• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocukların okula uyum sağlaması için 19 öneri!
15 Eylül 2010 Çarşamba 11:31

Çocukların okula uyum sağlaması için 19 öneri!

Uzun tatilin ardından yeni okula başlayacaklar için uyum programı yapılması gerekitğini belirten uzmanlar, okula dönüşte sorunları azaltıp, adaptasyonu kolaylaştıracak formüller verdi. İşte 20 pratik
 Okul dönemine olumlu başlangıç yapmak çocuğun genel davranışlarını, kendine güvenini ve akademikbaşarısınıetkiliyor.

Bu döneminde hayatın artan hızına uyum sağlayabilmek için anne-babalarönceden plan yaparak, gerçekçi ve olumlu bakış açısı geliştirerekçocuklarınadestekolabilirler.

Pedagog Dr. Melda Alantar, tatil sonrası okula dönüş için anne babalara önemli ipuçları verdi.

1. Problemleri önceden çözün: Çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal bir problemi varsa okula başlamadan çözülmüş olmalı.

Çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığının yerinde olduğundan emin olun.Çocukve diş doktoruyla v.b.görüşmelerinizierken dönemde ayarlayın.

Çocuğunuzun duygusal veya psikolojikgelişimiyleilgili endişelerinizi uzmanlarla paylaşın.

2. Gerekli belge vebilgilerigözden geçirin: Okuldan gönderilen yazılı belgeleri inceleyin. Belgeler çocuğun öğretmeni, sınıfı, okul için gerekli malzemeler, serbest zamanetkinlikleri, v.b. önemlibilgileriçermektedir.

3. Ajandanıza not düşün: Önemli günlerikişiseltakviminiz üzerinde işaretleyin.

4. Okul alışverişi için son dakikaya kalmayın: Okul açılmadan bir-iki hafta önce alışverişinizi tamamlayın. İlköğretim çağındakiçocuklarsize yardımcı olabilirler. Alışveriş listesini birlikte gözden geçirebilirsiniz.

5. Uyku veyemekdüzeninde yeni uygulamaya geçin: Okullar açılmadan en az bir hafta önce uyku veyemekdüzeniniziözelliklekahvaltı saatlerini yeniden planlayın.

Bu değişikliğe çocuğunuzu hazırlamak için onunla ödev veetkinliklernedeniyle aşırı yorgunlukhissetmemekiçin düzen oluşturmanın yararları üzerindekonuşun.

6.Televizyonukapatıp başka aktivitelere yönlenmesini sağlayın: Çocuğunuzu sabah saatlerindetelevizyonizlemek yerine; yap- bozla uğraşma, boyama, kitap okuma gibietkinliklereyönlendirin.

7. Çocuğunuzla birlikte okulunu ziyaret edin: Çocuğunuz küçükse ya da yeni bir okula başlıyorsa onunla birlikte okula gidin. Öğretmenle tanışmak, sınıf,yemekhane, bahçeyi görmek okul öncesihissedilenendişenin azalmasını sağlar.

8. Arkadaşlarıylaprogramyapsın: Okul açılmadan önce çocuğunuzu sınıf arkadaşlarıyla buluşarak olumlu sosyal ilişkiler kurması içindestekleyin.

9. Ev ödevleri içinuygunortam bulun: İlköğretim çağındakiçocuklarkendi odalarında veya evin sessiz bir köşesinde çalışabilirler.

Okula yeni başlayançocuklariçin ise oturma odası ya da mutfak gibiortakkullanımalanlarında erişkinlerin denetim ve gözetimlerine olanak sağlayan bir çalışma köşesi oluşturulabilir.

10. Okul eşyaları içinuygunbir yer belirleyin: Okul eşyaları, anne-babanınokuması için eve gönderilen yazılı belgeleri v.b. koymak için bir yer belirleyin.

Her akşam okul çantasının düzenlenmesinin çocuğunuzun sorumluluğu olduğunu hatırlatın.

11. İşlerinizi çocuğunuzun okulprogramınagöre düzenleyin: Okulların açıldığı haftaprogramınızısadeleştirin.

İşseyahatleri, gönüllü çalışmalar, projeler v.b. mümkün olduğu ölçüde erteleyin12. Beslenme çantalarını bir gece önce hazırlayın.

12. Saatinizi kurun:Çocuklarsabah kalkabilmek için çalar saatlerini kendileri kurabilirler. Sabah okul için hazırlanmak, kahvaltı etmek için çocuğunuza yeterli zaman tanıyın. Düzene uyum sağladıkları, servise yetiştikleri zaman onları övün.

13. Okul sonrası saatler de planlanmalı. Eve döndüğünde sizi bulamadığı zaman neler yapılması gerektiğini çocuğunuzlakonuşun.

14. Kitap ve defterlerini gözden geçirin: Yıl içinde öğreneceğibilgilerhakkında onunlakonuşun. Konulara ilişkin merak ve ilginizi onunla paylaşın. İçerikleri kavrama yeteneğine olan güveninizi ona açıklayın. Okul yılıboyuncaöğrenme sürecini pekiştirin

15. Öğretmenini ileiletişimdeolun: Çocuğunuzun okuldaki durumuna ilişkin geri-bildirim almak istediğinizi öğretmenine/öğretmenlerine iletin.

Onlarla tanışın. Velilerleiletişimkurmakonusundakitercihlerini-notlar, elektronik posta, telefongörüşmeleriv.b. öğrenin.

 16. Okuldaki yetkililer ile işbirliği yapın: Siz ve çocuğunuza yardımcı olacak kişileri belirleyin;müdür, psikolojik danışman, serbest zamanetkinliklerikoordinatörü v.b. Görevleri ve gereksinim duyduğunuzda nasıl ulaşacağınız hakkındabilgiedinin.

17. Çocuğunuzun sorunlarına ilgi gösterin: Çocuğunuzun okulkonusundaendişeleri varsa beslenme veya okul çantasına onu yüreklendireceközelnotlar yazıp bırakın.

18. Sakin tavrınızı koruyun, çocuğunuz bundanetkilenecektir..Özellikle yuvaya, birinci sınıfa başlayançocuklarayrılık endişesi veya çekingenlik yaşayabilirler.

Onu bıraktıktan sonra fazla oyalanmadan, onu sevdiğinizi ve günboyuncadüşüneceğinizi, okul bitiminde onu gelip alacağınızı söyleyin. Sakin ve olumlu davranın.

19. Olumsuz deneyimlerin çocuğunuzun hevesini kırmasına izin vermeyin: Akademik veya sosyal konularda güçlük yaşayan veya arkadaşları tarafından alay edilen, zorbalıkla karşılaşan öğrenciler okula yeniden dönmeyi istemezler.

Sorunlarınızı okul yönetimine aktarın, onlarla işbirliğine girin. Yeni okul döneminde benzer sorunlarla karşılaşmayacağını çocuğunuza aktarın.
 
Bugün
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA