• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ceza davası açılacağı tehdidi
31 Ekim 2012 Çarşamba 13:41

Ceza davası açılacağı tehdidi

Bilgisayar kullanıcılarının başı şimdi de kendilerini internet üzerinden dolandırmak isteyen art niyetli kişilerle dertte.
Dolandırıcılar, kullanıcıların ekranlarına “bilgisayarınız kilitlendi” uyarısı yollayarak, kilitli ekranın açılması için de 200 lira talep ediyor. Ekranın en üst kısmında yer alan “Türk Polisi Siber Suç Mücadele” yazısıyla dolandırıcılar inandırıcı olmaya çalışıyor.
Konya’nın Beyşehir ilçesinde birçok bilgisayar kullanıcısı, açılan bir sayfa sonrasında ekranının kilitlenmesi üzerine sorunu çözmek amacıyla bir bilgisayar tamircisine başvuruyor. Eksen Bilgisayar ve Güvenlik Sistemleri Uzmanı Mustafa Bozkay, Türkiye’de insanların şimdi de internet üzerinden dolandırılmaya çalışıldığı uyarısında bulundu. Bilgisayar kullanıcılarının ceplerine gözünü diken dolandırıcıların her gün türlü yöntemler deneyerek hedeflerine ulaşmak için çabaladığını belirten Bozkay, “İşyerlerimize başvuran kullanıcıların ekranları, ‘bilgisayarınız kilitlendi’ uyarısıyla kullanılamaz hale getiriliyor. Kilitli ekranın açılması için de açılan sayfadaki bölümlerde yer alan formda paysafecard kupon bilgilerinin doldurulması istenerek 200 lira talep ediliyor. Ve en ilginç ve şaşırtıcı olanı ise, çıkan ekranın en üst kısmında ‘Türk Polisi Siber Suç Mücadele’ yazısı dikkat çekiyor. Yani, dolandırıcılar yine polisin ismini kullanarak bilgisayar kullanıcılarını ağına düşürmeyi hedefliyor” dedi.
CEZA DAVASI AÇILACAĞI TEHDİTİ
Bilgisayar ekranında beliren sayfada, kullanıcılardan 48 saat içerisinde 200 liralık ödeme talep edildiği, aksi halde bilgisayarın kilitten çıkarılmasının mümkün olmayacağının belirtildiğini ifade eden Bozkay, dolandırıcıların bu durumda otomatik olarak açılacak ceza davalarıyla karşı karşıya kalacağı tehdidinde bulunduklarını kaydetti. Bozkay, “Bilgisayar kullanıcılarına ekranın kilitlenme nedeni olarak telif hakkıyla korunan dosyaların (yazılım ve filmler) kullanım veya dağıtımı, terörist kuruluşlarına ait sitelerin ziyareti, bilgisayardan diğer bilgisayarlara virüs karışımı, ülke yasasına göre kumarın yasak olmasına rağmen oynanması, pornografik dosyaların kullanım ve dağıtımları gibi gerekçeler gösteriliyor. Bu ihlallerden dolayı bilgisayarın çalışmasının durdurulduğu belirtilerek, kullanıcıların cezai kovuşturma görmeden bilgisayar kilitlerinin açılması için 200 lira para talep ediliyor. Ve bunun için 48 saatlik bir süre tanınıyor. Bunun için kullanıcılardan bir paysafecard kuponu için nakit alışveriş yapması istenilerek kupon kodunun doldurulması isteniyor. Aksi halde ceza davası açılacağı tehditleri yapılıyor. Bilgisayar kullanıcıları bu tuzağa kesinlikle düşmemeli, biz virüs diye tabir ettiğimiz ekranda böyle bir sayfa göründüğünde bilgisayar ve yazılım uzmanlarına müracaat edilmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
VİRÜS İNTERNET BAĞLANTISI OLDUĞUNDA DEVREYE GİRİYOR
Mustafa Bozkay, ekranlarında böyle bir sayfa açıldıktan sonra bilgisayarı kilitlenen kullanıcıların son günlerde bu tür şikayetlerle yoğun olarak kendilerine müracaat ettiklerini dile getirerek, “Yurtdışı kaynaklı olarak değerlendirdiğimiz internetten bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı bilgisayar kullanıcılarımız konunun uzmanlarına başvursun. Çünkü, bu virüsün girdiği ekranlardaki kişisel bilgiler çok kolay temin edilebiliyor. Bu virüs sadece internet bağlantısı olduğunda devreye giriyor. İnternet bağlantısı kesildiğinde ise bilgisayar normal işlevini görüyor ve herhangi bir sorunla karşılaşmıyor. Bu virüsü çeşitli programlarla yok edebiliyoruz ya da bilgisayarda yeniden kurulum yaparak bu sorunu kısa sürede çözebiliyoruz. Bize gelen bilgisayarlarda, genelde kullanıcıların ya bilgisayarında bir antvirüs programı yüklü olmadığını ya da ücretsiz olarak yüklenen antivirüs programlarının kullanıldığını görüyoruz. Bunlar yeterince güvenlik sağlamadığı için kullanıcılarımıza tavsiye etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Bozkay, Emniyet birimlerinin de yeni olan bu dolandırıcılık yöntemine karşı son günlerde vatandaşları dikkatli olmaları konusunda sık sık uyarmaya başladıklarını da sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA