• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çipli Kangal köpeği alıcısına güven veriyor
18 Haziran 2016 Cumartesi 16:05

'Çipli Kangal köpeği' alıcısına güven veriyor

Sivas'ın Kangal ilçesindeki Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezinde, kayıt altına alınarak deri altlarına çip takılan ve şeceresi belirlenen Kangal köpekleri yetiştiriliyor.

Sivas'ın Kangal ilçesindeki Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezinde, kayıt altına alınarak deri altlarına çip takılan ve şeceresi belirlenenKangal köpekleri yetiştiriliyor.

İlçede, 28 yıl önce kurulan merkez, Kangal köpeği ırkının gelecek nesillere taşınması için faaliyetini sürdürüyor. Yaklaşık 130 dönüm alan üzerine kurulu merkezi isteyen vatandaşlar gezebiliyor, Kangal köpeği hakkında bilgi edinebiliyor ve isteyenler yavru köpek sahiplenebiliyor. Merkez, aynı zamanda saf ırk Kangal köpeklerinin soyunun korunması için de bazı çalışmalar yürütüyor.

Kangal Kaymakamı Sinan Aşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal köpeklerinin soyunun takibi açısından merkezde çipleme çalışması yapıldığını, geçmişte bu konudaki çalışmaların devam ettirilemediğini belirtti.

Köylerde olan göç, koyun besiciliğinin azalması, köpek sahiplerinin köpeklerini bırakması ve Kangal köpeğine gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından talebin artması nedeniyle bölgede bir köpek sirkülasyonu yaşandığına dikkati çeken Aşcı, "Sürüye giden cesur, kaliteli, sarf ırk olan köpeklerin il dışına hatta ülke dışına çıkması gittikçe arttı. Bu yüzden daha önce kayıt altına alınmış köpek ırklarının şu an kaydı elimizde var ama köpeklerin nerede olduğunu bilmiyoruz. Köpek sahipleri de bize gerekli bilgiyi vermedikleri için kayıtlarımız karşılık bulmamaktadır." diye konuştu.

Çipli köpekler alıcısına güven veriyor

Kangal köpeğinin akıllı, cesur, içgüdüsel olarak ne yapması gerektiğini bilen, eğitim verildiğinde ciddi bir zeka ve duyarlılığa ulaşabilen, eğitim konusunda da kabına sığmayan, doğal içgüdüsüyle hareket edebilen, ne yapması gerektiğini bilen bir hayvan olduğuna vurgu yapan Aşcı, şunları kaydetti:

"Kangal, kıskançtır, duygusaldır, cesurdur, güçlüdür, kıvraktır, sürü için ideal bir köpektir. Doğal ortamı zaten yaylalar, otlaklar, sürü peşinde gezmesi için arazilerdir. Kangal köpeği günde yaklaşık 10 kilometre gezebilen, kafeslere kapatıldığı zaman küsebilen bir hayvandır. Bu sebeple, damızlık ve sarf ırk olarak gördüğümüz köpeklerin hepsini çipliyoruz. Saf ırk olan Kangal köpeğinin soyunun devamı ve kimliğinin belirlenmesi açısından merkezimizde çipleme çalışması yapıyoruz. Kangal köpeği sahibi olan vatandaşlarımızda talep ederse onlara da gerekli kolaylığı sağlıyoruz. Çipleme deri altına sıvı şekilde enjekte edilen ve teknolojik olarak da köpeğin kimliğinin okunabildiği bir işlemdir. Bu işlem, Kangal köpeğinin kendisini ifade eden karnesi, kimliğidir. Çip, köpeğin deri altından çıkartılıp alınmadığı sürece devam eden bir uygulamadır. "

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA