutulan yer’ anlamına gelmektedir. Daha önceki dönemlerde evler, mescidler ve medreseler bünyesinde yapılan hadis öğretimi faaliyeti, ilk defa Büyük Selçuklular döneminde dârülhadis diye adlandırılan müesseselerde yapılmaya başlandı. Hadis mektebi, hadis medresesi anlamında olup, bu öğretim faaliyetinin yapıldığı bina anlamını da gelmektedir. İslâm dünyasında medreselerden ayrı olarak ‘Dârülhâdis’ adıyla ilk öğretim kurumu, 1170’de Şam’da kurulduğu bilinmektedir. Kurucusu Selçuklu atabeglerinden Nûreddin Mahmûd  Zengî (ö.1174)’dir. Dârü’l-hadîsi’n-Nuriyye diye adlandırılan bu müessese, büyük muhaddis ve tarihçi İbn Asâkir (ö.1175)  adına yaptırılmıştır. Şam’da kurulan bu müesseseden yaklaşık 70 yıl sonra Anadolu’da ilk dârülhadisin kurulduğunu görülür. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA