• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çince,Yunanca Mesneviler de hazır
14 Aralık 2009 Pazartesi 13:56

Çince,Yunanca Mesneviler de hazır

Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi, Çince, Kazakça ve Yunancaya tercüme edildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce 17 dile çevrilen Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi, Çince, Kazakça ve Yunancaya tercüme edildi. Baskıya verilen Mesnevi, bundan böyle 20 ayrı dilde okunabilecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi, önemli bir kültür hizmetine imza attı. Hz. Mevlana'nın Mesnevisi'nin Kazakça, Çince ve Yunanca tercümesini tamamladı. Daha önce aralarında Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa'nın da bulunduğu birçok isme gönderilen Mesnevi'nin Korece ve Azericeye çevirisi için de çalışmalar sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve dışişleri bakanlığının yabancı ülke liderlerine ve bürokratlarına hediye ettiği eserler arasında başı çeken Mesnevi, artık dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de de okunabilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilk olarak orijinali Farsça olan eserin aynı dilde yeni baskısını yaptı. Belediye daha sonra eserin Türkçe, Urduca, Fransızca, Türkmence, İspanyolca, İngilizce, Arapça, Almanca, İtalyanca, Arnavutça, İsveçce, Japonca, Boşnakca, Flemenkçenin yanı sıra Kazakça, Özbekçe, Tacikçe, Yunanca ve Çince tercümelerini de bastırdı. İlk defa baskısı yapılan Çince, Kazakça ve Yunanca Mesneviler 17 Aralık'taki Mevlana'nın 736'ıncı vuslat yıldönümü törenlerine hazır olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, doğumunun üzerinden 800 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen Mevlana'nın bugün hala ilgi odağı olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Başta eserleri olmak üzere Mevlana ile ilgili yazılan her kitabın özellikle Avrupa'da en çok okunanlar arasına girdiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak Mesnevi'yi dünyanın en çok konuşulan dillerine çevirmeyi sürdürdüklerini anlatan Akyürek, "Bugüne kadar Mesnevi'nin 17 dilde basımını tamamlamıştık. Şu anda Çince, Yunanca ve Kazakça tercümeleri de tamamlanarak basımına başlandı. Korece ve Azerbaycan Türkçesiyle Mesnevi tercüme çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

 

DÜNYA LİDERLERİ MESNEVİ İLE TANIŞTI

Hz. Mevlana'nın eseri bugüne kadar birçok devlet adamına hediye edildi. Mesnevi'yi kolayca taşınabilecek boyutta bastırdıklarını dile getiren Başkan Akyürek şu değerlendirmelerde bulundu: "Basımını yaptığımız Mesnevi'ler başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve dışişleri bakanlığı tarafından yabancı misafirlere hediye ediliyor. Bu nedenle Mesnevi, devletlerarası görüşmelerde de önemli bir hediye haline geldi. Ayrıca kentimize gelen yabancı üst düzey konuklarımıza da hediye ediyoruz. Bugüne kadar Japonya kralından, İspanya kraliçesine, Papa 16. Benediktus'a ve Teknik Direktör Christoph Daum'a kadar dünyanın tanıdığı çok sayıda kişiye hediye olarak gönderdik."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA