• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Damar tıkanıklığının nedeni; Yüksek kolesterol
04 Ocak 2011 Salı 12:42

Damar tıkanıklığının nedeni; Yüksek kolesterol

Kollestrolü kontrol et, kalp hastalığı riskini azalt.
BSK Konya Hastanesi Kardiyolojii Uzmanı Prof. Dr. Ertan Yetkin, Kalp hastalıkları riskini artıran en önemli etmenlerden olan kan değerleri ve ideal oranlara ulaşmak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veriyor.

Kalıtım, yanlış beslenme, şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, yüksek tansiyon, bazı hastalıklar, sigara ve stres gibi faktörler, kötü kolesterolü (LDL) yükseltir, iyi kolesterolü (HDL) azaltır.

Kanda fazla miktardaki kolesterolün varlığı, damar tıkanıklığını beraberinde getiriyor. Bu nedenle damar hastalıkları riskini en iyi ortaya koyan parametrelerden biri kolesterol değerleridir.  .

Kalp sağlığı için ideal kan değerleri nedir?

Büyük tansiyonun 14 veya küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl’nin , kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl’nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl’nin üzerinde olması istenilen değerlerdir.

Toplam kolesterol 200 mg/dl’den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl’den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl’den düşükse kişide  kalp damar hastalıkları riski artar.

Orta yaşa kadar her beş yılda bir ölçtürün!

Yaşın ilerlemesiyle kolesterol düzeylerinde artış görülür. Kolesterol düzeyleri, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her beş yılda bir ölçülmelidir.

Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasıyla yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı, kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak biliniyor.

Kolestrol düşüren diyet

Sabah
4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 bardak az yağlı süt
2 ceviz
1 muz ve ya elma

Öğlen
4 kaşık bulgur pilavı
4 kaşık zeytinyağlı bulgur pilavı
1 tatlı kaşığı keten tohumu eklenmiş salata
4 kaşık az yağlı yoğurt

İkindi
2 dilim çavdar ekmeği
ve beyaz peynirle yapılmış tost
1 portakal ve ya greyfurt

Akşam
1 dilim tam tahıl ekmeği
100 gr. fırınlanmış somon
Bol salata
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA