• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çin ile ABD arasına Tayvan savaşı
31 Ocak 2010 Pazar 00:08

Çin ile ABD arasına Tayvan savaşı

ABD'nin Tayvan'a 6 milyar 400 milyon dolar değerinde füze, helikopter ve gemi satma kararı Çin'in tepkisini çekti. Çin yönetimi, Washington ile karşılıklı askeri ziyaretleri askıya aldı.
 ABD’nin Tayvan’a silah satma teklifine Çin’in tepkisi sert oldu. Pekin yönetimi, ABD ile askeri ilişkilerini askıya aldı; Tayvan’a silah satan şirketlere ambargo uygulanacağını açıkladı.

Washington yönetimi, dün gece kongreye Tayvan’a silah satış taslağını sundu. Buna göre ABD, Tayvan’a 6.4 Milyar Dolar değerinde helikopter, füze sistemi ve gemi satacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı SözcüsüP.J. Crowley:

“Bu hareketimizi yapmadan önce Çin’e danışmadık. Çin’i de Tayvan‘ı bilgilendirdiğimiz gibi bilgilendirdik.”

Bu açıklamanın ardından Tayvan Devlet Başkanı da da kameraların karşısına geçerek anlaşmayı savundu: “Silahların satış kararı savunmamıza yardım edecek ve etkin caydırıcılık işlevi görecek. Aynı zamanda diğer devletlerle ilişkilerimizde bize daha fazla güven verecek.”

Çin ve Tayvan 1949’dan bu yana iki farklı hükümet tarafından yönetiliyor. Çin, Tayvan‘ı kendisinin bir parçası olarak kabul ediyor.

Tayvan’ın önemli müttefiki olan ABD, bu ülkenin en büyük silah tedarikçisi. ABD’nin 2008 yılında Tayvan ile silah anlaşması yapmasının ardından, Pekin hükümeti, Pentagon yetkilileriyle ilişkilerini askıya almıştı. Obama yönetimi tarafından Kongre’ye sunulan teklifin onaylanması için 30 gün süre var.

Euronews

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA