• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhurbaşkanı Gül: Amaç payımızı artırmak
05 Mayıs 2014 Pazartesi 16:36

Cumhurbaşkanı Gül: Amaç payımızı artırmak

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan ziyaretine ilişkin, "Maksadımız Gürcistan'daki yatırımlarımızın ve firmalarımızın projelerden aldıkları payın artırılmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan ziyaretine ilişkin, "Maksadımız 1,5 milyar dolar düzeyinde seyreden ticaret hacmimizin, 1 milyar dolara yaklaşan Gürcistan'daki yatırımlarımızın ve firmalarımızın bu ülkedeki hidroelektrik santrali, otel ve toplu konut gibi altyapı projelerinden aldıkları payın artırılmasıdır" dedi.

Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'ne katılmak ve resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin davetine icabetle resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Tiflis'e hareket edeceklerini söyledi.

Ziyareti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bazı milletvekilleri ve iş adamlarıyla gerçekleştireceklerini dile getiren Gül, heyete daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağını kaydetti.

"Projelerle Güney Kafkasya'da istikrar ve refahı pekiştirmeyi amaçlıyoruz"

Gül, ziyaretin iki boyutu bulunduğunu aktararak, "Bunlardan ilki, 6 Mayıs günü gerçekleştirilecek Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Zirvesi. Esasen üç ülkenin dışişleri bakanları, bir süredir bu formatta bir araya geliyorlardı. Şimdi bu süreci cumhurbaşkanları düzeyine taşıyarak yeni bir çerçeveye oturtacağız" dedi.

Türkiye'nin, Güney Kafkasya'daki bu iki ortağıyla birçok önemli projeyi hayata geçirdiğine işaret eden Gül, şöyle devam etti:

"Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatlarıyla halklarımızın refahını artırmaya gayret ettik. Şimdi Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Trans Anadolu doğalgaz hattı gibi süper öneme sahip projeler üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu projelerle Güney Kafkasya'da istikrar ve refahı pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda düzenlenecek üçlü zirvede, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere bölgesel işbirliği projelerini en üst düzeyde gözden geçirmeyi öngörüyoruz. Ayrıca güncel bazı bölgesel ve küresel konuları ele almayı da planlıyoruz."

"Yakında gümrüklerde tek pencere uygulamasını başlatacağız"

Cumhurbaşkanı Gül, Tiflis'teki temaslarının ikinci boyutunun da resmi ziyaretlerden oluştuğunu ifade ederek, bu kapsamda 7 Mayıs'ta Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakan Irakli Garibaşvili ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkileri ilgilendiren konuları tüm veçheleriyle gözden geçireceklerini kaydetti.

Gül, 2011 yılında Gürcistan'a pasaportsuz seyahat imkanı tanıyan kimlikle geçiş uygulamasının hayata geçirildiğini hatırlatarak, "Batum Havalimanı ortaklaşa kullanılıyor. Yakında gümrüklerde tek pencere uygulamasını başlatacağız. Tüm bunlar, Gürcistan'daki temaslarımda üzerinde duracağımız konulardır" diye konuştu.

Ekonomik ve ticari işbirliği görüşmelerinin iki ülke arasındaki diğer ortak nokta olduğunu dile getiren Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu vesileyle Tiflis'te iki ülkenin iş adamlarının katılımıyla iş forumu düzenlenecektir. Ben de forumda konuşma yapacağım. Maksadımız 1,5 milyar dolar düzeyinde seyreden ticaret hacmimizin, 1 milyar dolara yaklaşan Gürcistan'daki yatırımlarımızın ve firmalarımızın bu ülkedeki hidroelektrik santrali, otel ve toplu konut gibi altyapı projelerinden aldıkları payın artırılmasıdır. Ziyaretimin, Gürcistan ile ikili ilişkilerimizin derinleştirilmesiyle bölgesel ortaklık ve işbirliği vizyonumuz dahilinde Güney Kafkasya'nın geleceği, istikrarı ve refahı açısından önem taşıyan projelerin ele alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA