• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuklar ayrılma kaygısı bozukluğu yaşayabilir
09 Eylül 2012 Pazar 15:14

Çocuklar ayrılma kaygısı bozukluğu yaşayabilir

Okula ilk kez gidecek çocukların ''ayrılma kaygısı bozukluğu'' yaşayabileceklerine dikkati çeken uzmanlar anne ve babalara, eğitimin ilk günlerinde çocuklarını okula götürüp, bir süre beraber olmaları
Okula ilk kez gidecek çocukların ''ayrılma kaygısı bozukluğu'' yaşayabileceklerine dikkati çeken uzmanlar anne ve babalara, eğitimin ilk günlerinde çocuklarını okula götürüp, bir süre beraber olmalarını, kaygının devam etmesi durumunda ise mutlaka psikiyatrlara başvurmalarını öneriyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okula başlama döneminde çocuklarda ''ayrılık kaygısı bozukluğu'' yaşanabildiğini belirtti. Çocuk daha önce kreşe gitse bile anaokulu ve ilkokula giderken bu kaygının yaşandığını ifade eden Yılmaz, kaygının bazı çocuklarda karın ağrısı, ateş yükselmesi ve baş ağrısı şeklinde ortaya çıktığını dile getirdi. 
    
-Ayrılıkla ilgili antrenmanlar yapılmalı- 
    
Yılmaz, her çocuğun evden ayrıldığı süreçte bu sıkıntıları yaşayabileceğini, ailelerin alabilecekleri önlemlerle sıkıntıların önüne geçebileceğini aktardı. Ailelerin henüz okul açılmadan çocuklara ayrılıkla ilgili antrenman yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ''Eğer çocukla beraber yatıyorlarsa kademe kademe çocukların yalnız yatmaları sağlanabilir. Hep anne ve babayla hareket ediyorlarsa, ağabeyi veya ablasına emanet edebiliriz. Bazı ayrılıkların denenmesi, ilerleyen dönemde işleri kolaylaştırılabilir. Okulun daha önceden ziyaret edilip çocuğa okulla ilgili bilgiler verilmesi de önemli'' diye konuştu.  Öğrenci velilerinin okulun ilk günlerinde çocukların yanında olup, okula beraber gitmelerinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ailelerin bu konuda fedakarlık göstermesi gerektiğini ifade etti. 
    
-Çocuğun sıkıntı çekmesine müsaade edilmeli- 
    
Ayrılık kaygısının ortaya çıkmasıyla birlikte çocukların okula gitme noktasında geri adım atabileceğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:  ''Çocukların okuldan vazgeçme ihtimali varsa bunun ortaya çıkışı kolaylaşabilir. Aile, çocuğu okuldan alırsa durum daha problemli hal alır. Bu dönemde okula gitmeme ihtimalinin olmadığı net olarak çocuklara hissettirilmeli. Çocuklar sıkıntı yaşasa bile orada kalma alışkanlığını edinmeleri gerekiyor. Aile bu konuda sabit kalırsa çocuklar sıkıntıyı atlatıyorlar. Eğer problem 15 günü aşıyor ve 15 günden sonra hala sıkıntılar yaşanıyorsa hemen çocuk psikologlarına başvurulmalı. Aileler çocukların sıkıntı çekmesine biraz müsaade etmeleri gerekiyor. Büyümenin her aşaması sıkıntılı. Her ayrılmada; çocuk anne karnından ayrılırken, okula giderken, askere giderken, evlenirken bile ağlar. Büyümek acı vericidir ama sonrası güzel.'' Yılmaz, çocukları ikna ederken yalana başvurulmaması gerektiğini, okulda başına bir şey geldiğinde velilerin çocuk karşısındaki inandırıcılığının zayıfladığını sözlerine ekledi. AA
    
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA