• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHP’nin tek çıkış yolu
29 Ekim 2010 Cuma 09:41

CHP’nin tek çıkış yolu

Başsavcılık'ın 'tüzük' kararını kurultay yapmadan aşma yoluna giden parti yönetimine yönelik tepki büyüyor
Atilla Kart ve Yılmaz Ateş'in ardından partinin eski tüfeklerinden Eşref Erdem de isyan etti: "Genel başkanlık hariç tüm organlar yenilenmelidir. Aksi taktirde hukuki tartışma devam edecektir. Hukuksuzluk ancak kurultayda düzeltilir"
 
 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 'yeni tüzük' konusundaki kararının ardından başlayan 'kurultay tartışması'na, partinin eski tüfeklerinden Ankara Milletvekili Eşref Erdem de katıldı.  Erdem, Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) yapısının değiştirilmesinin yeterli olmadığını açıkladı. Erdem,  "Genel başkanlık hariç tüm organlar yenilenmelidir. Bu durumda hukuki tartışma devam edecektir. Hukuksuzluk ancak kurultayda düzeltilir" dedi.  Konya Milletvekili Atilla Kart ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de kurultay dışındaki yöntemlerin hukuka uygun olmadığını savunmuş, aksi taktirde partinin seçimlere bile giremeyeceğini vurgulamışlardı.
 
 GÖRÜLMEYEN PARAGRAF!
 
 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Sav ekibi, Başsavcılık'ın gönderdiği yazıdaki 'Yapılan tüzük değişikliklerine ilişkin hükümlerin kurultayda seçilecek organların seçimine doğrudan etkisinin olmadığı anlaşılmıştır' bölümünden hareketle 'kurultaya gerek olmadığı' görüşünde.  Ancak Erdem, yazıdaki bir ayrıntının atlandığını kaydetti. Erdem'in işaret ettiği paragraf şöyle: “22 Mayıs 2010 günü saat 10.00 itibariyle başlayan ve gündeminde tüzük değişikliğinin bulunmadığı 33. Kurultay sürecinde, parti tüzüğünün 54. maddesi gereğince kurultay gününün duyurulmasından başlayarak 15 gün içinde Genel Başkanlığa ulaşmak koşulu ile kurultay üyelerinin tam sayısının en az beşte birinin imzasını taşıyan konuların geçici gündeme alınabileceği hususu da dikkate alınmaksızın belirtilen süre koşuluna ve sayısal niteliğe aykırı olarak verilen bir önerge ile 87. maddesinin (f) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."
 
 HUKUKİ TARTIŞMA SÜRER
 
 Erdem, “Kurultayda, başkanlık divanının açılışından sonra tüzük değişikliği ile ilgili prosedür eksik ve tamamen yanlıştır. Siyasi Partiler Yasası’nın 14. Maddesi ile parti tüzüğünün 54. ve 55. maddelerine aykırıdır. Bu işlemin yenilenmesi gerekir. Bunun yeri de kurultaydır. Bu işlem tamamen hukuki dayanaktan yoksundur. Ancak kurultayla düzeltilir" görüşlerini savundu.
 
 Genel Merkez’in, Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) yapısını yeni tüzük doğrultusunda değiştirerek, çözüm yoluna gitme arayışını eleştiren Erdem, “Söylendiği gibi MYK değiştirilerek Başsavcılık yazısı cevaplanamaz. Genel başkanlık hariç tüm organlar yenilenmelidir. Bunun yapılmaması durumunda hukuki tartışma devam edecektir. Kurultayda tüzükle ilgili yapılan işlemler sakattır. Bu tüzük değişikliği, 1 Nisan 2010’daki Parti Meclisi’nin (PM) ardından yürürlüğe girmiştir. Erteleme hukuksuzdur. Bu işlem ancak kurultayda düzeltilir" diye konuştu.
 
 PM, 3 KASIM’DA TOPLANACAK
 
 'Hukuksuzluk' iddialarına tepkili olan parti yönetimi, 'kurultay toplamama' kararını netleştirdi. MYK, 1 Kasım'da; PM ise yeni MYK’yı belirlemek üzere 3 Kasım'da  toplanacak. MYK ve PM toplantılarının duyurusu Genel Sekreter Önder Sav imzası ile yapıldı. PM öncesi, yeni yönetimde kim kalacak, kim gidecek kulisleri de başladı. Yeni tüzüğe göre, genel başkan yardımcıları, genel başkan tarafından 'atama' yolu ile görevlendirilecek. Tüzükte, 13 genel başkan yardımcısına göre, görev dağılımı yer alıyor. Ancak tüzük, genel başkana, bu sayıyı ve görev alanını artırma yetkisi veriyor. Mevcut MYK, Kılıçdaroğlu dışında 20 üyeden oluşuyor. MYK’da Genel Sekreter Önder Sav dışında 5 genel başkan yardımcısı, 4 genel sekreter yardımcısı, 1 genel sayman ile 9 MYK üyesi görev yapıyor.  Mevcut MYK, pazartesi günü son toplantısını gerçekleştirecek.
 
 SAV NE OLACAK?
 
 Yeni tüzük, genel sekreterlik makamını temsil düzeyine indirdiği için Sav’ın bu görevde kalmayacağı ileri sürülüyor. Sav’a yönelik en güçlü tahmin, 'örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı' görevine getirilmesi yönünde. Ancak bu görev, mevcut yönetimde, Sav’a en yakın isim Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Hakkı Süha Okay’da.  Mevcut MYK’daki görev dağılımı ile yeni tüzükte öngörülen görev dağılımı 'farklı' olduğu için ortaya çıkan tabloya Kılıçdaroğlu’nun müdahale etmesi bekleniyor.
 
 KILIÇDAROĞLU NE ZAMAN ÖĞRENDİ?
 
 Kılıçdaroğlu’nun, başsavcılığın yazısını ne zaman öğrendiği tartışılıyor.
 
 26 Ekim 2010 tarihli yazının Genel Merkez’e ulaştığı bilgisi, Meclis’te grup toplantılarının yapıldığı 26 Ekim Salı günü kulislere yansıdı. Aynı gece, Deniz Baykal ekibi  medyayı bilgilendirdi. Kılıçdaroğlu, ertesi gün İstanbul’a giderken havaalanında gazetecilere yazıyı görmediğini söyledi. Başsavcılığın yazıyı genel başkanlık makamına göndermesine rağmen Kılıçdaroğlu’nun yazıyı gecikmeli öğrenmesinin sebebi bilinmiyor.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA