• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cezayı ödeyemeyen köylü cezaevine gidiyor
05 Mayıs 2010 Çarşamba 13:17

Cezayı ödeyemeyen köylü cezaevine gidiyor

Konya'nın Halkapınar ilçesine bağlı Delimahmutlu köyünde, orman arazisini işgal ettikleri gerekçesiyle 35 kişi hakkında açılan davalarda yaklaşık 10 kişiye 6'şar bin lira para cezası verildi.

Konya'nın Halkapınar ilçesine bağlı Delimahmutlu köyünde, orman arazisini işgal ettikleri gerekçesiyle 35 kişi hakkında açılan davalarda şuana kadar yaklaşık 10 kişiye 6'şar bin lira para cezası verildi.
    

Delimahmutlu köyü muhtarı Abdullah Gökdağ, köylerinde tarım arazisinin son derece kısıtlı olduğunu, arazilerinin büyük bölümünün orman olduğunu belirtti.
    

Tapusuz olan bu sahanın, yakın tarihte kadastro gelmesiyle tapulandığını ancak köylünün, yıllardır ekip dikmeyi sürdürdükleri arazilerinin ne kadarının tapularında yer aldığını o zaman kontrol etmediğini öne süren Gökdağ, ''yüzyıllardır ailelerimizin ekip diktiği bu yerlerin bir kısmı, anlaşılan o ki yanlışlık sonucu tapu kayıtlarına geçmiş'' dedi.
    

Bir şikayet üzerine 2005 yılında bölgeye gelen Orman Bölge Şefliği görevlilerinin yaptıkları inceleme sonunda, 35 köylüyü orman alanında tarımsal faaliyette bulundukları gerekçesiyle mahkemeye verdiğini anlatan Gökdağ, şunları kaydetti:''Ereğli Sulh Ceza Mahkemesi, Orman Kanunu'na muhalefetten 35 kişiye dava açmıştı, davalar yavaş yavaş sonuçlanmaya başladı. Şuana kadar 2 köylü, kesilen cezayı ödeyemediği için 7 ay hapis yattı. Davalar sonuçlandıkça geri kalanları da benzer bir akıbet bekliyor. Hakkında dava açılan bu 35 kişi arasında, suçu sadece, 'tarlasında ihtiyaç duyduğu suyu, başka şansı olmadığı için ormanlık alan üzerinden yüzeye serdiği boruyla geçirmek' olanlar da var. Biz ne orman arazini işgal ettik, ne de buradan su borusu geçirmenin yasak olduğunu biliyorduk. Benim de aralarında bulunduğum 35 kişi, şuan ne yapacağımızı bilemiyoruz.''
    

Kendisiyle ilgi mahkeme kararının 4 ay önce tebliğ edildiğini ifade eden Gökdağ, ''Ben cezayı 24 ay taksitli olarak ödemeye başladım ancak, köylülerin çoğunun taksitli olarak bile ödeme gücü yok. Bu cezayı belli zaman içinden ödemeye başlamayan köylü hapis yatacak'' diye konuştu.
    

Davalık olan 35 köylüden 7'sinin avukatı Ahmet Öz ise köyün 600 senelik geçmişe sahip olduğunu, babalarından dedelerinden bu kişilere intikal etmiş bu yerlerin bir kısmının orman alanı olarak görülmesinin ''hata olduğunu'' savundu.
    

Öz, kullanıldığı için ''orman alanını işgal'' suçu olarak görülen bu yerlerde orman ya da fidan olduğunu hatırlayan tek kişi bile çıkmadığını iddia ederek, ''1945'te bölgede çekilen hava fotoğraflarıyla ilk kez haritalandırma çalışması yapılmış. 1992 yılındaki ilk kadastro çalışmasında ise 1945'teki hava fotoğraflarından yola çıkılarak hazırlanan haritalar kullanılmış. Aynı tarihte hazırlanan tapular köyde askıya çıkmış ancak çoğu okuma yazma bile bilmeyen köylüler durumu fark edip itirazda bulunmamış, bu yanlış tapular da kesinleşmiş'' diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA