• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçi garanti istiyor
07 Mayıs 2009 Perşembe 11:13

Çiftçi garanti istiyor

Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, bu yıl rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin mutlaka taban fiyat verip alım yapması gerektiğini söyledi.
Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, bu yıl rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mutlaka taban fiyat verip alım yapması gerektiğini söyledi.
 
Bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında yağışların çiftçiyi oldukça memnun ettiğini dile getiren Başkan Faruk Çöklü, "Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar mevsim normallerinde seyretti. Yağışların bol olması rekoltenin de bu yıl bol olacağı manasına gelmekte. Çiftçinin en büyük girdilerinden olan sulamaya ihtiyaç duyulmadan bu yıl ürün elde ettik. Son 2 yıldır yaşadığımız kuraklığın ardından bu yıl gerçekten rekolteden çok umutluyuz" dedi.
 
Çiftçinin 2 yıl üst üste yaşanan kuraklık nedeniyle büyük bir borç yükünün altına girdiğini kaydeden Çöklü, "Bu yıl mahsul iyi olacak ama çiftçinin üzerindeki borç yükü çok fazla. Bu nedenle TMO bu yıl mutlaka taban fiyat açıklayıp alım yapmalıdır. Böylece üretici, malını özel sektörde normal fiyatından daha ucuza ve zararına satmamış olur. Taban fiyat düşük bile çıksa çiftçi arkasında devlet olduğunu bilir. Ayrıca çiftçilerin borçlarının da yapılandırılması şart. 2007'den kalan borçlar o yıl kuraklık
nedeniyle faizli olarak ertelenmişti. Geçen yılda kuraklık nedeniyle faizle ertelendi. Bu yıl biriken bu borçların en az 2 yada 3 yıla faizsiz olarak yayılması gerekir" diye konuştu.
 
Hükümetin KOBİ'lerin desteklenmesi adına faizsiz krediler ve bazı destek paketleri açıkladığını da ifade eden Çöklü, "Türkiye'nin en önemli ekonomik girdisi olan tarım içinde KOBİ'ler gibi faizsiz kredi ve desteklemeler bekliyoruz. Bu sayede tarım kesimi tarlasından uzaklaşmamış olur. Eğer çiftçi tarladan uzaklaşırsa şehirlerde zaten tavan yapmış işsizlik, çiftçi kesiminin de göç etmesiyle iyice ayyuka çıkacaktır. Bunun önüne geçilmesi amacıyla tarıma destek artırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA