• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çok güzel hareketler bunlar

14 Ekim 2009 09:18

Bir turizm kenti olmaya aday Konya’da güzel gelişmeler oluyor. Geçtiğimiz hafta yapılan  "Konya'da Kümelenmenin Ekonomik Boyutları ve Sultanahmet Kümelenmesi Örneği" konulu istişare toplantısı bu anlamda ilk olsa bile gelecek açısından umut verici.

Bu yapılanmanın mantığını Konya’ya kazandırmaya çalışan Vali Nezih A. Doğan’ın bu organizasyondaki emeğini belirtmek gerekiyor. Konya’ya geldiği günden beri, şehrin geniş bir fotoğrafını çeken Vali Bey’in bu turizm kümelenme organizasyonun da Konya’ya yeni ufuklar açması açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Programın içeriğinin rekabet üzerine yoğunlaşmış olmasının elbette bir anlamı var. Dünyada bundan sonra rekabeti bilmeden yarışma şansınız olmayacak. Tedbirlerinizi alırken ve planlamanızı yaparken rakiplerinizin o anki durumunu mutlaka bileceksiniz. Açıkçası programda bu rekabet anlatımının sıkıcı geçtiğini, oldukça fazla olan katılımcıların Konya turizmi ile ilgili söyleyeceklerinin daha önemli olduğunu düşünüyordum.

Bu kanaate Vali Bey’in de katılıp Konya’dan bu kadar katılımcı yoğun bir ilgiden mutluluğunu dile getirmesi de güzeldi. Bu kümelenmenin devamı yakın zamanda gerçekleşir. Bir de Sultanahmet Kümelenmesi için hazırlan filmde hep sonuçlar dile getirilmiş, bu işin nasıl yapıldığının anlatımı eksik kalmış. Açıkçası Konya için beklentimiz bir “Mevlana Bölgesi Kümelenmesi” için stratejik bilgilere fazlasıyla ihtiyaç duyuluyor.

Turizmde bunlar olurken, Sanayi tarım ve dahi Konya’nın genelini ilgilendiren Mevlana Kalkınma Ajansı, startı verdi. Ajansın genel sekreteri Ahmet Akman’ın bürokratik bazı gecikmeleri saymazsanız temposu müthiş.

Konya’da işadamlarını bilgilendirme toplantılarına tam gaz devam ederken, seçilen nitelikli uzman personeli de çok hızlı bir eğitimden geçiriyor. Sonrası yerel kalkınma için, proje getiren herkese kaynak aktarmak. KOBİ’ler ve Belediyeler başta olma üzere, proje kabulü başlayınca, Konya’nın bundan sonra kendi iç dinamikleriyle hareket eden bir kurumu daha olacak.

Kalkınma Ajnasları yapıları gereği bundan sonra her yıl şehre kaynak aktarmaya devam edecekler. Bu kaynakları en iyi proje sunanların alacağını söylemeye gerek yok sanırım. Burada da kilit kelime; rekabet. Özel sektörü ve bürokrasi çok iyi bilen Ahmet Akman’ın bundan sonraki performansı, Konya’ya aktarılacak kaynakların artırılması yönünde olacak. Tabi bu konuda ciddi bir siyasi desteğe ihtiyaç duyacağı kesin.

Hafta sonunun güzel programlarında biri Türkiye Yazarlar Birliğinde gerçekleşti. Caner Arabacı Hoca’nın Milli Mücadele’nin 90. yılı münasebetiyle ‘Milli Mücadele Yıllarında Konya’ konusunu işlediği konferansıydı.

Konya ile ilgili kulaktan dolma pek çok yanlış bilginin tasih edildiği bu programda Caner Hoca’nın söylediği şu cümle her Konyalının bilmesi gereken türden;  Konya’nın Millî Mücadelede, Cumhuriyetin kuruluş sürecinde bu vatanın kurtarılmasına, Cumhuriyetin kurulmasına çok güzel katkılarda bulunmuştur. “Atatürk’ün kurduğu “Halk Gazetesi”nin verdiği bilgiye göre 1923 Haziran’ında Konya’nın şehidi 26 bin’dir. Ve o dönemde şehrin nüfusu 53-54 bin civarındadır.  Cumhuriyet kuruluş sürecinde en çok şehit veren bir vilayet olarak tarihe kayıt düşmüştür”

    Pek çoğumuzun bilmediği bu bilgiyi Konya gündemine taşıdığı için Caner Arabacı Hoca’ya teşekkür etmeliyiz. Tabi bir de bu programı düzenleyen TYB Konya şubesine. Sahi TYB Konya Şubesi’nin Konya ile ilgili hemen her kültür programın tek belirleyicisi olduğunun farkında mısınız. Biz bunun farkındayız da, bunu bilmesi gerekenler bunun farkında mı? İşte ona tam emin değilim.

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA