• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çinden Türkiyeye Doğu Türkistan tehditi
09 Temmuz 2015 Perşembe 11:25

Çin'den Türkiye'ye Doğu Türkistan tehditi

Uygurlar’ın oruçla dini ibadetlerine engel olunduğuna yönelik tepkilere karşı Çin, Türkiye'ye tehdit kokan uyarı mektup gönderdi.

Çin iş dünyasının Türkiye’deki temsilcileri, son günlerde Doğu Türkistan'daki Uygurlar’ın oruç ve ibadetlerine yönelik baskılar olduğu yönünde ülkelerine yönelik tepkilere karşı harekete geçti.

Çin’in demir-çelik sektöründe maden çıkarma dahil bütün üretim ve pazarlama aşamalarında faaliyet gösteren devlet şirketi Sinosteel’in Türkiye temsilcisi Li Song, ilişkide olduğu iş çevrelerine mektup gönderdi.

Song mektubunda, “Asılsız haberler inanmayın. Hükümet, Müslümanların Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde oruç tutma, ibadet için toplanma, iftar ve benzeri etkinlikleri yapmalarına engel olacak hiçbir şeye izin vermez” dedi. Mektubunda Çin Anayasası’nın din ve inanç özgürlüğünü düzenleyen maddelerini anlatan Song, “Hiçbir devlet makamı, sosyal kuruluş veya şahıs, vatandaşları bir dine inanmaya veya inanmamaya zorlayamaz” ifadesini kullandı. Song, mektubunu “Sincan’da Müslümanlar, ramazan ayı boyunca ve her zaman huzur içinde yaşam sürdürmektedir” diyerek bitirdi.

‘DEVAM EDERSE YATIRIMLAR ETKİLENİR’

Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, “Çinli misafirlerim sokağa çıkmaya korkuyor. Olaylar böyle devam ederse ticari ilişkiler etkilenir” dedi. Türkiye ve Çin arasındaki dış açığın ticaret yoluyla asla kapanamayacağını vurgulayan Abacıoğlu, şunları söyledi: “Bu yüzden Türkiye doğrudan yatırım çekmek için 5 yıl önce atağa kalkmıştı. Üç yıldır da bunun meyveleri alınıyor. Hiçbir doğrudan yatırımcı tedirgin olduğu yere gelmez.”

ALMANYA'YI GEÇTİ, RUSYA'NIN ENSESİNDE

2013’te Almanya’yı geçerek Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke konumuna yükselen Çin 24.9 milyar dolarla, enerji ithalatı nedeniyle lider olan Rusya’nın sadece 300 milyon dolar gerisinde bulunuyor. Türkiye’nin Çin’den tüketici elektroniği ithalatı bilinen bir gerçek. Ancak Türkiye’deki elektronik üretiminde de ara malında kilit rol oynuyor. İletişim ve eğlence amaçlı elektronik eşya üretiminde kullanılan ithal parçaların yarısı Çin’den alınıyor. Türkiye, Çin’in toplam ihracatında yüzde 1.06’lık bir paya sahip. Çin, maden ithlatında mermerin yüzde 52’si ve kromun yüzde 14’ünü Türkiye’den alıyor. (Habertürk)

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA