• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçiye tarlasında emniyet şeridi uyarısı
05 Temmuz 2012 Perşembe 18:07

Çiftçiye tarlasında emniyet şeridi uyarısı

Konyanın Hüyük ilçesinde hububat hasat zamanının gelmesiyle birlikte çiftçi anız yangınlarına karşı uyarılırken, tarlalarda emniyet şeridi oluşturmaması halinde 169 liralık para cezasıyla karşı karşı
Konya’nın Hüyük ilçesinde hububat hasat zamanının gelmesiyle birlikte çiftçi anız yangınlarına karşı uyarılırken, tarlalarda emniyet şeridi oluşturmaması halinde 169 liralık para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, çiftçinin hem kendi tarlaları, hem de komşu arazilerin zarar görmemesi için tarım alanlarındaki anızları yakmamaları istendi. Açıklamada, üreticilere anız yakma yerine anızlı toprağın işlenmesinde kolaylık sağlayan anız parçalama makinelerinin ve anıza direk ekim makinelerinin kullanılması istendi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi; "Hasat zamanının başlaması dolayısıyla gündeme gelen anız yakılmasının ekimde kolaylık sağlayan bir unsur gibi görülmesine rağmen birtakım zararlarının olduğu uzmanlarımız tarafından da belirtilmektedir. Anız yakılması toprağa zarar verdiği gibi bazı zararlıların düşmanı olan faydalı böcekleri de yok etmektedir. Çiftçilerimiz, özellikle hasat sonrası ekim yapılacak arazilerde toprak işlemesini kolaylaştırması ve iyi bir tohum yatağının hazırlanması gibi gerekçelerle anız yakma işlemini gerçekleştirmektedir. Oysa anız yakmakla toprak erozyona açık hale gelmekte, topraktaki organik maddeler ve mikroorganizmalar azalarak hava kirlenmekte, en önemlisi de toprak çoraklaşmaktadır. Bu nedenlerden dolayı ekosistem büyük ölçüde zarar görmektedir. Anız yakmak aynı zamanda, Valiliğimiz tarafından ilgili tebliğler uyarınca yasaklanmıştır. Her türlü sebepten meydana gelebilecek anız yangınının komşu tarlaya geçmesini engelleyecek şekilde hububat tarlalarında anızdan arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş emniyet bandı oluşturulması gerektiği de karar altına alınmıştır. Emniyet bandı oluşturmayan üreticiler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre 169 lira idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakanlar hakkında ise 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre idari para cezası kesilecektir."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA