• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çorba parası isteyen ve teklif eden yandı
18 Eylül 2010 Cumartesi 12:56

Çorba parası isteyen ve teklif eden yandı

Trafik polislerine görev başında, çorba parası olarak nitelendirilen rüşveti teklif edenler de rüşvet alan polisler de yandı. Emniyet Genel Müdürlüğü rüşveti önleyecek 400 adet gece radarı getirtti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı, geçtiğimiz nisan ayında, ABD’de kullanılan ve karanlıkta radar kontrolünün yapılmasını sağlayan hassas cihazlardan 400 adet sipariş verdi.
Yaklaşık bir ay önce Türkiye’ye getirilen cihazlar, tüm il emniyet müdürlüklerine dağıtıldı.
50 metre çapı dinliyor
Görüntü kaydı yapabilen ve 50 metreye kadar tüm kısık sesli konuşmaları algılayabilen sistem, şehir içi ve şehirler arası yollarda görev yapan radar araçlarına takılmaya başlandı.
Geçmişte kullanılan sisteme oranla, yüzde 100 daha kaliteli görüntü kaydeden cihazlar, istenildiği takdirde gece hız kontrolü yapımında da kullanılabilecek.
Cihazın en önemli özelliği ise hız kontrolü yapımı sırasında çekilen tüm görüntüleri ve alınan ses kayıtlarını hafızasında saklayabilmesi.
Mahkemede delil olacak
Cihazlar, öncelikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kullanılmaya başlandı. Harekete duyarlı kamerası sayesinde, trafikte kural ihlali yaptığı gerekçesiyle durdurulan araca yönelen kamera, duyarlı dinleme cihazı sayesinde ise polisle sürücü arasındaki tüm diyalogları kayıt altına alıyor.
Ceza yazılmaması karşılığında rüşvet teklif edildiği taktirde ise ses kayıtları mahkemede delil olarak kullanılabiliyor.
Denemelerde olumlu sonuçlar veren cihazların bir yıl içinde tüm radar araçlarına takılması planlanıyor.
Rüşvetin suçu ağır
TCK’nin 252. Maddesinde “Rüşvet alan kamu görevlisi, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır. Rüşvet konusunda anlaşmaya varılması halinde, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur” deniliyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA