• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çifte düşmanla savaşan tek ülke
15 Mayıs 2016 Pazar 08:41

Çifte düşmanla savaşan tek ülke

Türkiye her gün yeni bir terör saldırısına maruz kalırken, ‘istihbarat zaafı’ tartışmaları da yaşanıyor. Ama Türkiye, dünyada eşi görülmemiş başarılı savaş yürütüyor.

Dünyada aynı anda iki düşmanla savaş konsepti sadece soğuk savaş döneminde ABD’de bulunuyordu ve o da ‘yüksek maliyet’ nedeniyle kısa süre önce bundan vazgeçti. Ama Türkiye, fiilen terör örgütleri PKK, DAEŞ ve onların arkasındaki ülkelerle asimetrik savaşa karşı mücadele ediyor. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bir kaç ayda PKK ve DAEŞ’e karşı operasyonlarda toplam 8 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi. Sadece önceki gece düzenlenen sınır ötesi hava harekatında PKK’ya ait Kuzey Irak’taki 98 hedef imha edildi. DAEŞ’e yönelik sınır topçu ateşinde ise 45 DAEŞ terörist öldürüldü.  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 22 Temmuz 2015’deki Suruç saldırısından sonra PKK’ya yönelik başlattığı operasyonlarda, 6 bin 623 etkisiz hale getirildi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından Kuzey Irak’taki örgüt kamplarına düzenlenen hava harekatları ve yurt içindeki operasyonlarda 4 bin 571 PKK’lı öldü, 695’ü yaralandı, 716’sı da sağ yakalandı. 641 terörist ise kendiliğinden teslim oldu.

1.300 DAEŞ’Lİ VURULDU

Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye ve Irak’ta yaklaşık bin 300 DAEŞ’li terörist etkisiz hale getirdi. Ayrıca örgütün çok sayıda silah, roket, mevzi, araç ve bina imha edildi. Bu sadece, radar ve insansız hava araçlarıyla belirlenen hedeflerin, Türkiye sınırları içinden yapılan topçu atışlarıyla elde edilen sonuç. TSK, bu rakamları operasyon ve İHA görüntüleriyle ispatlıyor. ABD ve koalisyon güçleri ise dört yıldır yaptıkları hava operasyonlarında, 2015’teki son açıklamalarına göre yaklaşık 11 bin DAEŞ’liyi etkisiz hale getirdi.

AZ ÜLKE BAŞARABİLİR

Türkiye’nin 35 yıldır PKK, 4 yıldır da DAEŞ terörüne karşı yürüttüğü savaş, toplumsal, askeri ve ekonomik olarak ağır bir maliyet oluşturuyor. PKK ve DAEŞ’in Türkiye’ye karşı saldırıları, terör eylemi olmaktan daha öte Suriye-Irak-Türkiye arasında arka planda bir sınır da oluşturan fiili bir savaşı içeriyor. Uzun yıllar boyunca tüm askeri planlarını, ‘Aynı anda iki farklı düşmana karşı savaş’ üzerine yapan ABD, oluşan ağır askeri maliyet nedeniyle bu plandan vazgeçti tek düşmana yönelik senaryolar oluşturdu. ABD Başkanı Obama’nın 2012 yılındaki Stratejik Savunma Rehberi’ne fiilen taktik değiştirdi. Avrupa’da tehdit olmadığı, Ortadoğu’da direkt savaşa girilmeyeceği belirtilerek, tüm senaryolar Çin odaklı ‘Asya-Pasifik Savaşı’na kaydırıldı. ABD’nin bile maliyet nedeniyle aynı anda iki düşmana karşı savaşmaktan vazgeçtiği bir dönemde, Türkiye aynı anda PKK ve DAEŞ düşmanı ve onların arkasındaki destekçileriyle savaşmak zorunda kalıyor.

Star

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA