• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuklar Kuran okumaya Türkiyeye gelecek
03 Temmuz 2010 Cumartesi 10:29

Çocuklar Kur'an okumaya Türkiye'ye gelecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Milli Eğitim Bakanlığı ve Din İşleri Dairesi'nin birlikte koordine ettiği yaz Kur'an kursları yine sendikaların baskınına uğradı
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Adnan Eraslan'ın, "Yaz Kur'an kurslarına asla izin vermeyeceğiz." ifadeleri Ada halkının büyük tepkisine sebep olurken, aileler çocuklarını Kur'an eğitimi için Türkiye'ye göndermeye hazırlanıyor. Sendikanın buna da karşı çıktığını belirten Demokratik Haklar ve İnanç Platformu sözcüsü Mustafa Tıngır, baskınlara KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın sessiz kalmasını eleştirdi. 

Yaz aylarının gelmesi KKTC'de tamamen anayasal çerçevede düzenlenen ve liyakat sahibi formasyonlu görevlilerin atandığı Kur'an kurslarını yeniden tartışma konusu haline getirdi. KKTC'deki bazı sendikalar o kadar ileri gitti ki, önceki gün başlayan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Din İşleri Dairesi'nin birlikte koordine ettiği kurslara baskın yaptı. Sendika temsilcilerinin kullandığı tahrik edici cümleler dikkat çekiciydi. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ahmet Eraslan, yaz Kur'an kurslarına asla izin vermeyeceklerini söyledi. Eraslan, kursların siyasi bir amaca hizmet ettiğini iddia ediyor. Şunları söylüyor: "Kur'an kurslarına karşıyız. Bunu engellemek için sendika olarak elimizden geleni yapacağız. Yaz tatilinde çocuklar sadece tatil yapmalı. Milli Eğitim Bakanlığı ile daha önce görüşmüştük. Eğer okullarda Kur'an kursu eğitimi verilirse bizim buna müdahale edeceğimizi söylemiştik."

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Şener Elçil'in sözleri daha ilginç. Elçil, sadece yaz kurslarına değil, Kur'an'ın Arapça öğretilmesine de karşı: "Din eğitimi yıl içinde okullarda öğretmenler tarafından verilmeli. Cami hocalarının, imamların işi cemaate namaz kıldırmak, defin işleri yapmak. KKTC'de Kur'an kursu ihtiyacı yok. Kur'an'ın Türkçe öğretilmesi gerekir. Arap harfleriyle verilen eğitim, Arap emperyalizmine hizmet eder."

Demokratik Haklar ve İnanç Platformu Sözcüsü Mustafa Tıngır, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve çağırdı. Verilen kursların tamamen yasal olduğuna dikkat çeken Tıngır, "Milli Eğitim Bakanlığı gerekirse okul kapılarına polis koyarak, olması muhtemel provokasyonları engellemeli. Ada'da inançlı kesim sürekli baskı altında tutuluyor. Hükümet ise baskıları görmezden geliyor. Polis eylemcilere göz yumuyor." ifadelerini kullandı.

KKTC Din Görevlileri Birliği Başkanı Hayri Koç da sendikaların hadlerini aştığını belirtti. Eğitimin tamamen yasal olduğuna dikkat çeken Koç, sendikaların olayı sabote ettiğini ve anayasal suç işlediğini söyledi. MEB'in olaylar karşısında sessiz kalmasını da eleştiren Koç, "Sanki tavşana kaç, tazıya tut oyunu oynanıyor. Sendikalar gelip kursları engelliyor ve bu vatandaşlara hiçbir yasal işlem yapılmıyor. Bunun arkasının araştırılması gerekir. Geçen sene de okullar basıldı ve öğrenciler taciz edildi. Dünyada, mabedinde din eğitimi alamayan tek ülke Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir." açıklamasında bulundu.

Öğrenciler, Kur'an eğitimi için Türkiye'ye geliyor

KKTC'de yapılan psikolojik ve fiilî baskının ardından aileler çocuklarını Türkiye'ye göndermek için girişimlere başladı. KKTC Din İşleri Dairesi'ne dilekçe ile başvuran bin civarında aile, çocuklarının yaz Kur'an kursu eğitiminin Türkiye'de yapılmasını istedi. Kıbrıslı öğrenciler için İstanbul ve Kayseri'de yatılı Kur'an kurslarında yer ayırıldı. Kıbrıs İnsan Hakları ve Özgürlükleri Derneği Başkanı Hasan Dede Tarhan, "Çocukları Türkiye'de Diyanet İşleri'nin denetiminde olan Kur'an kurslarına yerleştireceğiz. İki yüz elli öğrencimizi Türkiye'ye götüreceğiz." dedi. İlk, yüz elli kişilik grup pazartesi akşamı saat 23.00'te Ercan'dan havalanarak İstanbul'a gidecek. İkinci yüz kişilik grup ise Ercan Havalimanı'ndan Ankara'ya, Ankara'dan da Kayseri'ye geçecek. Ancak sendikalar, havaalanını ablukaya alarak, öğrencilerin Türkiye'ye gelmesini de engelleyeceklerini duyurdu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA