• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhuriyet tarihinde bir ilk
24 Ağustos 2015 Pazartesi 09:46

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Hükümeti kurmak için 45 günlük süre dün doldu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye'yi seçime Cumhurbaşkanı götürecek.

Hükümetin kurulabilmesi için, anayasada yer alan 45 günlük süre dün doldu. Gözler anayasa gereği Türkiye'yi seçime götürme kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi.

Erdoğan geçen hafta görüştüğü TBMM Başkanı İsmet Yılmaz\'ı bugün bir kez daha kabul edecek. Görüşmede seçim kararının alınması bekleniyor.

Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı tarafından seçimin yenilenmesine kararı verilecek. Tekrar seçimin ise 1 Kasım'da yapılması öngörülüyor. Türkiye bu haftayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararı alması ve geçici hükümet kurma çalışmaları ile geçirecek.

Erdoğan, 63'üncü Hükümeti kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirmişti. Davutoğlu'nun, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden koalisyon çıkmadı. Sürenin dolmasına 5 gün kala da görevi Erdoğan'a iade etti. Erdoğan, CHP-MHP-HDP koalisyonuna MHP'nin karşı çıkması, bu yüzden CHP'nin hükümet oluşturma ihtimali bulunmaması ve Kılıçdaroğlu'nun makamına yönelik eleştirileri nedeniyle CHP liderine görevlendirme vermedi. Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle tek seçenek olarak, Cumhurbaşkanı'nın anayasadaki yetkisini kullanarak Türkiye'yi seçime götürmesi kaldı.

Erdoğan'ın hiç vakit kaybetmeden bugün bu yetkisini kullanacağı belirtiliyor. Bugün saat 17.15'te TBMM Başkanı Yılmaz'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek Erdoğan'ın, görüşmenin ardından seçim kararını alması bekleniyor. Erdoğan'ın bu kararı almasının ardından, seçim hükümeti için trafik hızlanacak. Erdoğan'ın kararı Bakanlar Kurulu'nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bakanlar Kurulu çekilecek ve Erdoğan, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere TBMM içinden bir ismi başbakan olarak atayacak. Erdoğan'ın en çok sandalye sayısına sahip AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu, geçici hükümeti kurmak için görevlendirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA