• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çevik Bire kötü haber !
10 Temmuz 2009 Cuma 22:48

Çevik Bir'e kötü haber !

Askeri kişilere sivil mahkemelerde yargılama yolunu açan düzenlemenin onaylanması ile birlikte davalar açılmaya başlanıyor..
İHD başkanıyken 11 yıl önce uğradığı suikast sonucu ölümden kurtulan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, askeri kişilere sivil mahkemelerde yargılama yolunu açan düzenlemenin onaylanması ile birlikte olayın azmettiricisi olduğu iddia edilen dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve MGK eski Genel Sekreteri Erol Özkasnak hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

Bir ve Özkasnak'ın cezalandırılması için bugüne kadar iki kez yargıya başvurduğunu ancak bir sonuç alamadığını ifade eden Birdal, ikili hakkında yeni bir suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan iki maddelik yargı reformu darbecilere ağır ceza mahkemelerinin yolunu açarken, geçmişte soruşturulamayan birçok olay da yargıya taşınacak.

Buna göre, Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven kod adlı darbe teşebbüslerinde bulunan dönemin bazı kuvvet komutanları ve generallerinin yanı sıra Şemdinli davası, 28 Şubat sürecinde andıç hazırlayan dönemin generalleri de sivil yargı önünde hesap verecek.
Asker kişilere sivil mahkemelerde yargılanabilmesini açan düzenleme geçmişte mağdur olan birçok kişiye de umut oldu. Bunlardan biri de Ergenekon sanığı da olan Semih Tufan Gülaltay'ın suikastından ağır yaralı kurtulan Akın Birdal.

Emekli general Çevik Bir'in hazırladığı ve MGK'nın eski Genel sekreteri Erol Özkasnak tarafından gazetelere servis edildiği iddia edilen andıç yayınlandıktan 15 gün sonra suikaste uğrayan Birdal, Çankaya'dan onay alan yargı reformuyla, demokratik ve hukuk devletine dönüş konusunda çok önemli bir sivil iradenin ortaya konduğunu vurguladı.

Birdal, "Olması gereken de buydu. Gerçekten demokratik hukuk devletinde olmayan bir yargı vardı. Geçmişte sıkıyönetim özel mahkeme, DGM askeri sivil mahkeme vardı. Ama şimdi tek sivil mahkeme var. Üyesi olmak istediğimiz AB sürecinin hukukuna da uygundur. Bu ileri demokratik bir adımdır. Bundan sonra adil yargılıma hakkı için yargı bir reforma gerek var. Zihniyetteki militarizmi sivilleştirmek gerekiyor. Hâlâ askerden daha çok askerci insanlar ve zihniyet var. Bunun yıkılması lazım. Bununla askerin olmamasını kast etmiyorum. Bir aşama bir adım. Şimdi sırada hukukun üstünlüğünü muktedir kılmak gerek. Bu kararın onaylanmasını çok olumlu buluyorum." diye konuştu.

Yargı reformunun kendisi gibi mağdur olan binlerce kişi ve kuruma umut olduğunu vurgulayan Birdal, şöyle konuştu: "Konuyu avukat arkadaşlarımla görüşüyorum. Çevik Bir ve Özkasnak hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Pazartesi günü konuyu değerlendirip hafta içinde, gerçekten o birçok kişinin işten atılmasına, kurumların kapatılmasına ve bizim hayatımıza kastettirmeye yönelik bu andıçın hesabını vermeliler sivil yargı önünde. O zaman askeri yargı müşaviri izin vermedi, müdahale oldu. O dönemde işleyen mekanizmayı çok iyi biliyoruz. Bu yasayı, en azından bunun kullanılıyor olmasını, demokratik kamuoyuna göstermek gerekiyor. Geçmişe dönük, Şemdinli, 28 Şubat, darbe günlükleri ve planlarının yeniden ele alınması gerekiyor."

CHP HALKIN İRADESİNE KARŞI DURUŞ SERGİLİYOR

Birdal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onay verdiği yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklayan CHP'ye de tepki gösterdi. CHP'nin tavrını 'sivil iradeye ve hukukun üstünlüğüne karşı bir duruş' olarak nitelendiren Birdal, "Bunu halk kabul etmez. Bir siyasi parti seçmen desteğini ya da kamuoyunun tepkisi hesaplamak zorunda. Kaldı ki temel hak ve özgürlükler, adil yargılama ve savunma hakkı gibi konularda siyasilerin tüm hesaplarını bir kenara bırakması gerekir. CHP, bu duruşu ile kendi kendini yakar, bitirir." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA