• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çölayak hastalarına iyi haber
11 Mart 2013 Pazartesi 10:50

Çölayak hastalarına iyi haber

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan,Çölyak hastalarının glütensiz un ve unlu mamullerin temini noktasında yaşadıkları sıkıntılara el uzattı.
İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonuna havale edilen, Çölyak hastalarının durumu ve yaşadığı sıkıntılar araştırılarak meclise rapor olarak sunuldu. Konya’da tahmini 15-20 bin civarında Çölyak hastası bulunduğunu belirten Komisyon Başkanı Bekir Yaşar, Çölyak Hastalığı; bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu ifade etti. Her geçen gün sayıları hızla artan Çölyak hastalarının glütensiz un ve ürün temininde maddi sıkıntılar yaşadıklarını tespit ettiklerinin altını çizen Yaşar, “Bu yaşanan güçlüklerin aşılması için İstanbul, İzmir gibi Büyükşehir belediyelerinde faaliyete olan ve glütensiz ürün üreterek halkın hizmetine sunulan örneğin Konya’da da olması gerekir. Ya da İstanbul ve İzmir illerinden haftanın belirli günlerinde glütensiz ürünlerden temin edilerek ilimize düzenli olarak getirilmesi ve hastaların hizmetine sunulması gerekir” dedi.
Çölyak hastalarıyla ilgili il genel meclise önerge verildiğinde konunun önemine binaen çalışma başlattıklarını kaydeden İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, “Konya’da derneğe kayıtlı 70 kadar Çölyak hastası olmasına rağmen gerçekte 15-20 binin üzerinde Çölyak hastası olduğu düşünülmektedir. En ucuz tükettikleri ekmeğin bile 3 ile 5 TL arasında satışa sunulması yaşadıkları sıkıntının vahametini ortaya koymaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun Çölyak hastaları için; 0-5 yaş grubuna 50 bin TL, 5-15 yaş grubuna 80 bin TL. 15 yaş üzeri 72 bin 500 TL olmak üzere destek vermektedir. Çözüm noktasında Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsünde glüten içermeyen Kara Buğday üretiminin başladığı, bu üretim neticesinde kara buğdaydan glütensiz un yapılabileceği, bu üretilen undan da taze ekmek, simit kek gibi unlu mamullerin şehrimizde üretilmesi için çalışmalar devam ediyor” dedi.
Yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Bekir Yaşar ve üyeler Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret ederek komisyon raporu ve tespit ettikleri Çölyak hastalarıyla ilgili sıkıntıları aktardı. Sorunun çözümü noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Müdürünü arayan Vali Aydın Nezih Doğan, glütensiz ekmek ve unlu mamullerin düzenli olarak Konya’ya gelmesi için gerekli çalışmayı başlattı. Dernek aracılığı ile Çölyak hastaları istedikleri ürünleri uygun fiyatlarda ve zamanında temin edebilecek.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA