• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Daha beter durumdayız
21 Mayıs 2014 Çarşamba 09:03

Daha beter durumdayız

301 kişinin hayatını kaybettiği madeni işleyen Soma Holding'in işçileri, çalıştıkları bölgenin facianın yaşandığı ocaktan daha kötü koşullara sahip olduğunu belirterek dün işbaşı yapmadı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde facianın meydana geldiği madenin de bağlı olduğu Soma Holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası madenlerindeki işçiler dün işbaşı yapmadı. Kendi çalıştıkları maden ocaklarının şartlarının, facianın yaşandığı maden ocağından daha kötü olduğunu, bazı bölümlere dizlerinin üzerinde ya da sürünerek ulaştıklarını dile getiren işçiler, taşeronlaşmanın resmiyette görünmediğini ancak fiili olarak uygulandığını ileri sürdü. Madenciler, çalışma şartları iyileştirilinceye kadar madenlere girmeyeceklerini kaydetti. Facianın şokunu üzerlerinden atamadıklarını dile getiren işçiler, yıllardır sustuklarını ancak haklarını arayacaklarını ölümlerin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

KOŞULLAR DÜZELMEZSE GİRMEYİZ

Eynez Karanlıkdere mevkiindeki maden ocağında meydana gelen facianın ardından kurtarma çalışmalarına katılan ve holding bünyesinde bir başka maden ocağında çalıştığını dile getiren maden işçisi Tevrat Çün, 'Arkadaşlarımın cesetlerini taşıdım. Onlarca arkadaşımın cansız bedenini gördüm. Yerin altındaki durum kelimelerle anlatılamaz. Ben günlerdir uyuyamıyorum' dedi. Cesetlerin çıkartılmasının ardından, çalıştığı madene çağırıldıklarını savunan Çün, 'Bizim çalışma şartlarımız devlete ait madenlerdeki gibi olmazsa çalışmayacağız. O zamana kadar burada bekleyeceğiz. Bizim hakkımızı savunmamız için kimseye ihtiyacımız yok. Madenciler kendi haklarını savunabilirler' diye konuştu.

Dayıbaşı tehdidi

Çok sayıda işçi de yeraltında baskıya maruz kaldıklarını, resmi olarak holding bünyelerinde görünmelerine rağmen, 'Dayıbaşı' olarak tabir edilen ekip sorumlularıyla muhatap olduklarını, bu kişilerin daha fazla kömür çıkartılması için de baskı uyguladıklarını iddia etti. Soma Kaymakamlığı önünde bekleyişlerini sürdüren öfkeli kalabalık, bir çok maden ocağında güvenlik sorunu olduğunu aktardı. Öte yandan Soma Holding'a ait iki ocakta işçiler de dün işbaşı yapmadı. İki madende de onar kişilik iki ekip güvenlik önlemleri,için görev yaptı.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA