• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çin Pervasızca idamlara hazırlanıyor
08 Temmuz 2009 Çarşamba 23:01

Çin Pervasızca idamlara hazırlanıyor

Çin sosyal faşizmi sınır tanımıyor. Çin hükümeti ise gösterilerin sorumlularının idam edileceğini duyurdu. Uygurlar Dünyayı Çin'e karşı tavır almaya çağırdılar...
 
Çin Komünist Partisi'nden yapılan bir açıklamada, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da başlayan gösterilerin ardında olan kişileri idam edeceği duyuruldu.

Öte yandan  Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kanlı olaylar sürüyor. Bölgenin başkenti Urumçi'de 200 kişilik bir grup protesto gösterisi düzenledi
AFP'nin bildirdiğine göre, Hanların yaşadığı mahalleleri ayırmak için polisin kordon altına aldığı yerin yakınlarında toplanan Uygurlar, Hanları protesto etti.

Urumçi’de bugün yeniden şiddet sahneleri yaşandı. Çinli Hanların Uygurlara saldırarak linç girişimlerinde bulunduğu bildirildi.

AFP muhabirine göre Halk Meydanı yakınındaki bir semtte Çin’de çoğunluğa sahip Han etnik grubuna mensup en az 20 kişi sopa, yumruk ve tekmelerle Uygurlara saldırdı. Uygur semtine girişi kapatan 200 metre kadar ötedeki noktada bulunan askerlerin saldırıya müdahale ettiği bildirildi. AFP saldırı sonrası kimsenin gözaltına alınmadığını belirtti.

Han etnik grubuna mensup Çinli bir görgü tanığı, saldırıya uğrayan kişinin Uygur kökenli olduğunu söyledi. Diğer bir olayda, kalabalık bir Han grubunun gördükleri 3 Uygur’u kovalamaya başladığı ve bunlardan sadece ikisinin kurtulabildiği aktarıldı.

Üçüncü kişi ise kadın ve erkeklerden oluşan 6 Çinli tarafından linç girişimine maruz kaldı. 30 saniye kadar süren olaya polis müdahale etti ancak, kimseyi gözaltına almadı. Yüzü kan içinde kalan mağduru olay yerinden uzaklaştırmakla yetindi.

Aynı grup, bu kez yüzlerce kişilik bir kitle ile bir başka Uygur’u gözden kaybolana kadar kovaladı.

Taşlı sopalı göstericilerden biri, dün gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını ve bir lokantaya zarar verdiğini, hatta 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü ve bu yüzden protesto gösterisi düzenlediklerini ileri sürüldü.

Çin ordusuna ait birlikler ise Urumçi'de teyakkuza geçti ve adeta gövde gösterisi yaptı.

İşgalci Çin'e bağlı Urumçi Belediyesi ise, 5 Temmuz'da çıkan şiddet olayları ve yetkililerin duruma müdahalesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Urumçi Belediye Başkanı Jerla İsamudin, Pazar günü başlayan olaylarda Pazartesi akşamına kadar 156 kişinin hayatını kaybettiğini, 1080 kişinin yaralandığını söyledi.

Olaylarda 11'i polis aracı olmak üzere 60 taşıtın, 209 dükkanın ve iki binanın tahrip edildiğini belirten Belediye Başkanı, toplam 56 bin 850 metrekarelik bir alanın da ateşe verildiğini bildirdi.

Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı da belediyenin olaydan sonra özel bir ekip oluşturduğunu, kentte hasar gören altyapı tesislerinin kısa zamanda yeniden hizmete sokulacağını ifade etti.

KADER: POLİS 400 UYGURU ÖLDÜRDÜ


Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki çatışmalarda 400 Uygur'un polis tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Wall Street Journal Asia'ya makale yazan Kader, pazar gecesi Urumçi'de polis ateşi ya da dayağı yüzünden 400 Uygur'un öldüğünü savundu. Doğu Türkistan'daki Uygur kaynaklarına dayandırdığı makalesinde Kader, olayların başta Kaşgar olmak üzere Şincan'ın başka bölgelerine doğru yayıldığını kaydetti.

Kader, Çinli yetkililerin Uygurları hedef alan güvenlik önlemlerini de kınadı.

Çinli yetkililer, olaylarda 156 kişinin öldüğünü, 1080 kişinin yaralandığını 1400'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Kader, daha önceki açıklamasında, İşgalci Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki etnik çatışmalardan kendisinin sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını reddetmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA