• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçi alım fiyatlarından şikayetçi
10 Temmuz 2009 Cuma 11:06

Çiftçi alım fiyatlarından şikayetçi

Konya Ovası'nda bu yıl ürün bolluğuna rağmen üreticiler alım fiyatlarının düşük olmasına üzülüyor.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve son yıllarda kuraklık nedeniyle beklentilerin altında hasat yapılan Konya Ovası'nda bu yıl ürün bolluğuna rağmen üreticiler alım fiyatlarının düşük olmasına üzülüyor.
 
 Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, geçen iki yılın çok kurak geçtiğini ancak bu yıl yağışların beklenen düzeyde olmasıyla ürün bolluğunu yaşandığını söyledi. Rekoltenin yükseldiği Konya Ovası'nda özellikle makarnalık buğdayda çok iyi verim aldıklarını kaydeden Faruk Çöklü, bu duruma sevinemediklerini, geçen yıl kuraklık nedeniyle ürünün yüksek fiyattan satılırken bu yıl ürün bolluğu nedeniyle alım fiyatlarının düşük olduğunu bildirdi. Çöklü, "Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 40 ila yüzde 50 arasında fiyat düşüşü yaşıyoruz. Arpada yüzde 50 buğdayda yüzde 40'a varan fiyat düşüşü var. Verimin iyi olmasına rağmen fiyatların düşük olması nedeniyle sevinemiyoruz. Bu şartlarda çiftçimizin geçmiş yıllardan üzerinde kalan borç yükünü ödemesi, tekrar üretimde devamlılığı sağlayabilmesi çok zor. Hükümetimizin biran önce içinde bulunduğumuz duruma çare bulması lazım. Çiftçinin bütün ürününü almayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bizleri ürünümüzü tüccara satmak durumunda bırakıyor. Bu nedenle geçen yıl 50 kuruşun üzerinde satılan arpa bu yıl 25 kuruş, 80 kuruşa satılan makarnalık buğday ise 40-45 kuruşa alınıyor" dedi.
 
 Alım fiyatlarının düşük olmasının ürünün bolluğu nedeniyle değil TMO'nun alım politikalarından kaynaklandığını ileri süren Çöklü, "TMO gerekli müdahale alımlarını yapsa üreticinin mahsulünün tamamını alsa çiftçimiz düşük fiyata tüccara mahsulünü satmaz. Tüccar şuan fırsatçılık yapıyor, TMO'nun elinin ucuyla ittiği ürünü çok düşük fiyatla üreticiden alıyor. Üretici borçlu ve bu mahsulü mutlaka satmak zorunda. Çünkü borçlu alacaklı bekliyor, ödeme günü geldi. TMO'nun alım politikalarını gözden geçirip bölge milletvekillerinin duruma müdahale ederek sıkıntılarını hükümetimize iletmesini istiyoruz" diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA