• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
D-8 zirvesi Nijeryada başladı
08 Temmuz 2010 Perşembe 18:17

D-8 zirvesi Nijerya'da başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı D-8 Yedinci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi başladı.
Nijerya'nın başkenti Abuja'daki Devlet Evi'nde düzenlenen zirve öncesinde Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, konuk liderleri gelişlerinde ayrı ayrı karşıladı.
Zirvenin açılış oturumu öncesinde karşılaşan Gül ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kucaklaştılar.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, zirveye katılan liderlere teşekkür ederek, burada bulunmalarının üye ülkeler arasındaki güçlü işbirliği ve ilişkileri geliştirme konusunda önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin öncülüğünde 1997 yılında Türkiye, Nijerya, Mısır, Cezayir, İran, Pakistan, Bangladeş ve Malezya'yı bir araya getiren vizyonun, gelişme yönündeki işbirliğinin koordinasyon içinde yürütülmesi olduğunu dile getiren Jonathan, kuruluş toplantısının yapıldığı İstanbul'da üye ülkelerin karşılıklı bağları güçlendirme ve oluşumdan en iyi sonuçları almak için söz verdiklerini anlattı.
Jonathan, globalleşen dünyada işbirliğinin gücünün daha olumlu sonuçlar doğuracağının farkında olduklarını belirterek, bu yılki zirvenin konusunu, "Üye Ülkeler Arasında İşbirliğini Artırmak" olarak belirlediklerini kaydetti.
Giderek karmaşıklaşan ve çeşitlenen küresel ekonomik sistemde D-8'in ticareti ekonomik büyümenin lokomotifi olarak gördüğünü dile getiren Jonathan, "Üye ülkeler arasındaki ticari ilişkileri artırmaya odaklanmalıyız. Ticari ilişkilerin artırılmasında asıl görev özel sektöre düşüyor" diye konuştu.
Karşılıklı ticaretin artırılması ve ekonomik büyüme hedefine ulaşmak için daha önce alınan karar uyarınca hükümete Serbest Ticaret Anlaşması, Gümr ük İşbirliği Anlaşması ve vize uygulamalarında gerekli düzenlemelerin yapılması için gerekli talimatları verdiğini belirten Jonathan, bu alanlarda sürecin kısa süre sonra tamamlanacağına inandığını dile getirdi.

D-8'in 2012'de ticaret hacmini 1.7 trilyon dolara çıkarma hedefi olduğuna dikkati çeken Jonathan, bu amaca ulaşmak için deniz yolu taşımacılığının geliştirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Jonathan, bu çerçevede üye ülkeler arasında gemi taşımacılığı iş forumları düzenlenmesini önerdi.

Malezya Başbakan Yardımcısı Muhiddin Yasin ise konuşmasında, oluşumla ilgili bazı eleştiriler getirdi.
D-8'in İslam ülkelerinin kendi aralarında ekonomik işbirliğini geliştirebileceklerini kanıtlamak için kurulduğunu anımsatan Yasin, oluşumun daha etkin kararlar alabilmesi için az üyeli tutulduğunu anlattı.

Üye ülkelerden bu çerçevede politika geliştirme, ekonomik ilişkileri artırma yönünde kararlar almalarının ve özel sektörün etkin katıl ımının sağlanmasının beklendiğini anlatan Yasin, "Ama maalesef bu gerçekleşmiyor. Bir bağ kopukluğu var. En hayati kopukluk ise D-8'in bazı programlarında özel sektörün olmaması. Özel sektörün D-8 programlarına katılımı konusunda ilgisini artıracak acil tedbirler almalıyız" diye konuştu.

Bu arada, açılış konuşmaları sırasında gazetecilerin ilgisi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad üzerinde yoğunlaştı. Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan ve Malezya Başbakan Yardımcısı Yasin'in konuşmaları sırasında Ahmedinejad, foto muhabirlerine "zafer işareti" yaparak poz verdi.
Açılış oturumunun ardından D-8 liderleri, aile fotoğrafı çektirdi ve daha sonra kapalı oturuma geçildi.

AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA