• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çöpe giden küspeler üretime dönüştü
20 Aralık 2009 Pazar 12:14

Çöpe giden küspeler üretime dönüştü

Konya Şeker Fabrikası'nın başlattığı uygulamayla bugüne kadar çöpe atılan tonlarca atık yaş küspe, kurutularak yem ham maddesi olarak üretime dönüştürülüyor.
Konya Şeker Fabrikası'nın başlattığı uygulamayla bugüne kadar çöpe atılan tonlarca atık yaş küspe, kurutularak yem ham maddesi olarak üretime dönüştürülüyor.
     Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar üreticilerden alınan tonlarca pancarın işlenmesi sonucu ortaya çıkan atık yaş küspenin (Posa) gerektiği şekilde değerlendirilemediğini söyledi.
     Tonlarca yaş küspenin fabrika sahası dışına çıkarılarak, yok pahasına birilerine atık olarak verildiğini ifade eden Konuk, ''Bu küspelerin bir kısmı çevresel etkenlerden dolayı bozulup kullanılmaz hale geliyordu. Bu uygulama diğer fabrikalarda olduğu gibi Konya Şeker'de de böyle devam ediyordu. Yani bir anlamda tonlarca milli servet göz göre göre heba olup gidiyordu'' dedi.
    
     -ATIK YAŞ KÜSPELER ÜRETİME DÖNÜŞTÜRÜLDÜ-
    
     Konuk, bu atıkların değerlendirilmesi amacıyla küspe kurutma ve paketleme tesisleri kurduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Bu tesisler sayesinde atık yaş küspelerin bir kısmını paketleyerek besi yemi olarak piyasaya sunmaya başladık. Bu şekilde atık küspelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulmasının önüne geçildi ve kullanılmaz hale gelmesi engellendi. Bir kısmını da buharlı küspe kurutma tesislerinde düşük enerji maliyetiyle kurutarak yem katkı maddesi olarak yem tesislerimizde üretime dönüştürdük. Böylece tonlarca atık küspe değerlendirilmiş oldu.''
     Sadece Konya Şeker'de bir kampanya dönemi içerisinde ortaya çıkan atık yaş küspenin 600-700 bin tonu bulduğunu anlatan Konuk, bugüne kadar üreticilere fabrikaya bıraktıkları bir ton atık yaş küspe için 3 lira ödeme yaptıklarını, ancak atık yaş küspenin iyi değerlendirilmesiyle birlikte ton başına ödenen bedelin 20 liraya yükseltildiğini bildirdi.
     Konuk, ülke genelindeki milyonlarca tonluk yaş küspenin yeterince değerlendirilemeden çöpe gittiğini, bundan da ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünü dile getirerek, ''Uygulama ile atık küspe, yem ham maddesi olarak et ve süte dönüştürülürken, besicilere yem, üreticilere destek ve ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanıyor'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA