• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHPden Başbakan Erdoğan hamlesi
08 Mayıs 2014 Perşembe 15:29

CHP'den Başbakan Erdoğan hamlesi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan hakkında önümüzdeki hafta Meclis Soruşturma Önergesi vereceklerini açıkladı.
Hamzaçebi, partisinin Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Balyoz davası" avukatlarının, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvurudan sonuç çıkmaması sonrası başlattığı "Adalet Nöbeti"ni hatırlatan Hamzaçebi, Türkiye'de yargı, insan hakları ve masumiyet karinesinin ayaklar altına alındığını ve siyasi davalarla bir çok kişinin mahkum edildiğini söyledi. Bu insanlar dertlerine çare ararken, 17 Aralık soruşturmasının başladığını dile getiren Hamzaçebi, bu soruşturmanın ardından Başbakan Erdoğan'ın yeniden yargılamaya ilişkin sözlerine değindi. 
Hamzaçebi, bu sözlerin toplumda bir umut yarattığını vurgulayarak, aradan geçen sürede iktidarın yargıyı kontrol altına almak üzere çeşitli düzenlemeler yaptığını, ancak yeniden yargılama konusunun gündeme gelmediğini belirtti. Hamzaçebi, "Kamuoyuna yeniden yargılama umudunu verip daha sonra buradan çark etmiş olan bir Recep Tayyip Erdoğan söz konusudur" dedi. 
-"Onların nöbetlerinin yanındayız" 
CHP olarak yeniden yargılama konusunda 9 Ocak 2012 ve 6 Şubat 2014 tarihinde verdikleri kanun teklifleri bulunduğunu anlatan Hamzaçebi, her iki teklifin de komisyonlarda bekletildiğini söyledi. Hamzaçebi, şöyle devam etti: 
"Balyoz davasının mağdurları, mahkum edilen kişilerin yakınları Anayasa Mahkemesi önünde adalet nöbeti tutuyorlar. Biz onların bu nöbetinde yanlarındayız. Biz de burada nöbet tutuyoruz. Onlar Anayasa Mahkemesi önünde biz de TBMM'de bu nöbeti tutuyoruz. Tutmaya devam edeceğiz. Buradan çok açık bir çağrı yapıyorum, Recep Tayyip Erdoğan'a açık çağrı yapıyorum; gelin önümüzdeki hafta Salı günü bu teklifi TBMM Genel Kurulu'na getireceğiz. 5 Ocak'ta vermiş olduğun sözü tut, bu teklifi Salı günü görüşelim. CHP'nin teklifini Salı günü Genel Kurul'a getireceğiz. Gerçekten samimi mi değil mi? Samimi olmadığını biliyoruz ama test etme ihtiyacı var. Salı günü Başbakan'ın yeniden yargılama sözünü TBMM'de test edeceğiz. Kendisine ben konjonktürel demokrat demek isterdim, onu bile diyemiyorum. Konjonktürel fırsatçı. Onun tek derdi kendisini, yakınlarını, ailesini, bakanlarını yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından kurtarmaktır. Bunu da başaramayacaktır" 
-"Umut verip daha sonra çark ediyorlar" 
Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekili Engin Alan'ın durumuna ilişkin yasa önerisine de değinerek, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile 6 Şubat'ta TBMM Başkanlığı'na sundukları teklifte aynı önerinin bulunduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Sayın Cemil Çiçek'in kamuoyuna yeni bir şeymiş gibi açıkladığı bu teklifi CHP'li milletvekilleri 6 Şubat 2014 tarihinde TBMM'ye verdi. Bu yeni bir şey değil. Anayasa değişikliği de değil, yasa değişikliği. Gelin hemen bunu yasalaştıralım. Bu teklifi yenileyeceğiz şimdi" diye konuştu. 
Daha önce üç siyasi partinin tutuklu ve hükümlü milletvekili sorununu çözmek amacıyla üzerinde mutabık kaldığı bir anayasa değişikliği taslağı olduğunu da hatırlatan Hamzaçebi, "Bu da Recep Tayyip Erdoğan'da bekliyor. Beyefendi uygun görmedikleri için bugüne kadar yasalaşmadı. Şimdi de tereddüt ifade ediyorlar. Aynen Balyoz da olduğu gibi umut verip daha sonra bu umuttan çark ediyorlar" ifadelerini kullandı. 
-"Hadi göster iyi çocuk olduğunu, getir Engin Alanı" 
İktidarın son dönemde hukuksuz yargılamalardan söz eder hale geldiğini belirten Hamzaçebi, şunları söyledi: 
"Demek istiyor ki Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz iyi çocuktuk, cemaat kötü. Bizi kötü yola cemaat sevk etti. Hadi göster bakalım iyi çocuk olduğunu, getir yeniden yargılamayı, getir Engin Alanı. Konjonktürel fırsatçı. Engin Alan milletvekilimizin sorunu, parlamentonun sorunudur. Bu bir onur sorunudur. Bunun daha fazla ötelenmesi geciktirilmesi mümkün değildir. Önümüzdeki hafta bunu süratle yasalaştırabiliriz. Teklifimiz TBMM'de bekliyor." 
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, bir gazetecinin "Genel Başkan, Başbakan Erdoğan hakkında da bir soruşturma önergesi verileceğini açıkladı. Bu önerge ne zaman verilecek? Bu güne kadar neden verilmedi?" sorusuna "Bu önergeyi önümüzdeki hafta vereceğiz" karşılığını verdi. Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ortaya çıkan iddialar nedeniyle savcıların harekete geçmesini bekledik. Ancak gördük ki yargı üzerinde, savcılar üzerinde hükümet tarafından oluşturulmuş büyük bir baskı vardır, savcılardan herhangi bir şekilde başbakan hakkında bir fezlekenin gelmesi mümkün gözükmüyor bu süreçte. O nedenle biz medyada yer almış olan ve kendisinin de doğruladığı inkar etmediği bilgilere dayanarak Sayın Başbakan hakkında bir Meclis Soruşturma önergesini veriyoruz." 
Başbakan Erdoğan hakkındaki iddialar nedeniyle Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasının zorunluluk haline geldiğini savunan Hamzaçebi, AK Parti grubunun da tutarlılık örneği göstererek komisyonun kurulması yönünde oy kullanmalarını dilediğini söyledi. 
-"MHP ile bir ortak noktamız..." 
Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin soruyu da cevaplandıran Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhtelif isimler gündeme getirildiğinde bu kişilerin aday olabileceklerini, şartlara sahip olduklarını söylediğini, ancak bunun "CHP bu isimleri gösterecek" şekilde yorumlanmaması gerektiğini, sürecin devam ettiğini vurguladı. Hamzaçebi, "Geniş kesimler tarafından kabul edilebilecek, uzlaşmayı sağlayabilecek bir aday profilini tarif ediyoruz biz parti olarak. Çatı aday budur" dedi. 
Hamzaçebi, muhalefetin ortak aday çıkarması konusundaki sorular üzerine de "Sayın Bahçeli ile MHP ile şöyle bir ortak noktamız var; Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olmamalıdır. Olmayacaktır da. Böyle bir ortak noktada buluşmak çok önemlidir. Gerisi bir şekilde şekillenir" değerlendirmesinde bulundu. 
AK Parti'nin yerel seçimde aldığı oyları Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına verilen destek gibi göstermeye çalıştığını, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten Hamzaçebi, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme kriterlerinin farklı olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, "Kamuoyu bundan sonra Tayyip Erdoğan karşısındaki diğer adayı konuşacaktır. Bugüne kadar kendisi konuşuldu, bundan sonra da diğer aday konuşulacaktır. Bu da kısa bir süre içinde belirlenecektir" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA