• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CIAnın generali
21 Mayıs 2014 Çarşamba 09:07

CIA'nın generali

Arap Baharı'ndan 3 yıl sonra Libya yeniden iç savaşın eşiğinde. Virjinya kırsalında eğitim alan Amerikan vatandaşı 71 yaşındaki emekli general Halif Haftar'ın parlamentoyu feshetmesinden sonra başkent Trablus ve Bingazi'de silahlı güçler arasındaki çatışmalar giderek tırmanıyor. Ülkeye yayılan çatışmalarda 80 kişi öldü.

 

Afrika'nın en büyük petrol üretici Libya'da ABD'de eğitim almış ve Amerikan vatandaşlığı bulunan emekli general Halife Kasım Haftar'ın parlamento binasına önceki gün yaptığı silahlı baskınla kapısını araladığı kaos, ülke geneline yayılıyor. Çatışmaların fitilini, cuma günü Bingazi'deki İslami gruplara saldırı düzenleyen emekli general Haftar ateşledi. Eski isyancılardan oluşan ve kendilerine 'Libya Ulusal Ordusu' adını veren Haftar'ın ordusu, savaş jetlerinin hava desteğiyle '17 Şubat Tugayı' adlı İslami güçlerin geçici konaklama yerlerine saldırı düzenledi. Çatışmalarda en az 80 kişi hayatını kaybetti.

HEDEF İSLAMCILAR

Pazar günü de aynı güçler, Trablus'taki geçici parlamento binasına silahlı saldırı düzenleyerek askerî darbe girişiminde bulundu. 'İslamcıları uzaklaştırmak ve takipçilerinin işledikleri suçlara bir son vermek' hedefiyle düzenlendiği iddia edilen saldırıya, Libya'daki liberal güçlerin silahlı kanadı Sintan Tugayları'nın da katıldığı belirtiliyor. Önceki akşam saatlerinde askeri polis güçlerinin komutanı Albay Muhtar Fernana kameraların karşısına geçerek parlamentonun 'ordu ve devrimcilerin temsilcileri tarafından' lağvedildiğini ve 'ülkenin teröristlerin ve aşırılık yanlılarının oyun sahasına dönüşmesine' izin vermeyeceklerini ifade etti.

BU BİR DARBE!

Pazar gece yarısı Müslüman Kardeşler taraftarı olarak görülen Parlamento Başkanı Nuri Ebu Sahmen, eski General Haftar'ın askerî darbe düzenlediğini duyurdu. Hedefin Müslümanların iktidardan uzaklaştırılması olduğunu kaydeden Sahmen, İslami milislerin kamu düzenini tekrar sağlamak üzere başkent Trablus'a yürüdüğünü ifade etti. Bu arada Tobruk hava üssündeki askerlerin de Haftar güçlerine katıldığı belirtildi. Darbe yanlılarının arkasında ABD ve AB'nin bulunduğuna inanan analizciler, Libya'nın da ikinci bir Mısır veya Suriye olmasından korkuyor.

İsyancı generale özel destek

Libya ordusunun özel kuvvetler komutanı, İslami gruplara karşı mücadeleye karar veren General Halife Haftar'ın saflarına katıldığını açıkladı. Özel kuvvetler komutanı General Vanis Bukamada Bingazi'de Reuters'e yaptığı açıklamada, 'Haftar'ın yanındayız' dedi. Daha önce televizyonda canlı yayında konuşan Bukamada emrindeki kuvvetlerin, Haftar'ın 'Onur operasyonu' adını verdiği darbeyi destekleyeceğini söylemişti. Özel kuvvetler, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra yeniden yapılanan Libya ordusunun en seçkin birliklerinden oluşuyor. 2011'de Muammer Kaddafi'yi deviren İslami gruplar, 'Şimdi de sıra 'Amerikalı Kaddafi'yi devirmekte' diyor.

Virjinya kırsalında eğitildi

Libya'da darbe yapan eski General Halife Haftar, ABD'nin Virjinya kentinde uzun yıllar sürgün hayatı yaşadı. 2011'de başlayan ayaklanma sırasında Libya'ya döndü. Uzmanlar, Haftar'ın aylarca hazırlık yaptığını söylüyor. Haftar, iyi silahlanmış milisleri birleştirerek kendine bağlı Libya Ulusal Ordusu adında isyancı bir güç oluşturdu. Haftar'ın finansörlüğünü işadamı Fathallah Bin Ali yapıyor. 1969'da Kaddafi darbesinde yer alan Haftar, Çad savaşında esir düştü. Sonra taraf değiştirerek ABD'ye sığındı.

ABD'ye esaretin bedeli

Libya'da darbe yapan ABD kontrolündeki general Halife Haftar'a Körfez ülkelerinden de destek veriliyor. Parlamentoyu fesheden ve kendisini Libya Milli Ordusu Komutanı olarak tanıtan Haftar, ülkedeki tüm gruplarca CIA tarafından desteklenmekle suçlanıyor. Libya - Çad savaşı sırasında Çad'a esir düşen Haftar, ABD tarafından kurtarıldı ve kendisine sığınma hakkı verildi. Libya'da 2011'de Muammer Kaddafi'ye karşı başlayan halk ayaklanmasına kadar ABD'de yaşayan Haftar, ayaklanamdan sonra ülkesine dönerek kara kuvvetleri komutanlığına atandı.

Sicilya'ya Libya takviyesi

ABD, Libya'daki darbeden sonra harekete geçerek Sicilya'da konuşlu birliklerinin sayısını artırdı. ABD, İspanya'daki 60 deniz piyadesi ile Osprey tipi uçakhelikopterlerden dördünü Sicilya'ya gönderdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA